Homepage  / Ultimul număr

Dalmatienii oceanelor

Dalmatienii oceanelor

de Redactia Tvmania

Au fost privite timp de sute de ani drept extrem de periculoase si erau ucise fara discernamant de pescari. Astazi, tot omul este cel care le pune in pericol.

In urma cu 14 ani, o pelicula hollywood-iana („Free Willy”) care spunea povestea prieteniei dintre un pusti si o balena ucigasa tinuta in captivitate a adus inca o schimbare in perceptia generala despre aceste mamifere. Considerate periculoase pana la introducerea lor in acvarii in anii ’70, balenelor orca au inceput, treptat, sa le fie recunoscute inteligenta, memoria iesita din comun si capacitatile complexe de comunicare sociala. Dialectele orcilor si transmiterea comportamentelor de la o generatie la alta au fost chiar descrise drept o forma de cultura. Nu se cunosc cazuri confirmate de atacuri impotriva oamenilor din partea orcilor aflate in libertate, doar in cazul celor din captivitate.
Balena ucigasa sau orca (nume dat de romani) face parte din aceeasi familie cu delfinul si poate fi gasita in toate oceanele lumii. Falcile puternice si cei 50 de dinti conici ascutiti le-au creat un renume nefast in vechime, de la Pliniu cel Batran ramanandu-ne caracterizarea orcilor drept „salbatice”. Din dieta lor fac parte pestii (prefera in special somonul si tonul), cefalopodele, pasarile (pinguini, cormorani, pescarusi) si diverse alte mamifere (alte specii de balene, rechini, foci, lei de mare). Structura lor sociala matriarhala este deosebita de cea a altor mamifere, deoarece puii de ambele genuri traiesc cu mamele pana la sfarsitul vietii. Marimea unui astfel de grup (care e foarte stabil) este de noua mamifere.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton