Dacă te confrunți cu balonare abdominală, oboseală sau dificultăți de concentrare, una dintre cauze ar putea fi o problemă la ficat, nu doar alimentația sau stilul de viață.
Dacă te confrunți cu balonare abdominală, oboseală sau dificultăți de concentrare, una dintre cauze ar putea fi o problemă la ficat, nu doar alimentația sau stilul de viață.
Ficatul este foarte important în organism, îndeplinind sute de funcții vitale: stocarea glucozei, producerea bilei pentru digestia grăsimilor, eliminarea toxinelor din sânge. Însă, dieta modernă, bogată în carbohidrați, și stilul de viață sedentar pot face ca ficatul să acumuleze grăsime și să se inflameze, ceea ce-i afectează funcționarea. Silimarina poate fi de mare ajutor, după cum poți vedea și aici, pentru susținerea sănătății hepatice.
Silimarina este un complex de flavonoide, alcătuit din silibină, silidianină și silicristină, extras din semințele plantei de armurariu (Silybum marianum), cunoscută și sub numele de ciulin de lapte.
Descoperită încă din antichitate, planta de armurariu și-a dovedit efectele benefice în special pentru protejarea și regenerarea ficatului, dar a mai fost întrebuințată și în combaterea efectelor mușcăturilor de șarpe, a intoxicațiilor alimentare sau pentru sănătatea inimii.
În prezent, silimarina extrasă din ciulinul de lapte se folosește, în mod special, în tratarea ficatului gras, hepatitei și chiar cirozei. Silimarina acționează prin mai multe mecanisme pentru a susține sănătatea și regenerarea ficatului.
Silimarina contribuie la menținerea unui ficat sănătos prin proprietățile sale impresionante, precum:
Atunci când ficatul metabolizează substanțe toxice, se pot produce radicali liberi care dăunează ficatului. Printr-un puternic efect antioxidant, silimarina curăță organismul de radicali liberi, neutralizându-i. Acest efect al său protejează ficatul de leziunile care se produc din pricina stresului oxidativ.
Este cunoscut și faptul că silimarina protejează membrana celulelor hepatice, prevenind deteriorarea acestora. Totodată, stimulând sinteza proteinelor, silimarina ajută la refacerea celulelor hepatice deteriorate, sprijinind procesul de regenerare hepatică.
Silimarina mai are încă un efect benefic asupra ficatului, ajutând la eliminarea substanțelor toxice. De exemplu, ficatul persoanelor care iau medicamente pe termen lung poate fi ajutat cu un medicament pe bază de extract standardizat de silimarină, la recomandarea medicului, pentru a elimina mai ușor substanțele nocive din corp și a menține ficatul sănătos.
Extractul standardizat de silimarină este eficient și în reducerea inflamațiilor din corp. Inhibând producerea unor substanțe inflamatorii, silimarina reduce inflamația la nivelul ficatului. Acest efect ajută la protejarea împotriva bolilor hepatice inflamatorii, cum este hepatita.
A fost demonstrat și efectul antifibrotic al silimarinei. Mai exact, aceasta reduce formarea de țesut fibros la nivelul ficatului, inhibând astfel progresia către bolile cronice, cum ar fi ciroza. Prin acest efect al său, silimarina ajută la prevenirea cicatricilor hepatice, păstrând intacte funcțiile organului.
Silimarina este întrebuințată și pentru reducerea simptomelor afecțiunilor hepatice, cum sunt: boala ficatului gras, hepatita și ciroza. Totodată, împiedicând acumularea excesivă de grăsime în ficat, silimarina previne dezvoltarea ficatului gras.
Silimarina are numeroase beneficii pentru sănătatea ficatului, ajutându-l să se curețe și să se regenereze, în condiții dificile, cum ar fi consumul de medicamente sau anumite afecțiuni asociate. Au fost inițiate studii inclusiv în ceea ce privește rolul său în prevenirea cancerului și în reducerea colesterolului din sânge, datorită faptului că este un antioxidant puternic.
Potrivit cercetărilor, silimarina este sigură și nu are efecte adverse. Însă există o recomandare, în cazul administrării, și anume de a consulta medicul înainte de începerea unui tratament. Acest lucru este valabil pentru toate medicamentele eliberate fără rețetă, din cauza interacțiunilor cu alte medicamente sau cu anumite afecțiuni.
Ficatul are nevoie de sprijin constant pentru a continua să-și îndeplinească funcțiile, printre care cele de a elimina toxinele și de a menține echilibrul metabolic. De aceea, silimarina este un aliat de nădejde în această misiune.