Modifica setarile cookie
Homepage  / Articole

Controverse la Festivalul de la Cannes

de Redactia Tvmania

CONFLICT. Anul acesta, organizatorii festivalului se pot aştepta la un boicot general din partea marilor agenţii de presă internaţionale.

A 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a fost aşteptată cu sufletul la gură de presă şi critici, cu speranţa la filmul „The Tree of Life” al lui Terrence Mallick. Dar pelicula nu a fost inclusă pe lista oficială.


Pe 15 aprilie, cu o lună înainte de debutul Festivalului de la Cannes (12-23 mai) şi cu o săptămână mai devreme decât anul trecut, s-a anunţat lista incompletă a peliculelor care vor intra în competiţie şi care vor fi vizionate în afara competiţiei oficiale.

Anunţul a fost boicotat de agenţiile de presă Reuters, Agence France-Presse şi Getty Images, din cauza unei dispute legate de noile restricţii impuse acoperirii media a festivalului.

Mai exact, organizatorii au încheiat un contract exclusiv cu posturile TV franceze Canal Plus şi Orange (un serviciu pay-TV deţinut de operatorul omonim), care vor acoperi evenimentele oficiale şi vor fi prezente pe covorul roşu.

Contractul buclucaş

În această situaţie, Reuters, AFP, Getty TV şi Associated Press Television News negociază cu autorităţile festivalului, pentru a se asigura că li se va permite şi lor accesul la faţa locului şi filmarea evenimentului.

Şi, atenţionaţi de organizatori, că se vor aplica restricţii severe legate de accesul la conferinţele de presă, jurnaliştii din acesta agenţii de presă internaţionale ameninţă acum că vor renunţa de tot la Cannes, nemaiacoperind evenimentul deloc.

Cine vine la Cannes

Juriul festivalului de la Cannes este prezidat de Tim Burton, iar filmul de deschidere va fi „Robin Hood” (remake-ul lui Ridley Scott, cu Russel Crowe).

Printre peliculele care vor intra în competiţia pentru marele premiu, Palme d’Or-ul, se află: „Biutiful” (regizată de Alejandro Gonzalez Inarritu, cu Javier Bardem), „Another Year” (de Mike Leigh, cu Jim Broadbent şi Imelda Staunton) şi „Fair Game” (de Doug Liman, cu Naomi Watts şi Sean Penn).

La secţiunea „Un certain regard” vor participa şi două filme româneşti: „Marţi, după Crăciun” (de Radu Muntean) şi „Aurora” (de Cristi Puiu).

Brad Pitt, amânat

Mare absent de la Cannes va fi controversatul film „The Tree of Life” (cu Brad Pitt şi Sean Penn) al lui Terrence Mallick, despre care presa scria de luni bune că va fi vizionat, în sfârşit, cu această ocazie.

CELEBRU PRIN ABSENŢĂ. Contractele lui Terrence Mallick (66 de ani) stipulează că regizorul nu poate fi fotografiat şi nu dă interviuri niciodată.

Directorul festivalului, Thierry Fremaux, a anunţat că producţia nu se află pe lista lui, dar că alte pelicule (în jur de şase) ar putea fi adăugate ulterior celor deja anunţate, intrând în selecţia oficială de la Cannes.

Pelicula ar fi dat bine pe covorul roşu, atrăgându-i în lumina reflectoarelor pe Brad Pitt (şi, implicit, Angelina Jolie) şi poate chiar pe retrasul regizor Terrence Malick. Acesta din urmă a făcut până acum (adică din anii ’70 încoace) doar cinci filme.

Mai mult, el nu a mai ieşit în public din 1979 (când câştiga o statuetă la Cannes pentru regie, cu „Zile în paradis”) şi secretizarea absolută care îl înconjoară este valabilă şi pentru acest ultim proiect.

Despre „The Tree of Life” nu se ştie mare lucru: a fost filmat acum doi ani, în Texas şi nu numai; trebuia să apară de anul trecut, dar a tot fost amânat.

Iniţial, Mel Gibson, Colin Farrell şi Heath Ledger trebuiau să aibă roluri; este produs de compania lui Brad Pitt, „Plan B”; titlul filmului e legat de un stejar bătrân, de peste 29.400 de kilograme, care a fost excavat de pe o proprietate din apropierea platourilor de filmare (Smithville, Texas) şi replantat acolo.

Scenariu secret

Despre scenariu se ştie doar ce a declarat chiar Pitt: „Este povestea unui puşti care creşte în anii ’50 (interpretat, la maturitate, de Sean Penn – n.r.), cu o mamă care este bunătatea incarnată şi un tată violent (jucat de Pitt – n.r.).

LOOK VECHI. Brad Pitt a optat pentru o tunsoare scurtă când filma „The Tree of Life”.

Peste asta se suprapune o povestioară despre cosmos, de la începuturile lui până la final”, a explicat actorul pentru revista „Empire”. Zvonurile despre această componentă à la „2001: Odiseea spaţială” (1968) a lui Stanley Kubrick au ţinut ocupaţi fanii de ceva vreme.

Expertul în efecte vizuale Mike Fink povestea anul trecut (tot pentru „Empire”) că lucrează la scene preistorice cu Pământul pentru acest film, iar asemănările cu un mai vechi proiect al lui Mallick – „Q” (o dramă la care lucra în 1978 şi care avea un prolog preistoric) – au devenit evidente.

Tot Fink a confirmat că pelicula va avea trei versiuni: una normală, una pentru cinematografele IMAX (mai scurtă) şi o a treia medie, între cele două. Nimic ciudat pentru Mallick: la „Lumea nouă” (2005), a filmat peste 300 de kilometri de peliculă şi 150 de minute de poveste, editate ulterior.

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te