Homepage  / Advertorial

Cum să previi cariile dentare: Sfaturi și trucuri eficiente

Cum să previi cariile dentare: Sfaturi și trucuri eficiente

de Redactia Tvmania

Cariile dentare pot părea inofensive, dar adevărul este că pot reprezenta primul pas către probleme cu adevărat complicate. Partea și mai interesantă este că unele carii nici nu pot fi observate cu ochiul liber, acasă în oglindă. Se numesc carii ascunse și, nedepistate în timp util, te pot supăra mai mult decât crezi.

Știai că mulți oameni ajung la implanturi dentare din pricina faptului că nu au considerat cariile o problemă? Acestea erodează în timp și degradează dintele. Fără intervenția specialiștilor, se poate impune extracția. Specialiștii, precum cei de la LLLDental recomandă prevenția. Este cea mai ieftină modalitate prin care îți poți îngriji sănătatea orală. Iată câteva sfaturi și trucuri eficiente pentru prevenirea cariilor dentare.

Periază-ți dinții regulat

Cel mai simplu și eficient mod de a-ți proteja dinții este periajul. Spală-te pe dinți de două ori pe zi, la o oră după masă. Reține că periajul trebuie să reprezinte o rutină, deci să se efectueze în fiecare zi. De asemenea, trebuie să înțelegi că periajul excesiv poate eroda smalțul dentar. Ceea ce înseamnă că nu se recomandă periajul excesiv într-o zi urmat de câteva zile în care treci nepăsător pe lângă pastă și periuță. Periajul se realizează cu blândețe, timp de minimum 3 minute. Limba trebuie și ea periată pentru a elimina toate bacteriile de la nivelul cavității bucale.

Utilizează apa de gură și ața dentară

E foarte important să integrezi apa de gură, ața dentară și dușul bucal în rutina ta. Doar așa te poți asigura că elimini resturile alimentare și bacteriile din spațiile interdentare. Chiar dacă periajul se realizează cu deosebită atenție, există posibilitatea ca periuța să nu ajungă în aceste spații. De aceea se recomandă metodele alternative, care vin în completarea periajului. Pe lângă curățarea eficientă, obții o respirație fresh – fix ceea ce ai nevoie pentru a începe ziua cu zâmbetul pe buze.

Programează-te regulat la stomatologie

Nu uita de vizita la stomatologie! La modul general, medicii recomandă un control stomatologic de rutină după fiecare 6 luni, dar există și pacienți care, din diferite motive, trebuie să ajungă mai des pentru consult. În cadrul controlului de rutină, medicul verifică fiecare dinte în parte, analizează starea gingiilor și depistează orice carie în stadiu incipient, propunând un plan personalizat de tratament, sigur, rapid și eficient.

Nu uita că, pe măsură ce caria avansează, aceasta îți poate cauza probleme, iar tratamentul poate fi mult mai costisitor. În cazul cariilor mici, o simplă plombă te poate scuti de griji și costuri inutile. În schimb, în cazul cariilor mari, se recomandă coroanele dentare. În acest caz, dintele tratat va avea nevoie de protecție. Dacă ți-ai îngrijit cu responsabilitate dinții, acum poți alege fațetele dentare. Acestea acoperă partea vizibilă a dinților sănătoși, oferind formă, volum și culoare.

Evită gustările frecvente

Știai că micile gustări din timpul zilei afectează echilibrul bacteriilor din cavitatea bucală? O dietă sănătoasă te poate ajuta să te simți bine după mesele principale și să nu faci abuz de gustări pe tot parcursul zilei. De asemenea, sorbirea băuturilor cu acid sau băuturilor dulci afectează direct smalțul dinților.

Încearcă să eviți alimentele și băuturile care influențează negativ dinții, precum: chipsuri, bomboane, prăjituri, alimente bogate în amidon, citricele, băuturi carbogazoase, cafea și vin roșu.

În final, poate fi destul de ușor să stai departe de problemele complexe și costisitoare. Pentru a-ți menține dinții sănătoși trebuie doar să-ți creezi o rutină regulată, să adopți o dietă sănătoasă și să nu ratezi controalele periodice la stomatologie. 

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton