Modifica setarile cookie
Homepage  / Știri / Vedete româneşti

Dan Negru a dezvăluit povestea bunicului său, care a luptat la Stalingrad. Ce spune despre războiul dintre Rusia și Ucraina

de Roxana Mirea,

Dan Negru a vorbit despre povestea bunicului său, care a luptat pe frontul de la Stalingrad și care a fost deportat în Bărăgan, în timpul ocupației rusești. Dezvăluirirle prezentatorului TV vin în contextul războiului actual dintre Rusia și Ucraina. Ce dezvăluiri a făcut Dan Negru despre bunicul lui, dar și care este părerea vedetei TV despre războiul ruso-ucrainean.

Dan Negru, dezvăluiri despre bunicul său

Dan Negru a rememorat trăirile bunicului său de pe frontul de la Stalingrad, în contextul războiului actual dintre Rusia și Ucraina. Vedeta de la Kanal D spune că bunicul său, căruia îi spune „Moș Pali”, i-a povestit că pe atunci rușii erau foarte nemiloși și că, la acea vreme, se deschisese „poarta Iadului”. La Stalingrad, Volgogradul de astăzi, au luptat peste 2.700.000 de oameni. Printre aceștia s-a aflat și infanteristul Pavel sau „Moș Pali”, bunicul lui Dan Negru, care a încetat din viață la vârsta de 92 de ani.

„La Stalingrad, rușii, ca și nemții, au fost nemiloși. Bunicul meu a tot povestit… Pe prietenul său cel mai bun îl chema tot Pavel, dar acesta nu s-a mai întors acasă. Moș Pali al meu a repatriat lucrurile (n.r efectele personale, în limbaj militar) acestuia, pe care i le-a dat mamei lui Pavel.

La Stalingrad s-a deschis poarta Iadului! A fost cel mai mare masacru și dezastru militar din istoria Armatei Române. Au pierit pe front în jur de 150.000 de ostași (n.r după unele surse, în jur de 120.000, iar alții au fost luați prizonieri), adică, metaforic vorbind, a murit un oraș mare”, a povestit Dan Negru, pentru fanatik.ro.

„Acolo, pe front, s-au petrecut drame cu nemiluita”

Dan Negru a mai spus că bunicul lui i-a povestit amintiri de pe frontul anti-sovietic, dar ce l-a marcat cel mai tare pe Moș Pali a fost întoarcerea acasă.

„Bunicul meu mi-a povestit amintiri de pe frontul anti-sovietic, dar el a fost mai mult marcat de întoarcerea acasă. La revenirea de la Stalingrad a fost deportat de comuniști în Bărăgan. De fapt, el se întorcea într-o țară intrată sub ocupație rusă. Iar rușii s-au răzbunat pe noi! Dar, ca să fim preciși, hai să le spunem ‘sovietici’.

Moșul meu era originar din Banloc, o comună aflată la 30 – 40 de kilometri de Timișoara, pentru că familia mea este bănățeană de peste 100 de ani. Când s-a întors de pe front, a mers la mama lui Pavel. Țin minte că mi-a povestit că printre obiectele personale ale camaradului lui se găsea un brici pentru bărbierit. Nenorocirea a fost că mama lui Pavel nu știa că fiul ei nu mai este. A aflat de la bunicul meu. Acolo, pe front, s-au petrecut drame cu nemiluita…”, a mai povestit Dan Negru.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 10

Dan Negru, despre cum comunismul i-a distrus familia

Dan Negru a dezvăluit că bunicul lui a pleca la luptă împreună cu prietenul lui, însă s-a întors singur.

„Moș Pali mi-a povestit amănunte legate de foametea din acele zile de bătălie și despre întoarcerea acasă, care a fost groaznică. Când plecaseră la război, toți soldații români erau încrezători, iar când s-au întors, au venit dărâmați. La Stalingrad a fost o ruletă rusească. Bunicul meu a plecat la luptă însoțit de prietenul său, iar la întoarcere a venit singur.

Săracu’ bunicul meu a primit pensie de veteran de război și medalii, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea foștilor luptători în războiul anti-sovietic. Altceva mi se pare, însă, fascinant la bunicul meu și la bunicii noștri, cei care au luptat în Al Doilea Război Mondial. Moșul meu a avut o viață îngrozitoare: războiul, înfrângerea, întoarcerea acasă și confiscarea tuturor averilor de către comuniști”, a subliniat Dan Negru.

Mie, personal, comunismul mi-a distrus întreaga familie. Port un dispreț major față de tot ceea ce înseamnă comunism, Securitate și turnători. Părinții și bunicii din ambele părți ale familiei au fost deportați în Bărăgan, după ce li se confiscaseră averile. Interesant este că toți au avut viață lungă. Bunicul meu care a luptat pe front a murit la vârsta de 92 de ani…”, a mai dezvăluit vedeta Kanal D pentru sursa menționată anterior.

Dan negru, despre războiul actual dintre Rusia și Ucraina

Dan Negru a comparat vremurile pe care le-a trăit bunicul lui cu cele de astăzi.

„Acei oameni au trăit pe pielea lor ororile războiului. În zilele noastre, cunosc persoane care merg la psiholog de patru ori pe săptămână, iar eu nu o spun depreciativ. Dar mulți se duc acolo pentru că sunt stresați în trafic ori pentru alte mărunțișuri. Bunicul meu nu avea această noțiune. Nu cred că există vreo dramă mai puternică decât implicarea într-un război. Dar Moșul meu avea cel mai bun psiholog, și anume credința în Dumnezeu!

El credea că deasupra lui este Dumnezeu, îngerul său păzitor care îl ocrotește. Acum, într-o societate în care, totuși, trăim cele mai bune vremuri posibile, oamenii capătă traume psihice din pricina unor mărunțișuri. Abia acum, războiul ne amintește că nu e foarte ușor, și viața ne mai scutură un pic”, a spus prezentatorul TV.

Dan Negru a continuat prin a vorbi și despre războiul actual dintre Rusia și Ucraina.

„Privind, însă, conflictul din zilele noastre, care probabil că nu va căpăta valențele unui Stalingrad, pot spune că războiul are o singură parte bună, și anume sfârșitul său. Până la urmă, o să treacă și asta. Îmi aduc aminte că Einstein a fost întrebat cum crede că va fi Al Treilea Război Mondial. Și el a răspuns: „Al treilea nu știu cum va fi, dar al patrulea sigur se va desfășura cu arcuri și cu săgeți”. Adică, lumea o va lua de la zero…”

Citește și:

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te