; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

BearGrylls

Cum a cucerit Bear Grylls lumea

02 March 2010

Britanicul Bear Grylls are o viaţă plină de aventură, riscuri şi bucurie. A bătut recorduri, a văzut toată lumea şi a scăpat din situaţii-limită care ne-ar pune pe toţi în dificultate.

Dacă nu aţi auzit de el, Bear Grylls (36 de ani) este britanicul fără frică din seria de documentare difuzate de postul Discovery „Tehnici esenţiale de supravieţuire' (în fiecare duminică, de la ora 23.00 şi în fiecare luni, de la ora 20.00). Dacă ştiţi cine e, atunci în cele ce urmează puteţi afla ce face Bear când nu escaladează munţi şi nu mănâncă insecte greţoase de tot felul, în ce alte proiecte este implicat şi cum puteţi face rost de un echipament de supravieţuire marca Bear Grylls.

De mic copil…

Născut pe 7 iunie 1974, în Marea Britanie, Edward Michael Grylls şi-a căpătat porecla „Bear' („ursul') când avea numai o săptămână, de la sora lui, Lara. De mic a fost învăţat de tatăl lui să navigheze şi să facă alpinism, a studiat karate (are centura neagră), yoga şi ninjutsu, la opt ani a devenit cercetaş (acum un an a devenit cel mai tânăr cercetaş-şef din istoria organizaţiei britanice), vorbeşte engleza, franceza şi spaniola (a urmat, la fără frecvenţă, cursuri de studii hispanice la Universitatea londoneză Birbeck şi a obţinut diploma în 2002).

În anii 90, s-a lăsat de şcoală şi – după câteva luni de căţărări în Himalaya – s-a înscris în Forţele Speciale Britanice, unde a fost soldat, instructor de supravieţuire şi medic (între 1994 – 1997). În 1996, a suferit un accident aproape fatal, în timp ce se paraşuta în Kenya: după 18 luni de reabilitare, a fost trecut în rezervă.

Următoarea lui provocare: Muntele Everest, pe care dorea să-l escaladeze din copilărie. A reuşit să ajungă în vârf pe 16 mai 1998 şi era cel mai tânăr britanic care realizează asta (avea 23 de ani). De atunci a bifat o mulţime de expediţii, apariţii televizate, emisiuni proprii, cărţi şi chiar a fost invitat de Warner Bros. să apară în remake-ul „Înfruntarea titanilor' (2010). În 2008, în urma unui sondaj de opinie realizat în Marea Britanie de Live Search, 35% dintre cei 2.500 de participanţi au căzut de acord că Grylls ar fi cea mai potrivită celebritate non-hollywoodiană care să-l potretizeze pe Indiana Jones.

Pe site-ul personal (www.beargrylls.com), povesteşte că acum filmează o serie nouă de documentare pentru postul Discovery, „Worst Case Scenario', în care ne învaţă cum să scăpăm din situaţii critice (atacul unui câine, un lift blocat, un hoţ violent, etc.).

Caritabil

Bear este căsătorit din 2000, cu Shara, şi au trei băieţi (Jesse – 6 ani, Marmaduke – 3 ani şi Huckleberry – 1 an). Locuiesc pe o fostă barjă, pe râul Tamisa, şi au o casă terestră, pe o insulă din Ţara Galilor care le aparţine şi unde se găseşte o rezervaţie naturală. Barja au cumpărat-o după nuntă, pentur că era mai ieftină decât o casă.

Aventurierul este implicat în activităţi caritabile, strângând adeseori fonduri pentru diverse organizaţii non-profit (în 2000, a vâslit 22 de mile într-o cadă plutitoare, pe Tamisa, gol-puşcă, pentru a strânge bani pentru un prieten care îşi pierduse picioarele într-un accident montan). Ţine des discursuri motivaţionale şi are propria linie vestimentară destinată supravieţuirii în condiţii vitrege, realizată de firma Craghoppers.

EXPEDIŢIILE LUI BEAR:

2000: înconjurul Marii Britanii pe mare, pe jetskiuri

2003: prima traversare neasistată a Atlanticului de Nord, într-o barcă gonflabilă

2005: a zburat cu paramotorul peste cascada Angel (Venezuela), cea mai înaltă din lume; a participat la petrecerea ţinută la cea mai mare altitudine din istorie (7.620 de metri), într-un balon cu aer cald

2007: a zburat cu paramotorul peste Himalaya, un nou record mondial

2008: intră iar în Cartea Recordurilor, pentru cea mai lungă cădere liberă continuă, într-un tunel aerodinamic

EMISIUNILE LUI BEAR GRYLLS:

2005: „Escape to the Legion', documentar despre antrenamentele din Legiunea Străină Franceză

2006 – prezent: seria de documentare de supravieţuire „Born Survivor: Bear Grylls' (Marea Britanie) a.k.a. „Man vs. Wild' (în SUA şi Canada) a.k.a. „Ultimate Survival' (în Europa, Asia şi Africa); în cadrul seriei, Bear a călătorit prin toată lumea, ajungând la un moment dat şi în Transilvania

 

CĂRŢILE LUI BEAR:

2001: „Facing Up', care are drept subiect iscaladarea Everestului

2004: „Facing the Frozen Ocean'

2007: „Born Survivor', scrisă pentru a acompania seria de documentare de pe Discovery

2008: „Mission Survival: Gold of the Gods', carte de aventură pentru copii

2008: „Bear Grylls Outdoor Adventures'

2009: „Mission Survival: Way of the Wolf', carte de aventură pentru copii

.

.

.

.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare