; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

ROventura1

Comoara neexplorată a Dobrogei: cele mai vechi așezăminte monahale din România

05 June 2021

Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, „ROventura' își începe incursiunea în Dobrogea. De data aceasta, George Mihai și Andreea Străvoiu ne vor arata, în premieră, spectaculoasele locuri cu o veritabilă comoară neexploatată a Dobrogei, cele mai vechi așezăminte monahale din România.

Primul popas al roventurienilor este la Murfatlar, locul în care vom descoperi povestea incredibilă a unor comori arheologice uitate, dar și felul în care a reușit un tânăr antreprenor să pună Valu lui Traian pe harta turistică a țării.

George Mihai si Andreea Străvoiu ajung la Ansamblul rupestru. Aici, Bisericile din cretă de la Murfatlar ar fi cele mai vechi de pe teritoriul României de azi, ceea ce le transformă într-un tezaur, unul ce a fost dintotdeauna interzis publicului larg. O înlânțuire de galerii, un labirint de biserici și chilii săpate în dealul de cretă, asta reprezintă locul în care s-ar fi născut Creștinismul modern. Ansamblul rupestru de o valoare inestimabilă adăpostește foarte multe simboluri creștine dar și precreștine, fiind singurul loc din România unde au fost găsite celebrele rune folosite de vikingi. Acest loc ce respiră aer de patrimoniu mondial, e totodată și dovada că a existat viață monahală pe acest străvechi pământ dobrogean, încă din secolul X. Un loc desprins parcă de pe o altă planetă, dune albe ce se pierd în oglinda de apă, întocmai ca o oază-n desert.

 Vezi galeria foto >

Călătorii noștri ne poarta pașii, apoi, către o altă descoperire: Valu lui Traian. Oaza de relaxare din inima pădurii de stejari de la Valu lui Traian ne întâmpină cu brațele deschise, cu mesele întinse dar și cu o selecție de vinuri de pe dealurile Dobrogei.

Iată că Dobrogea câștigă teren în lupta pentru atragerea iubitorilor de turism oenologic, mai ales că Dumnezeu a fost foarte darnic cu aceste meleaguri.

Nu ratați sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, o nouă editie ROventura', cu George Mihai și Andreea Străvoiu, la Kanal D.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare