Homepage  / Advertorial

Cum să eviți deciziile impulsive în investiții: 4 sfaturi practice pentru începători

Cum să eviți deciziile impulsive în investiții: 4 sfaturi practice pentru începători

de Redactia Tvmania

Deciziile impulsive pot fi inamicul numărul unu al unui investitor, mai ales atunci când ești la început de drum. Și, indiferent că este vorba de frica de a pierde o oportunitate sau de tentația de a reacționa rapid la fluctuațiile pieței, deciziile bazate pe emoții pot duce la pierderi semnificative. Iată ce poți face pentru a evita acest lucru.

  1. Setează-ți obiective clare pe termen lung

Unul dintre cei mai mari factori care contribuie la deciziile impulsive este lipsa unor obiective clare. Cu alte cuvinte, fără un plan bine stabilit, poți fi tentat să reacționezi la fluctuațiile de pe piață sau la știrile de moment, cumpărând sau vânzând în mod necalculat.

Ca să eviți acest lucru, înainte de a-ți crea strategia și de a face orice investiție, întreabă-te ce dorești să obții pe termen lung. Vrei să obții independență financiară până atingi perioada de pensionare, să cumperi o locuință sau poate o mașină?

Indiferent de obiectivul pe care îl alegi, vei avea un scop clar în minte și îți va fi mai ușor să te concentrezi asupra imaginii de ansamblu, fără a te lăsa influențat de schimbările de moment ale pieței.

  1. Stabilește bugetul pe care ești dispus să-l investești

Un alt factor care conduce la decizii investiționale impulsive este investirea unor sume pe care nu îți permiți să le pierzi. Știi deja că investițiile implică un anumit grad de risc, motiv pentru care presiunea de a proteja o sumă pe care o investești poate genera decizii bazate pe teamă. De aceea, este important să te asiguri că investești doar sume pe care le poți pierde fără a-ți afecta stabilitatea financiară de zi cu zi. 

Nu împrumuta bani cu scopul de a investi și nici nu folosi economiile din fondul de urgență. În acest mod, chiar dacă observi unele fluctuații ale pieței, nu te vei simți presat să vinzi pentru a limita pe cât posibil pierderea din prezent.

  1. Fă o analiză tehnică a indicilor bursieri

Un alt lucru care te poate ajuta să eviți deciziile impulsive este analiza tehnică a pieței. Astfel, studierea tendințelor și comportamentului pieței, prin intermediul graficelor și a indicilor bursieri, te poate ajuta să înțelegi mai bine dinamica pieței.

Ce este un indice bursier? Indicii bursieri, precum S&P 500 sau Dow Jones, reprezintă performanța colectivă a mai multor acțiuni și reflectă starea generală a pieței, iar urmărirea lor te poate ajuta să ai o perspectivă mai clară asupra direcției pieței.

Există o mulțime de indicatori tehnici pe care îi poți folosi pentru a analiza indicii, cum ar fi media mobilă (Moving Average), care te ajută să obții informații generale despre mișcarea prețurilor în timp și RSI (Relative Strength Index), care măsoară viteza și magnitudinea schimbărilor de preț. Acestea te pot ajuta să identifici punctele de intrare și de ieșire din piață, fără a te lăsa influențat de fluctuațiile pe termen scurt.

  1. Stabilește reguli stricte de tranzacționare

O altă metodă eficientă de a combate impulsivitatea este să îți stabilești reguli stricte în ceea ce privește bugetul înainte de a intra pe piață. Aceste reguli te vor ghida în procesul decizional și te vor împiedica să te lași influențat de emoțiile de moment. 

Iată ce poți face:

  • Definește punctele de intrare și ieșire. Înainte de a face o investiție, stabilește clar prețurile la care vei cumpăra sau vinde activele. Acest lucru îți va da un reper concret și îți va elimina incertitudinea în momentele critice.
  • Folosește ordine stop-loss – acestea te protejează automat împotriva pierderilor mari. Prin setarea unui nivel la care să vinzi automat un activ îți reduci riscul de pierdere și nu trebuie să reacționezi emoțional atunci când observi că prețurile scad brusc.

În concluzie, este important să înveți să ai răbdare și să îți controlezi emoțiile în fața volatilității pieței pentru a lua decizii pertinente în ceea ce privește investițiile tale. Iar prin implementarea sfaturilor din acest articol, poți face fix asta.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton