Homepage  / Filme Online / Netflix

Cronică „Polițistul din Beverly Hills: Axel F”: Ce ne rezervă așteptata continuare lansată de Netflix, în care Eddie Murphy își păstrează farmecul intact

Cronică „Polițistul din Beverly Hills: Axel F”: Ce ne rezervă așteptata continuare lansată de Netflix, în care Eddie Murphy își păstrează farmecul intact
3

de Andreea Hentea,

După patru decenii de la imensul succes „Polițistul din Beverly Hills” (1984), care l-a făcut vedetă, Eddie Murphy revine în „Polițistul din Beverly Hills: Axel F” (disponibil din 3 iulie pe Netflix) alături de vechii prieteni, demonstrând că nu și-a pierdut deloc șarmul și umorul.

Fanii comediilor polițiste hollywoodiene din anii ’80 nu au cum să nu fi auzit de excelenta serie de filme lansată o dată cu „Polițistul din Beverly Hills” (1984), care l-a făcut vedetă pe Eddie Murphy. Filmul de atunci a fost nominalizat la Oscar, BAFTA și Globul de Aur pentru scenariu (la Globul de Aur fiind nominalizat și Murphy, pentru rolul insolentului Axel Foley), a avut cele mai mari încasări ale anului: 316 milioane de dolari, la un buget de 13 milioane, iar coloana sa sonoră a primit un Grammy. Au urmat „Polițistul din Beverly Hills 2” (1987) și „Polițistul din Beverly Hills 3” (1994), care au prins foarte bine, de asemenea, la public.

Cum Netflix are foarte buna idee de a difuza integral seria de filme odată cu lansarea acestui nou „Polițistul din Beverly Hills: Axel F” (2024), cinefilii se pot delecta cu ceea ce însemna cândva rețeta unor filme de succes, cu distribuție de calibru, scenariu ritmat, umor bun, dialoguri care nu-ți jignesc inteligența și o atmosferă plină de energie, care reușește să fie extrem de deconectantă printre francizele sumbre de azi.

La toate se adaugă o coloană sonoră care nu degeaba a făcut epocă și, bineînțeles, prezența lui Eddie Murphy în rolul lui Axel Foley, perspicacele polițist din Detroit pentru care, după ce-a văzut tot ce se putea vedea în anii lungi de teren de acasă, fițoasele cluburi din Beverly Hills par, ca să cităm, „localuri de familie” (toate filmele din serie speculând copios contrastele dintre cele două zone).

Antrenat în aventura numită Axel Foley la 23 de ani, Eddie Murphy putea garanta singur, pe atunci, farmecul unui film întreg și putea căra în spate cu grație, la o adică, mai multe continuări cărora să le asigure succesul, având tot atâta farmec mucalit, relaxare și agilitate ca Bruce Willis în deja clasica serie „Greu de ucis”.

„Polițistul din Beverly Hills Axel F” (1)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 3

Ce mai face Foley azi

Inconfundabilul Axel Foley (Eddie Murphy) se implică total, și aici, într-o investigație complicată și super-riscantă, miza fiind chiar protejarea fiicei lui înstrăinate, avocata Jane (jucată în vervă de Taylour Paige), de o gașcă fioroasă condusă de căpitanul Grant (ultrasimpaticul Kevin Bacon, într-un rol în total contre-emploi, pe care îl joacă impecabil), corupt până în măduva oaselor. Lui Foley și Jane li se alătură, deloc întâmplător, tânărul polițist Bobby Abbott (Joseph Gordon-Levitt), talentat, plin de râvnă și hotărât să nu-și calce peste principii. Cum vechii amici ai lui Foley din filmele anterioare, Billy Rosewood (Judge Reinhold), John Taggart (John Ashton) și Jeffrey Friedman (Paul Reiser), i se alătură pentru a-l ajuta la ananghie, a dejuca o conspirație și a mai savura o porție de distracție ca pe vremuri, buna dispoziție și bunul gust sunt asigurate.

Una dintre aparițiile delicioase este încă un veteran al francizei: vechiul prieten al lui Foley, Serge, extravagant, pasionat de galerii de artă și traficant de arme, jucat irezistibil de Bronson Pinchot, despre care simpaticul Joseph Gordon Levitt povestea că l-a cunoscut în timp ce amândoi jucau în „A treia planetă de la Soare” (neuitatul serial al anilor ’90 , premiat cu două Globuri de Aur, opt Emmy și nenumărate alte premii la vremea sa – n.r.).

Eddie Murphy a declarat recent pentru people.com despre filmul actual (turnat la 40 de ani după primul): „A fost greu. L-am jucat prima oară pe Axel Foley când aveam în jur de 20 de ani, iar acum nu mai e la fel. E un film de acțiune, deci a fost dur, dar am trecut peste asta”. În ciuda uzurii inevitabile, apariția sa într-un rol care îl pune perfect în valoare este la fel de tonică și inspirată ca acum patru decenii și înseamnă o răsplată garantată pentru fanii, deloc puțini, care știu să aprecieze ca atare o porție de cinema ca pe vremuri, detașându-se clar în noianul de producții fade, la kilogram, care ne înconjoară din toate părțile.

„Este greu de crezut că au trecut 40 de ani de când Eddie Murphy a izbucnit pe ecran cu unul dintre personajele sale emblematice, Axel Foley. Chiar dacă acel tânăr de 22 de ani are acum 63, nu pierde nicio clipă ritmul în  «Beverly Hills Cop: Axel F», părând, aproape, că a oprit timpul cu acest personaj la fel de amuzant, agil și antrenant ca întotdeauna”, a scris și deadline.com cu entuziasm.

„Nu am mai avut, timp de decenii, o poveste cum se cuvine cu Axel Foley, deși încercările nu au lipsit. Pe parcurs au existat mai multe scenarii, dar niciunul nu a părut potrivit pentru vedeta seriei, până la revenirea producătorului Jerry Bruckheimer, care s-a aflat în spatele primelor două filme (împreună cu regretatul Don Simpson). Bruckheimer știa exact de ce avea nevoie de franciza: «Lăsați-l pe Eddie să fie Eddie și lăsați-l pe Axel să fie Axel!». E simplu și chiar a funcționat, chiar cu un regizor debutant în lungmetraj (Mark Molloy – n.r.) și cu un scenarist care a fost cândva polițist pe post de responsabil din punct de vedere creativ”, a mai scris deadline.com.

COMEDIE – 4 stele

LANSARE: Disponibil la Netflix din 3 iulie

O: Beverly Hills Cop: Axel F, SUA, 2024 R: Mark Molloy D: Eddie Murphy, Taylour Paige, Joseph Gordon-Levitt, Judge Reinhold, John Ashton, Kevin Bacon, Paul Reiser.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton