Homepage  / Vedete româneşti

Controversă la TNB din cauza spectacolului „Proorocul Ilie”. Mihai Bendeac a reacționat dur. „Ați greșit secolul, băieții mei”

Controversă la TNB din cauza spectacolului „Proorocul Ilie”. Mihai Bendeac a reacționat dur. „Ați greșit secolul, băieții mei”
10

de Roxana Mirea,

Piesa „Proorocul Ilie” de la Teatrul Național București a stârnit controverse intense. Spectatorii revoltați cer boicotarea teatrului, în timp ce Mihai Bendeac apără spectacolul, criticând reacțiile extremiste. Piesa, inspirată dintr-un caz real polonez, abordează teme sensibile și a stârnit astfel reacții puternice în rândul publicului și actorilor. 

Controversă la TNB: „Proorocul Ilie” a stârnit reacții aprinse 

Spectacolul „Proorocul Ilie” de la Teatrul Național București a provocat o furtună de controverse în mediul online. Potrivit libertatea.ro, piesa a stârnit reacții puternice din partea publicului, unii cerând chiar boicotarea teatrului. 

Regizată de Botond Nagy, producția explorează teme sensibile precum fanatismul religios și extremismul. Inspirată dintr-un caz real din Polonia anilor `30-`40, piesa urmărește povestea lui Eliasz Klimowicz, un bărbat care se autoproclamă profet.  

Unii spectatori au considerat piesa o „blasfemie” și o „rușine adusă credinței”. Reacțiile negative s-au intensificat pe rețelele sociale, ajungându-se la solicitări de demitere a conducerii TNB. 

Mihai Bendeac apără spectacolul „Proorocul Ilie” 

Actorul Mihai Bendeac a intervenit în dezbatere, apărând spectacolul. Bendeac a subliniat că piesa abordează teme actuale precum „fanatism, extremism, analfabetism funcțional”. El a lăudat, de asemenea, starea actuală a teatrului românesc, menționând varietatea de spectacole disponibile. 

„În legătură cu spectacolul „Proorocul Ilie” de la TNB. 

1. Pentru „erezie” și „blasfemie” ați greșit secolul, băieții mei. Dacă v-ați fi născut în Evul Mediu, ați fi putut să îi omorâți pe actori, pe regizori și spectatori dându-le foc de vii în numele Domnului Dumnezeu. 

2. Spectacolul porneşte de la un caz real petrecut în Polonia şi vorbeşte, printre altele, despre fanatism, extremism, analfabetism funcţional. Deci, despre voi.  

3. România este un stat laic. Poate patriarhul sau Rasputin ăla de la Constanța să se dea cu fundul de pământ cât vor.  

4. Marea majoritate a celor care se proclamă ortodocși nu au nicio legătură cu Esența învățăturilor și valorilor ortodoxismului. Sunt doar niște ființe rele, crude, fără logică, empatie, cultură și care se raportează la religie precum se raportează ultrașii la fotbal. 

5. Teatrul românesc este într-un moment excepțional. Se vând lunar sute de mii de bilete, există spectacole pentru toate gusturile, de la comedii, la drame, de la piese istorice la piese contemporane, de la spectacole ce ridică întrebări existențiale până la spectacole cu teme sociale, filosofice sau spectacole ce oferă divertisment pur sau emoție”, a scris Mihai Bendeac pe rețelele sociale.  

spectacolul „Proorocul Ilie”  (1)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 10

Reacția Teatrului Național 

În urma controverselor, TNB a emis un comunicat pentru a calma spiritele. Instituția a subliniat că „Proorocul Ilie” nu intenționează să ofenseze credința creștină sau alte convingeri religioase. 

Teatrul a explicat că spectacolul „este o invitație la meditație sinceră asupra credinței și religiei, într-un moment de profundă criză spirituală și morală.” 

„Spectacolul nu este o blasfemie și nu își propune să ridiculizeze credința, ci, dimpotrivă, invită la o reflecție asupra relației dintre om și divinitate. Așa cum se menționează și pe site-ul oficial al spectacolului, ‘Proorocul Ilie este o invitație la meditație sinceră asupra credinței și religiei, într-un moment de profundă criză spirituală și morală”, au declarat reprezentanții Teatrului Național. 

Regizorul Botond Nagy declara, înainte de premieră: „Îmi doresc ca prin acest proiect artistic spectatorii să-și analizeze propriile credințe într-o lumină nouă și să înțeleagă adevărata valoare a acestei miraculoase conexiuni interumane care este credința.”

Despre spectacolul „Proorocul Ilie”  

„Proorocul Ilie” este o piesă scrisă de Tadeusz Słobodzianek. Montarea regizată de Botond Nagy este inspirată dintr-un fenomen real, descris de sociologul Włodzimierz Pawluczuk în 1974. 

Povestea este centrată pe Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric din Polonia anilor 30 – 40, care s-a autoproclamat „profetul Ilie” și a creat o mică comunitate de adepți. Aceștia, după ce au fost martorii unei așteptări zadarnice a apocalipsei, au ajuns să recurgă la crucificarea profetului lor, în încercarea de a grăbi sfârșitul lumii. 

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton