Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

Cum explică George Burcea îndemnul la violență postat online. Cum a ajuns de la „Unele femei merită să fie bătute cu mese, cu scaune”, la „Îmi e rușine”

Cum explică George Burcea îndemnul la violență postat online. Cum a ajuns de la „Unele femei merită să fie bătute cu mese, cu scaune”, la „Îmi e rușine”

de Redactia Tvmania

George Burcea a ajuns zilele acestea în centrul unui scandal. Totul a început marți, 23 noiembrie, când actorul a instigat la violență împotriva femeilor. Câteva ore mai târziu, activista Alina Dumitriu a făcut public derapajul său. Iar apoi, Editura Hyperliteratura, care i-a publicat cartea „Scrisoare către Ceaușescu”, un manifest împotriva violenței domestice, a decis să retragă volumul din librării.

George Burcea s-a declarat de acord cu violența domestică

Marțea aceasta, George Burcea a șocat cu un mesaj postat online, în timpul unui live pe Instagram. Actorul a repetat de mai multe ori că „unele femei merită să fie bătute de bărbați”, scrie libertatea.ro.

Toată povestea a început de la faptul că o femeie l-ar fi jignit pe Burcea pe motiv că îi place să gătească.

„Băi, femeilor, eu lupt cu voi, da? Eu sunt pentru voi, pentru înțelegere și dragoste, pentru înțelegerea cuplului, și voi mă înjurați că eu gătesc? Păi, fetelor, vă repet, vă doresc să aveți bărbați care în momentul în care vin de la muncă să vă ia la palme. Cu mese, cu scaune, cu capace. Cum îi dădea bunicul buniicii mele, acum 15-20-30 de ani”, spune George Burcea în filmarea live.

Fostul soț al Andreei Bălan a continuat să afirme că „unele femei asta merită”:

„Vă doresc capace în cap, sincer, pentru că se pare că asta meritați. […] bărbați, bateți-le! Dacă nu e ciorba fierbinte, sau mămăliga nu e fierbinte, bateți-le, bro, ca asta merită probabil, iertați-mă. Să ajung pe tot TikTok-ul și pe tot internetul din România…”, a declarat George Burcea în video-ul live, intitulat „Vă meritați soarta”.

George Burcea, după instigarea la violență: „Îmi e rușine”

După live-ul de pe Instagram, George Burcea a cerut scuze, într-un mesaj pe aceeași rețea de socializare: „Nu au făcut altceva decât să contribuie la o gândire toxică și bolnavă”.

„Am avut o reacție de care îmi este foarte rușine”, spune actorul. „Am greșit în felul în care am reacționat. Dar cea mai mare greșeală este că am spus niște lucruri la furie cu care nu rezonez și care nu îmi fac deloc cinste, nici mie și niciunei femei”, a transmis actorul, într-un mesaj amplu pe Instagram.

El a adăugat că nu consideră că femeile „merită să fie agresate fizic sau verbal de partenerii lor, indiferent de situație”. De asemenea, a menționat că s-a lăsat mânat de un moment de furie.

Editura Hyperliteratura a retras cartea lui George Burcea

Tot marți, Andrei Ruse, directorul Hyperliteratura și redactorul romanului „Scrisoare către Ceaușescu”, a postat un mesaj prin care s-a dezis de declarațiile actorului George Burcea. 

„M-am crucit (nu, nu exagerez, m-am crucit de câteva ori în fața monitorului, nu e nicio scoatere din context, nu e niciun politically correctness exagerat…). Că dacă el, care a scris o carte împotriva violenței domestice și e un bărbat model (citez și sunt uluit), și este jignit că mai și gătește, atunci dacă femeilor nu le place un astfel de individ, concluzia e că le place bătaia? Nici nu mă pot coborî la nivelul la care să comentez așa ceva, pur și simplu”, spune Andrei Ruse. 

Ruse a catalogat discursul actorului drept „un gest imatur și odios împotriva a fix ceea ce vrei să promovezi: lupta împotriva violenței domestice”. 

Cum a ajuns actorul să scrie un roman „manifest împotriva violenței domestice” 

George Burcea și-a lansat prima carte, „Scrisoare către Ceaușescu”, în octombrie 2021, la Hyperliteratura. În scurt timp, volumul a devenit bestsellerul editurii.

Potrivit editurii, romanul este inspirat din viața actorului. În carte se prezintă situațiile dramatice prin care mama sa, terorizată de soț, a trebuit să treacă în anii de final al dictaturii comuniste, mai scrie sursa citată.

„Deși este un manifest împotriva violenței domestice, Scrisoare către Ceaușescu reprezintă, de asemenea, un imbold pentru toți cei care nu văd sensul zilei de mâine și se complac în situații distructive”, se arată pe site-ul editurii

Sursa foto: Instagram, captură

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton