Homepage  / Vedete străine

Cum a reușit Christian Bale să obțină rolul din American Psycho. „Toată lumea mi-a spus că îmi va distruge cariera”

Cum a reușit Christian Bale să obțină rolul din American Psycho. „Toată lumea mi-a spus că îmi va distruge cariera”
6

de Mioara Tronaru,

Nu că ar fi avut cine știe ce carieră până prin 1996, când Lionsgate s-a hotărât să ecranizeze cartea semnată de Bret Easton Ellis. Desigur că toată lumea îl remarcase în filmul lui Spielberg din 1987, „Empire of the Sun”, dar acolo Christian Bale era un copil, iar apoi „cariera” sa mersese când mai bine, când mai slăbuț, fără nimic extraordinar. Cu toate astea, cineasta Mary Harron văzuze ceva la el, încât s-a încăpățânat să-l distribuie în „American Psycho” în ciuda tuturor opozanților.

„American Psycho”, o carte neecranizabilă

Romanul semnat de Bret Easton Ellis a apărut în 1991. Deși autorul însuși își considera povestea imposibil de adaptat, mai ales datorită detaliilor grafice, un an mai târziu, producătorul Edward R. Pressman a insistat să cumpere drepturile de ecranizare. Iar în 1996, Mary Harron și Guinevere Turner s-au apucat de scenariu.

„American Psycho”, care a devenit între timp un roman-cult al anilor ’90, îl urmărește pe tânărul, inteligentul și fermecătorul Patrick Bateman, care ziua lucrează, cu mare succes, pe Wall Street, iar noaptea este pe alte străzi, unde, cu la fel de mare succes, torturează și ucide.

Volumul este disponibil și în limba română.

Toată lumea îl voia pe DiCaprio

Când au început ședințele pentru stabilirea distribuției, a ieșit la iveală faptul că fiecare avea alt actor în minte pentru rolul lui Patrick Bateman.

Primul care și-a exprimat interesul pentru rol, încă din 1992, a fost Johnny Depp.

Dar șefii de la Lionsgate îi voiau pe Leonardo DiCaprio, care tocmai cucerise pe toată lumea cu „Gilbert Grape”. Mary Harron a refuzat însă chiar și să-l primească la o audiție. Regizoarea avea toate motivele pentru asta: actorul era prea tânăr și avea o față prea de copil pentru un personaj complex și mai avea și o armată de fani la vârsta adolescenței.

Pur și simplu, Leonardo nu era potrivit pentru rolul ăsta. Avea o înfățișare prea de copil. Nu avea cum să fie credibil în rolul unui rechin de pe Wall Street… În plus, nu voiam deloc să mă încurc cu armata lui de fani, care abia dacă aveau vreo 13 ani. Niciunul dintre ei nu ar fi putut să vadă filmul, ceea ce ar fi cauzat alte probleme”, declara Mary Harron în 2000, preluată de The Guardian.

Ironia sorții a făcut ca Leonardo DiCaprio chiar să interpreteze, ani mai târziu, un „rechin de pe Wall Street”, adică un „lup”, în filmul lui Martin Scorsese. Dar e drept că nici nu mai avea fața de copil din mijlocul anilor ’90.

Iar Mary Harron avea dreptate: Patrick Bateman este un personaj complex, cu multe straturi, violent cu cei din anturajul său, mai ales cu femeile. Un anti-erou cu atât mai dificil cu cât trebuia jucat de un actor tânăr, pentru a urma descrierea din roman, capabil să susțină toată greutatea filmului pe umerii săi.

Între timp, Christian Bale refuza tot

La vremea aceea, Christian Bale era cunoscut pentru rolurile din „Empire of the Sun” (1987) al lui Steven Spielberg sau „Velvet Goldmine” (1998) de Todd Haynes. Ambele departe de ceea ce cerea noua ecranizare. Dar Mary Harron pe el îl voia în distribuție. Și a acceptat să renunțe la postul de regizor, când cerința sa a fost ignorată.

S-au căutat alți regizori, a fost contactat Leonardo DiCaprio, dar stelele nu s-au aliniat și-a fost adusă din nou Mary Harron, care nu a acceptat să se întoarcă decât dacă Bale va fi pe afiș.

Iar Christian Bale abia aștepta momentul ăsta, pentru că de câteva luni bune, refuza rol după rol și proiect după proiect, special pentru a-și păstra programul liber pentru acest film! Luptând în același timp cu „oamenii de bine” care-l sfătuiau să nu facă o astfel de greșeală.

TIFF – Ford vs. FerrariIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Toată lumea m-a căutat să-mi spună că American Psycho îmi va distruge cariera. O grămadă de oameni mi-au dat exemplul lui Anthony Perkins în Psycho. Mi-au explicat că odată ce întruchipezi un negativ atât de emblematic, publicul te identifică și nu mai poți juca niciodată altceva. În imaginarul colectiv, tu vei rămâne mereu Patrick Bateman”, a povestit și Christian Bale.

De fapt, toți acești sfătuitori n-au avut dreptate pe niciun plan. „American Psycho” i-a impulsionat cariera, nu i-a distrus-o, iar rolul de-acolo nu s-a lipit de el. Christian Bale a continuat să joace în filme foarte diferite, inclusiv un supererou, Bruce Wayne/Batman, în trilogia „Dark Knight”, a lui Christopher Nolan.

Sursa Foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton