; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Encanto

Cum arată noua animație de la Disney, „Encanto” (2021). Când are loc premiera în România

10 July 2021

Gigantul Disney a lansat online primul teaser al noii sale animații, „Encanto', despre o tânără columbiană, care singura membră a familiei sale care nu deține puteri magice. Premiera mondială este stabilită pentru data de 24 noiembrie 2021.

„Encanto' este regizat de Byron Howard și Jared Bush, care au mai făcut împreună „Zootopia' (Oscar pentru cea mai bună animație, în 2016), iar muzica este semnată de Lin-Manuel Miranda (nominalizat la Oscar pentru melodia originală „How Far I’ll Go', din „Moana', 2016). Animația urmărește aventurile lui Mirabel Madrigal (voce: Stephanie Beatriz), o tânără care e nevoită să facă față frustrării de a fi singura membră a familiei sale care nu are niciun fel de puteri magice.

Întreaga poveste se derulează în Columbia, o zonă mai puțin vizitată de marile studiouri de animație. De fapt, „Encanto' este doar al patrulea lungmetraj Disney care explorează America Latină, după „Saludos amigos!' (1942), „The Three Caballeros' (1944) și „Împăratul vrăjit' („Kuzco, l’empereur mégalo', 2000). Iar „Coco', de Lee Unkrich și Adrian Molina, este un film realizat de Pixar.

Trailer „Encanto' (2021):

 

Evoluția personajelor feminine de la Disney

Nu știm cum va fi excat Mirabel, dar, în ultimii ani, Disney a schimbat personalitatea eroinelor sale. S-a cam terminat era „prințesei Disney' delicate, care vorbește cu păsărelele și-și așteaptă cuminte făt-frumosul salvator, și-a început epoca tinerelor curajoase, gata să încalce regulile și să-și ia destinul în propriile lor mâini.

Aveți mai jos o galerie cu noile eroine.

 

MULAN

A avut premiera în 1998, iar recent a căpătat și o versiune live. Deja de-atunci se spulbera mitul eroinei care-și așteaptă salvatorul. Când împăratul Chinei dă un decret prin care cheamă la luptă câte un bărbat din fiecare familie, micuța Mulan se deghizează în bărbat și pleacă la război în locul tatălui ei.

Este una din primele eroine Disney care se avântă într-o luptă, până la ea, protagonistele (cu Pocahontas în frunte) se străduiau să aplaneze conflictele și să schimbe mentalitățile, dar niciuna nu trecuse încă la acțiune. Puternică și independentă, Mulan ignoră ordinele tatălui ei pentru a salva onoarea familiei.

Trailer Mulan:

 

MERIDA

Eroina animației „Neînfricată' („Brave', 2012) este rebela prin excelență. O căsătorie aranjată? Nici vorbă! Iar atunci când este organizat un concurs printre pretendeții pentru mâna ei, prințesa scoțiană nu ezită să participe ea însăși pentru a-și câștiga libertatea. Încă o dată, o prințesă ignoră ordinele, ceea ce va provoca o serie de evenimente catastrofice. Dar, la final, Merida câștigă ceea ce voia: rămâne celibatară și nu își leagă viața de un bărbat pe care nu l-a ales ea.

Departe, departe de Albă-ca-Zăpada, Cenușăreasa sau Frumoasa (din pădurea adormită), Merida face parte din a treia generație de prințese Disney. Generația celor care nu se concentrează pe a se îndrăgosti, ci vor să descopere lumea și să pună în discuție regulile după care s-au ghidat generațiile anterioare.

Trailer Merida:

 

ELSA

Eroina din „Regatul de gheață' este cu totul specială. Încă de mică, preferă să se autoizoleze pentru a nu risca să-și rănească din nou sora mai mică. Nu are nevoie de gărzi sau de vreun prinț cu intenții dubioase. Și este gata de orice pentru a-și proteja familia și regatul. Deja de-aici nu mai e vorba despre nicio poveste de dragoste, iar partea masculină este reprezentată de personaje naive și cu inimă mare – Olaf, Sven și Kristoff.

Întreaga poveste a animației se bazează pe eroine. Personalitățile celor două surori se completează perfect, iar relația dintre ele se construiește în ciuda tuturor dificultăților. Elsa este o luptătoare, care nu are nevoie de nimeni pentru a se elibera și a fi ea însăși.

Trailer:

 

 

VAIANA

Eroina polineziană are în față o alegere: ori devine șefa satului ei ori pleacă într-o aventură pe urmele strămoșilor ei. Iar pentru că tatăl ei îi interzice să depășească reciful de corali, știți ce va alege domnișoara! Având alături de ea un semizeu, un porc și un cocoș oarecum tembel, Vaiana încearcă să afle de ce insula ei moare.

Nicio poveste de dragoste la mijloc. În plus, este pentru prima oară când o eroină Disney își prinde părul cu un elastic, pentru că, nu-i așa?, părul care-ți cade pe față nu e deloc o chestie practică. Acțiunea primează în fața feminității.

Trailer:

 

RAYA

Protagonista din „Raya și ultimul dragon' (2021) nu mai este o prințesă, cu atât mai puțin una îndrăgostită, ci este de-a dreptul o luptătoare, una adevărată. Antrenată încă de mică de tatăl ei, eroina va face orice pentru a-l găsi pe Sisu, ultimul dragon, și pentru a salva regatul.

Cu nimic mai prejos față de personaje precum Lara Croft sau Indiana Jones, Raya este o tânără curajoasă, încăpățânată, care nu mai crede că tot ce zboară se mănâncă. Este o eroină complexă, singuratică și modernă. În același timp, personajul este foarte departe de ceea ce am numit până recent „prințesă Disney'.

Trailer:

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare