Homepage  / Cinema

CRONICĂ. Filmul „Dragoste la foc mic”, cu Juliette Binoche și Benoît Magimel, rulează de azi în cinematografe

CRONICĂ. Filmul „Dragoste la foc mic”, cu Juliette Binoche și Benoît Magimel, rulează de azi în cinematografe
7

de Andreea Hentea,

Aflat în cursa pentru Palme d’Or anul trecut, la Cannes, unde a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor (Tràn Anh Hùng), filmul „Dragoste la foc mic” este o impresionantă incursiune în arta de-a găti feluri sofisticate, ai cărui eroi împletesc romantismul cu hedonismul.

În centrul acestei povești calde și rafinate (cu trei nominalizări la César și propusă de Franța la premiile Oscar din acest an) se află Eugénie (Juliette Binoche), o bucătăreasă fără egal, care lucrează de două decenii pentru celebrul gurmand Dodin Bouffant (Benoît Magimel). Experiența lor se transformă, de-a lungul anilor, într-o relație romantică, iar din dragostea lor comună pentru gastronomie iau naștere preparate unice. Lui Eugénie îi place însă libertatea și nu vrea să se mărite cu Dodin, așa că bărbatul își arată afecțiunea pentru ea gătindu-i, la rândul său, delicii care îi surprind și pe bucătarii iluștri ai lumii.

Masa, ca spațiu al întâlnirilor generoase

Dincolo de povestea de dragoste a protagoniștilor, creionată în tușe fine, regizorul Tràn Anh Hùng evocă o lume care depășește cu mult granițele meselor obișnuite, chiar în coordonatele ofertante din căminul rafinatului Dodin Bouffant. Ceea ce pare să ne propună cineastul este întoarcerea, fie și imaginară, la o epocă a convivialității și a bucuriei împărtășite, a unui slow-food devenit astăzi un concept aproape neîngăduit de timpul nostru tot mai puțin și precipitat.

Meniurile savante, pregătite cu migală infinită de Eugénie și Dodin unul pentru celălalt, sunt în film o insolită expresie a tandreței și a nobleței spiritului, sunt surprize continue și prilej de revelații emoționale. „Când am gustat pentru întâia oară omleta norvegiană mi-a venit să plâng”, mărturisește mica Pauline (Bonnie Chagneau-Ravoire), fetița talentată și precoce pe care Eugénie și Dodin o inițiază, pe rând, în secretele gastronomiei, exprimând perfect trăirea memorabilă pe care o poate declanșa efemera capodoperă dintr-o farfurie.

Pregătite cu precizie netulburată și fantezie debordantă, mesele de la conacul lui Dodin Bouffant, filmate tulburător, în tonuri calde și detalii minuțioase, se vor instala, mai mult ca sigur, în imaginarul nostru cinematografic, reprezentând, până la urmă, un ceremonial neprețuit al spiritului epicurian, în care se îmbină desăvârșit galanteria și imaginația.

Preparate cu inspirație ilustră

Filmul lui Tràn Anh Hùng a fost lăudat pentru universul său generos, în care mâncarea apare ca ofrandă a iubirii, iar bucătăria este un spațiu al imaginației, al afinităților și al bucuriei. Juliette Binoche a fost încântată să joace în acest film desfășurat la sfârșitul secolului al XIX-lea, într-o locuință somptuoasă, care beneficia, a spus ea, de „un scenariu magnific”. Juliette Binoche și Benoît Magimel (care au fost căsătoriți între 1998 și 2003 și au o fiică, Hana, născută pe 16 decembrie 1999) au mai jucat împreună în „Amanții secolului”, regizat de Diane Kurys, în care au interpretat doi îndrăgostiți celebri: George Sand și Alfred de Musset.

„Dragoste la foc mic” este al șaptelea lungmetraj al regizorului de origine vietnameză Tran Anh Hung, care locuiește în Franța. Acesta a scris și scenariul filmului, inspirându-se din romanul omonim al autorului elvețian Marcel Rouff, publicat în 1924, dar și din scrierile celebrului Jean Anthelme Brillat-Savarin. Regizorul l-a avut drept consilier tehnic pe maestrul francez Pierre Gagnaire, distins cu 14 stele Michelin, care joacă și un mic rol în film. Istoricul francez Patrick Rambourg a fost, de asemenea, consilierul filmului în materie de istorie culinară.

Dragoste la foc micIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

Pentru a reda cât mai fidel mișcările din bucătărie pe ecran, Gagnaire a gătit pentru Tràn Anh Hùng timp de cinci zile, iar pentru prepararea celebrului pot-au-feu și filmarea acestuia în diferite stadii de pregătire au fost folosite 40 de kilograme de carne, dar și legume care să arate aidoma celor din secolul al XIX-lea: „Nu la fel de frumoase cum sunt cele de azi, nu cu forma aceea impecabilă și pline de pete”, spune Tràn Anh Hùng. „Actorii continuau să mănânce chiar și după ce terminam cadrul, iar echipa pleca mereu acasă cu mâncare la pachet”, a povestit regizorul.

O: La passion de Dodin Bouffant, Franța, 2024 R: Tràn Anh Hùng D: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Emmanuel Salinger, Patrick d’Assumçao, Galatéa Bellugi, Jan Hammenecker, Frédéric Fisbach, Bonnie Chagneau-Ravoire.

Dragoste la foc micIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  6 / 7
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton