; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

B56CAAF9 8CD6 4A16 92B2 F0F78D7B0B86

Cum și-a lăsat comunismul amprenta pe chipul orașului românesc, la Digi24

19 July 2019

Campania 1989. Anul care a schimbat lumea' continuă şi înluna iulie în jurnalele Digi24, cu seria dedicată arhitecturii și urbanismului în comunism.

De luni, 21 iulie 2019, Elena Tănase ne arată cum a influențat totalitarismul atât spațiul public, cât și felul în care oamenii își petreceau viața de toate zilele.​​Arhitecţi, istorici, bloggeri şi locuitori ai unor spaţii definitorii arhitecturalexplică la Digi24 de ce multe oraşe româneşti, de la Suceava la Galaţi, la Deva, Craiova sau Braşov, seamănă între ele până la confuzie, de ceBucureştiul nu reuşeşte îşi vindece, nici la 30 de ani de la cădereacomunismului, imensa traumă provocată în anii ‘80 de distrugerea șidemolarea a 5,9 de kilometri pătraţi de case, grădini, școli, biserici și spitale şi care sunt, totuşi, perspectivele însănătoşirii.

 

​​​​​​​În societăţile libere, arhitecturanouă se adaptează celei mai vechi şi îşi găseşte locul, mai calm saumai impetuos, în vechile tipare ale localităţilor, ca o persoană care îşiînnoieşte garderoba, dar păstrează şi ţinutele valoroase mai vechi şi, mai ales, îşi păstrează identitatea. Totalitarismele secolului XX îşi tragnumele de la faptul au pretins creeze omul nou şi dea naştereunei noi identităţi, ştergând orice urmă a Vechiului Regim. În acest sens, regimurile totalitare au vrut controleze toate aspectele vieţiioamenilor, inclusiv tipul de locuire, stilul de viaţă, maniera în care îşipetrec timpul în spaţiul privat sau în spaţiile publice. Hitler, Mussolini, Stalin, Dej şi Ceauşescu, cu toţii și-au dorit ca spaţiilepublice şi private fie în ton cu liniile de forţă ale ideologiei lor. Dictaturile folosesc intensiv arhitectura ca instrument de propagandă', explică realizatoarea campaniei.

 

În orice regim politic, spaţiul construit este o vitrină a concepţieidespre putere, autoritate şi guvernare. Templele, forurile, piramideleAntichităţii, palatele şi bisericile Evului Mediu, clădirile instituţionale, vastele lucrări de infrastructură şi accelerarea urbanizării înmodernitate, toate poartă amprenta unui anume mod de a vedea omul, lumea, relaţia cu natura.

​​​​​​Elena Tănase, realizatoarea campaniilor Digi24 “1990 – Anul 0, era noastră“, “Coroana de Oţel“, “100 de ani de comunismși “O sută de ani de viitor“, va încheia acest proiect în luna decembrie, când se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului, cu un documentar de lung metraj despre Revoluţia Română din 1989.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare