Modifica setarile cookie
Homepage  / Uncategorized / Televiziune

Cosmin Savu, depre provocările de la „România, te iubesc!”. „Următoarea anchetă este întotdeauna cea mai grea”. EXCLUSIV

de Cătălina Matei,

Emisiunea „România, te iubesc!” a ajuns la cel de-al 33-lea sezon la Pro TV, iar echipa de jurnaliști a pregătit o serie de anchete și reportaje care ne aduc mai aproape de realitatea în care trăim. Care au fost provocările de această dată pentru Cosmin Savu?

Absolvent al Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, Cosmin Savu a și predat o perioadă în această instituție. Video-jurnalismul l-a atras de la început, sau mai bine zis l-a ales pentru o carieră de reporter, producător, realizator la televiziuni naționale. 

De mai bine de 15 ani, Cosmin Savu este corespondent special și s-a specializat în jurnalism de investigație alături de echipa „România, te iubesc!” de la Pro TV.

Ce a pregătit pentru cel de-al 33-lea sezon al emsiunii de investigații și reportaje de la Pro TV? Și ce ocupație ar fi avut acum dacă nu și-ar fi urmat drumul în televiziune? Aflăm direct de la Cosmin Savu din cele ce urmează…

O nouă toamnă, un nou sezon „România, te iubesc!”. Care sunt subiectele pe care le prezinți de data aceasta? Și care au fost provocările de care ai avut parte?

Nu ducem lipsă de subiecte și de fiecare dată încercăm să documentăm temele cele mai importante, cu impact la un public cât mai larg, problemele care afectează cel mai mult. Am avut un reportaj despre proiectul de reabilitare costieră, pentru că, nu-i așa, cu toții am fost sau ne-am dorit să ajungem la mare, în stațiunile noastre. „Reabilitare, în nisipuri mișcătoare” a fost o radiografie a felului în care sunt executate lucrările pe litoralul românesc.

Voi continua cu un subiect despre modul în care clanuri de interlopi, oameni care aparent sunt într-o zonă periferică a societății ne influențează infrastructura, cum reușesc să pătrundă în instituții publice și să le corupă. Acesta este rolul nostru, să atragem semnal de alarmă acolo unde lucrurile nu funcționează sau merg prost.

Este tot mai greu să obții mărturii în interviuri filmate, sunt oameni care se tem sau funcționari neasumați care nu vor să apară în reportajele noastre. Dar mergem înainte și încercăm să devoalăm practicile ilegale sau comportamentele abuzive.

Care este ancheta care te-a marcat cel mai tare de-a lungul timpului?

Următoarea anchetă este întotdeauna cea mai grea. Fiecare investigație jurnalistică are partea ei de complexitate, de expunere. Din 2008, de când am început emisiunea, am făcut zeci de materiale, am trecut prin multe stări și am încercat să fiu perfectibil. Reportajele din Vestul Africii despre afaceristii români huliți de indigeni sau seria despre grupările criminale din capitală au fost greu de făcut, dar satisfacția lucrului bine făcut este pe măsură.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 9

Dacă nu te-ai fi îndreptat către televiziune, ce ocupație ai fi avut acum?

În copilărie m-am visat personajul cărților pe care le-am citit. Formal, am avut și pregătire de electronist, dar sunt destul de atehnic. Așa că facultatea de jurnalism a fost definitorie. Astăzi, mai cochetez cu ideea de a da ce am învățat mai departe, de  a preda în ateliere jurnalistică și informațiile pe care le-am adunat în anii ăștia.

Și care este cea mai aprigă dorință… neîndeplinită încă?

Lucrez la o miniserie de aventuri în Africa, un videojurnal care sper să fie finalizat în curând sub forma unor documentare. Și mă așteaptă multe alte călătorii în Asia, să am ce povesti mai departe.

Foto: Pro TV; Instagram

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te