; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Credit foto Sorin Nainer

Cristi Puiu a fost distins sâmbătă seară cu Premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea Encounters în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin

02 March 2020

Cristi Puiu a fost distins sâmbătă seară cu Premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea Encounters în cadrul ceremoniei de gală a celei de-a 70-a ediții a Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Este pentru a doua oară când prestigiosul eveniment îi acordă regizorului român recunoașterea internațională după Ursul de Aur pentru scurtmetraj din 2014. Filmul Malmkrog este și cea mai provocatoare producție semnată de Cristi Puiu până în prezent, „un film european uriaș, de-a dreptul eroic' cum îl descrie presa internațională. 

 

Premiul a fost ridicat de actorul Frédéric Schulz-Richard, care interpretează rolul principal din film.

Malmkrog a avut premiera internațională în cadrul secțiunii Encounters a Berlinalei, fiind proiectat chiar în deschidere, și a intrat în competiție cu alte 14 filme din întreaga lume. Despre Encounters, directorul artistic al festivalului, Carlo Chatrian, a declarat că reunește filme care „își asumă provocarea de a contura o lume, mai degrabă decât a o reproduce'. Considerat deschizătorul de Noul Val în cinematografia românească, regizorul Cristi Puiu a fost primit călduros la Berlin.

Presa internațională a titrat despre Malmkrog: „marele film al festivalului' (Nuovo Cinema Locatelli), „un film de o seriozitate aproape intimidantă' (Screen Daily), „o capodoperă plină de intensitate' (Cultured Vultures) și a punctat radicalismul demersului original apropiat de cinema-ul anilor 70, lăudând în egală măsură picturalitatea filmului regizat de Cristi Puiu. 

Este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului: o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens' de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi  din satul Mălâncrav (Sibiu). „O interogare asupra cinematografiei și memoriei ' – așa cum declară regizorul Cristi Puiu –, Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.  

Din distribuție fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás

Malmkrog este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.

Trailer-ul internațional realizat de distribuitorul oficial Shellac Films este disponibil la acest link

 

Credit foto Sorin Nainer

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare