Homepage  / Filme Online / Disney Plus

Daisy Ridley joacă o eroină uimitoare în „Tânăra și marea”. Ce știm despre noua premieră de la Disney+. Poveste, trailer

Daisy Ridley joacă o eroină uimitoare în „Tânăra și marea”. Ce știm despre noua premieră de la Disney+. Poveste, trailer
14

de Andreea Hentea,

Disney+ ne oferă „Tânăra și marea”, emoționanta poveste a lui Trudy Ederle (Daisy Ridley), prima femeie care a traversat înot Canalul Mânecii,o aventură considerată nebunească la vremea sa.

Daisy Ridley joacă o eroină uimitoare în „Tânăra și marea”

Filmul „Tânăra și marea” / „Young Woman and The Sea” (2024) este ecranizarea cărții lui Glenn Stout „Young Woman and the Sea”, publicată în 2009 și subintitulată „How Trudy Ederle Conquered the English Channel and Inspired the World” („Cum a cucerit Trudy Ederle Canalul Mânecii și a inspirat lumea”). Aceasta descrie aventura curajoasei Gertrude „Trudy” Ederle, prima femeie care a străbătut înot Canalul Mânecii, bătând și recordul de viteză, într-o epocă în care sportivele nu erau luate în serios. Povestea va fi disponibilă pe Disney Plus începând cu data de 19 iulie.

„Regina valurilor”

Fiica unui măcelar german din Manhattan, înotătoarea profesionistă Gertrude Ederle era deja medaliată cu aur la Olimpiada din 1924 când a hotărât să traverseze înot Canalul. Gertrude a fost ajutată în acest proiect ambițios de sora ei, Meg (Tilda Cobham-Hervey). Ele au croit împreună un costum de baie scurt și comod, lucru nemaiauzit în 1920, când costumele de baie obișnuite arătau ca rochiile de vară de azi. Tot împreună au lustruit cu ceară ochelarii de protecție pe care urma să-i poarte Gertrude, ca să-i facă impermeabili.

Pe 6 august 1926, americanca Trudy Ederle a înotat din Franța în Anglia în 14 ore și 31 de minute, surclasând recordul masculin cu o oră și 59 de minute. Un articol din noiembrie 1926 din Popular Science a descris-o ca fiind o „tânără americană cu umerii largi și cu inima puternică”, iar presa a numit-o „Regina valurilor”.

La întoarcerea la New York, Gertrude a primit o panglică decorativă, două milioane de oameni au aplaudat-o, însă lumea și-a văzut apoi de treburi. Cartea lui Glenn Stout și filmul „Tânăra și marea” îi fac astăzi dreptate. Filmul trece în revistă câteva detalii esențiale din viața ei, urmărind ascensiunea sa incredibilă de la statutul de fiică a unor imigranți germani și de copil care avusese sechele de la rujeolă la cel de supervedetă a înotului, care a înfruntat inclusiv stereotipurile cu care femeile erau judecate de secole.

Cronici elogioase

Filmul a fost deja apreciat în țările în care a rulat în cinematografe, la finalul lunii mai. Daisy Ridley (foarte iubită de fani pentru rolul lui Rey din franciza „Războiul stelelor”) surprinde perfect tenacitatea ieșită din comun, energia și vitalitatea lui Trudy Ederle.

Variety.com a scris că actrița „uimește și îți aduce lacrimi în ochi în acest frumos film clasic”, iar collider.com că „«Tânăra și marea» își pune propria amprentă asupra filmului sportiv aspirațional, iar Daisy Ridley îi adaugă o interpretare puternică”. Alături de ea, din distribuție mai fac parte Tilda Cobham-Hervey („The Lost Flowers of Alice Hart”), Stephen Graham („Apele nordului”), Kim Bodnia („Obsesia Evei”) și Christopher Eccleston („Gangsteri de legendă”).

„Tânăra și marea” este regizat de norvegianul Joachim Rønning („Pirații din Caraibe: Răzbunarea lui Salazar”,„Maleficent: Suverana Răului”), care este și autorul filmului biografic „Kon-Tiki”. Nominalizat la Oscar și la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 2013, acesta urmărea curajoasa expediție a exploratorului norvegian Thor Heyerdahl, care a traversat Oceanul Pacific cu o plută de lemn, însoțit de cinci oameni, în 1947.

Cel mai vesel personaj

La recenta conferință de presă a filmului, influentul producător Jerry Bruckheimer a povestit că scenaristul Jeff Nathanson („Prinde-mă! Dacă poți!”, „Pirații din Caraibe: Răzbunarea lui Salazar”), cu care a colaborat la multe proiecte, „căuta la un moment dat o poveste pe care fiicele lui să o poată urmări cu interes și nu găsea nimic. Ajuns într-o librărie, el a găsit cartea lui Glenn Stout și i s-a părut o poveste grozavă și inspiratoare, pe care ne-a arătat-o și ne-a plăcut foarte mult. Ne-am îndrăgostit de carte și i-am implicat și pe Joachim și pe Daisy în poveste”.

„Am fost încântată să o joc pe Trudy. E foarte hotărâtă și este cel mai vesel personaj pe care l-am jucat, așa că m-am bucurat să o interpretez”, a povestit Daisy Ridley. Actrița a mai povestit despre documentarea sa: „S-ar presupune că pentru o femeie care a avut o asemenea reușită există tone de informații, dar nu e deloc așa. Am citit cartea și tot ce era disponibil despre Trudy, dar a fost grozav și să folosim unele licențe creative. Am avut prilejul să arătăm această mare reușită reală și documentată a sa, apoi să ne imaginăm care erau relațiile ei cu cei din jur”.

YOUNG WOMAN AND THE SEAIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 14 YOUNG WOMAN AND THE SEAIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  13 / 14

Sursă foto: Disney Plus

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton