; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Contador, campion în „Marea Buclă”

26 July 2010

Spaniolul Alberto Contador a terminat Turul Franţei cu 39 de secunde înaintea lui Andy Schleck

Spaniolul Alberto Contador a terminat Turul Franţei cu 39 de secunde înaintea lui Andy Schleck

Rutierul de 27 de ani s-a încoronat ieri campion pentru a treia oară în patru ani în Turul Franţei, făcând încă un pas către statutul de superstar al sportului. Septuplul câştigător Lance Armstrong a terminat pe locul 23, având un parcurs dezamăgitor la ultima sa participare.


.

Contador a câştigat competiţia după ce a rezistat unui ultim asalt din partea principalului său rival, luxemburghezul Andy Schleck. Bătălia lor pentru titlu anunţă o rivalitate interesantă pentru următorii ani, având în vedere că cei doi au mers cap la cap până spre finalul Turului.

.

Armstrong, la mare distanţă de Contador

Etapa a 15-a fost hotărâtoare, când lui Schleck i s-a rupt lanţul în timpul unei căţărări din Pirinei. „Am suferit ca să obţin acest rezultat', a declarat imediat după victorie Contador, citat de SI.com. Cu Arcul de Triumf din Paris pe post de decor, spaniolul a mai spus că „nu am cuvinte ca să exprim această senzaţie'.

Ultima participare a lui Lance Armstrong, de şapte ori câştigător al Marii Bucle', a fost dezamăgitoare

Ultima participare a lui Lance Armstrong, de şapte ori câştigător al Marii Bucle', a fost dezamăgitoare

Schleck a terminat „Marea Buclă' la 39 de secunde în urma spaniolului, în vreme ce rusul Denis Menchov a încheiat pe poziţia a treia.

Americanul Armstrong, aflat din nou în mijlocul unui scandal provocat de acuzaţiile că s-a dopat la participările precedente, a terminat competiţia la 39 de minute şi 20 de secunde în urma lui Contador, fostul său coleg de echipă şi rival.

Prestaţia a fost modestă şi presărată cu căzături, un declin spectaculos având în vedere poziţia a treia obţinută anul trecut, după o pauză de patru ani.

Britanicul Mark Cavendish a câştigat ultima etapă, a douăzecea – un traseu ceremonial între Longjurneau şi Paris. În timpul cursei, Contador s-a îmbrăţişat cu colegii săi de la echipa Astana, care au început să scandeze „ole-uri' pe Champs-Elysees, celebrul bulevard care găzduieşte finalul competiţiei şi festivitatea de premiere.

.

Floyd Landis acuză

A treia victorie a spaniolului în Turul Franţei îl plasează într-un club select, alături de alţi tripli câştigători ca Greg LeMond, Louison Bobet şi Philippe Thys. Armstrong e cel mai de succes rutier din toate timpurile, cu cele şapte Tururi câştigate, însă ultima sa participare s-a desfăşurat sub semnul controverselor declanşate de acuzaţiile fostului său coechipier, compatriotul Floyd Landis.

Acestuia i-a fost anulată victoria din 2006, după ce a fost depistat pozitiv şi a recunoscut că s-a dopat. El a afirmat apoi că şi Armstrong a recurs la substanţe interzise, fapt ce a contribuit la ancheta federală care se desfăşoară acum împotriva ultimului.

E de notat faptul că Lance Armstrong nu a fost niciodată depistat pozitiv la un test antidoping şi neagă în continuare că a recurs la astfel de metode.

..

Schleck e cel mai bun tânăr rutier pentru a treia oară

În vreme ce Contador a terminat cu tricoul galben, acordat câştigătorului din clasamentul general, italianul Alessandro Petacchi a luat tricoul verde, pentru cel mai bun sprinter. Anthony Charteau, din Franţa, a luat tricoul cu buline, rezervat celui mai bun căţărător, iar Schleck l-a primit, pentru al treilea an consecutiv, pe cel alb, pentru cel mai bun tânăr rutier.

La clasamentul echipelor, RadioShack, echipa lui Armstrong, a terminat pe primul loc. Contador a devenit doar al doilea rutier din ultimii 20 de ani care câştigă Marea Buclă' fără o singură victorie într-o etapă individuală, semn că se apropie de strategia şi meticulozitatea lui Armstrong, care aborda competiţia într-o manieră asemănătoare.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare