Homepage  / Televiziune

Colinde, folclor, muzică clasică, religioasă, pop-rock sau lăutărească, în programele de Crăciun la TVR 3

Colinde, folclor, muzică clasică, religioasă, pop-rock sau lăutărească, în programele de Crăciun la TVR 3
7

de Ioana Maria,

Ediţii speciale ale îndrăgitelor programe ale postului, dar şi transmisiuni directe ale slujbelor religioase, concerte şi evenimente tematice pot fi urmărite în zilele din preajma Crăciunului la TVR 3.

Pe 23 decembrie, de la 13.30, Carmen Târnoveanu ne propune o ediţie specială „Dăruieşte Românie!”, în care colindătorii sunt artişti reprezentând diferite stiluri muzicale: Walter Ghicolescu, Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei, trupa de pop-rock Among the Filters şi trupa de pop-rock Taylor. 

Drumul lui Leşe

Colindătorii vin la TVR 3 pe Drumul lui Leşe. Copii din Câmpulung Moldovenesc şi profesoara lor, Iustina Horga intră în studioul TVR pe 23 decembrie, de la ora 21.00, pentru a ne aduce, prin cântecul lor, mulţumire, echilibru, înţelepciune.

drumul-lui-lese_colinde-copii_03Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

„Colindele, zicălile, horile patronează tinereţea, marchează timpul Universului, ordinea în natură, succesiunea anotimpurilor şi a orelor, dreptatea şi pacea. Se cântă şi se dansează într-un moment privilegiat: bucurie, împlinire, bogăţie. Se ordonează lumea. Oamenii din comunităţile tradiţionale aduc lumina care se opune întunericului. Muzica colindelor este o împletitură cerească şi pământeană a lumii. Melodiile poartă în ele pestriţătura firii omeneşti. Prin felul lor de a împlini muzica, colindătorii se prind într-un ritm al veşniciei. Colindătorii trăiesc în două lumi: una cosmică, cealaltă pământească. Când n-or mai umbla oamenii a colida, s-a gata lumea”, ne împărtăşeşte Grigore Leşe din credinţa lui.

Concert simfonic din cadrul Festivalului „Musical Celebration of Christmas”

Muzica de toate genurile se regăseşte în programele TVR 3 de Crăciun. Astfel, TVR Târgu Mureş ne invită la un Concert simfonic din cadrul Festivalului „Musical Celebration of Christmas”, prezentat în trei părţi – 24 decembrie, ora 8.00, 25 decembrie, ora 10.00, respectiv 26 decembrie, ora 10.00. Concertul are ca tematică barocul german, în creația compozitorilor Händel, Telemann și Bach.

festivalului-musical-celebration-of-christmas_1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  3 / 7

Dirijorul Nicolae Moldoveanu a revenit la Filarmonica de Stat Târgu Mureș într-un program de concert variat, în care și-a asumat pe rând rolurile de clavecinist, organist și dirijor. Violonist, corepetitor, organist şi, nu în ultimul de rând, dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. A dirijat orchestre ca Filarmonica Regală din Liverpool, Filarmonicile din Zürich, Berlin, Dresda, München, Orchestra Radio din Olanda, BBC Philharmonic, Orchestrele Simfonice Naţionale din Johannesburg şi Melbourne, Opera din Toronto, Opera Galeză, Covent Garden și multe altele.

Cu o vechime de peste 100 de ani, orga municipiului Târgu Mureș, una din cele mai mari şi mai performante orgi romantice din România, a fost restaurată în primăvara anului 2020, iar sunetul ei înălțător a fost din nou pus în evidență în stagiunea trecută a Filarmonicii de Stat prin intermediul aceluiași dirijor și organist de talie internațională, Nicolae Moldoveanu.

„Vine Cluju’ pe la noi”

Şi în Ajunul Crăciunului, la 13.30 fix, „Vine Cluju’ pe la noi”, adus de acelaşi prezentator şi realizator TVR Cluj, Sergiu Vitalian Vaida. Studioul emisiunii se transformă într-un adevărat tărâm al sărbătorilor de iarnă, decorat cu lumini strălucitoare și elemente specifice Crăciunului. Gazda emisiunii primeşte în studio colindători talentați, care ne aduc tradiționala bucurie a colindelor. Aflăm de la ei poveștile și tradițiile din spatele colindelor lor. Momentul este îmbogățit cu povești emoționante și anecdotice, creându-se o conexiune specială între colindători, gazdă și publicul de acasă. Ediția specială „Vine Cluju’ pe la noi!” invită telespectatorii TVR 3 într-o călătorie autentică în universul bogat al tradițiilor de iarnă, o experiență inedită și plină de magia Crăciunului.

„Sărbătoare la zi mare”

La ora 16.00, TVR Craiova anunţă că e „Sărbătoare la zi mare”, printr-un concert de colinde din zona Mehedinţi, cu Georgeta Corlan Enache şi ansamblul „Bordeiaşul”, din Baia de Aramă, grupul „Mehedinţenii” şi atelierele de folclor ale ansamblului „Maria Tănase”.

„Caravana TVR 3”

„Caravana TVR 3”, ajunsă şi ea la Craiova, ne încântă, de la ora 18.00, cu un spectacol de colinde desfăşurat pe scena Teatrului Naţional din Caracal, cu participarea unor interpreţi de top ai folclorului românesc: Claudia Torop, Polina Gheorghe, Anca Branea, Ion Drăgan, Andra Saiu, Bianca Cioncă, Ilie Caracaș, Ionela Bran, Camelia Cherecheș, Ana Maria Deaconu, Liviu Olteanu, Ofelia Popovici, Florin Pîrlan, Denisa Popescu, Luiza Turcu şi, nu în ultimul rând, Gheorghiţa Nicolae, care este şi prezentatorul evenimentului muzical. În spectacol sunt invitate să participe şi grupurile folclorice „Burnasul”, „Mândruţele de la Olt”, „Gorjanca”, „Dor de Romanaţi”, „Greceşti-Cernăuteşti” şi „Rapsozii Oltului de Jos”.

„Dăruieşte Românie!”

Seara, de la ora 20.00, ediţiile speciale „Dăruieşte Românie!” continuă la TVR 3. Artiştii invitaţi în platoul Televiziunii Române de Carmen Târnoveanu dăruiesc cel mai frumos Crăciun celor care îi privesc. Ne vom bucura de întâlnirea cu îndrăgitul Cătălin Crișan, dar şi cu cel mai nou proiect muzical – HipHopera, cu tenorul Alin Stoica, soprana Stephanie Radu şi Bibanu, tenorul Alin Mânzat şi soprana Maria Mădălina Constantin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Cap de afiş”

Şi tot în seara de Ajun, Paula Seling ne aduce cele mai frumoase colinde din „Colindar”. Cea de-a XIV-aediţie a evenimentului este difuzată la TVR 3 de la ora 22.00, sub genericul emisiunii „Cap de afiş”. Concertul caritabil desfăşurat la Filarmonica „Oltenia” din Craiova este prezentat de jurnalista TVR Craiova Simona Mușuroi. Paulei Seling îi sunt alături în această seară de poveste, într-un program de colinde și cântece dedicate Nașterii Domnului: Corul Facultății de Teologie din Craiova, soprana Renata Zamfir, solista Laura Dinu, Corul mimico-gestual „Anghelos” și Corul psaltic „Sf. M. Mc. Tatiana Diaconița”, din Craiova.

„Lumină din Lumină”

Slujba Naşterii Domnului în prima zi de Crăciun o urmărim la TVR 3 în transmisiune directă de la Catedrala Greco-Catolică din Blaj, într-o ediţie specială „Lumină din Lumină”, de la 8.45.  

„Concert de colinde româneşti”

Iar la ora 13.00, ne bucurăm, pe 25 decembrie, de un „Concert de colinde româneşti”, organizat la Auditorium Maximum al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Concertul caritabil este un eveniment muzical festiv ce aduce în prim-plan tradiția și atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă. Artiști talentați, acompaniați de orchestrațiile specifice, creează o experiență memorabilă, aducând în prim-plan bogăția și diversitatea muzicală a folclorului românesc. Este un eveniment care îmbină armonios tradiția cu profesionalismul artistic, oferind publicului ocazia de a se bucura de frumusețea colindelor românești într-un cadru elegant şi spectaculos.

colindar-2023Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  5 / 7

Colindele prelucrate și orchestrate de compozitorul Cristian Bence Muk sunt interpretate de: Diana Țugui, Tony Bardon, Cristian Hodrea, Corul Cappella Transylvanica și Orchestra Academică Transilvană în colaborare cu Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, sub bagheta dirijorului Cornel Groza. Pe scenă este și Corul Junior VIP, condus de Anca Mona Mariaș. Amfitrioana evenimentului – Loredana Corchiș, jurnalist TVR Cluj.

„Sărbătoare la zi mare”

„Sărbătoare la zi mare” anunţă TVR Craiova şi pe 25 decembrie, de la 14.00, propunându-ne să cunoaştem diversitatea în unitate a stilisticii interpretative zonale a Olteniei. Cântatul arhaic, cu taraf, cântece care stau la baza interpretării specifice zonelor de interferență, ne poartă prin toate județele Olteniei. Fiecare stilist este ambasadorul subzonei etnofolclorice pe care o reprezintă, încercând să aducă cel mai neaoș și mai prețios mesaj prin cântec. Pe scenă urcă Orchestra şi formaţia de dansuri ale Ansamblului „Maria Tănase”, precum şi solişti ca Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Marius Măgureanu şi mulţi alţii.

 „Caravana TVR 3”

Colinde ascultăm şi de la ora 18.00, când Caravana TVR 3” poposeşte în judeţul Bistriţa-Năsăud. De Sărbătoarea Nașterii Domnului aflăm povestea Porții Transilvaniei, prin tradițiile și obiceiurile de iarnă specifice zonei. Totodată, emisiunea realizată de Studioul TVR Cluj celebrează oamenii-tezaur, patrimoniu viu al umanității: rapsodul popular Teodora Purja și meșterii populari Ana Bodescu și Nicolae Bacea.

Nu puteam ajunge la Bistriţa fără a afla și povestea drumului ce pornește din localitate și unește toată România. Anul acesta, Via Transilvanica a primit Premiul publicului pentru cel mai bun proiect de patrimoniu, la Gala European Heritage Awards.

La loc de cinste, pe tot parcursul emisiunii, stă Colinda, unul dintre cele mai vechi și îndrăgite cântece populare românești, parte a patrimoniului mondial imaterial – UNESCO, iar invitat de onoare este episcopul ortodox al Europei de Nord, PS Macarie Drăgoi, cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud.

TVR Timişoara întâmpină cea mai așteptată sărbătoare a creștinătății cu cete de colindători din Banat, Bihor și Hunedoara, dar și cu datini și obiceiuri din Bucovina, legate de Marele Praznic al Crăciunului. 

„Sărbătoarea Crăciunului!” vine la TVR 3

„Sărbătoarea Crăciunului!” vine la TVR 3 la ora 20.00 cu interpreți şi grupuri din Banat și Ardeal, care aduc bucuria Crăciunului prin cântec de sărbătoare: Școala de Arte Timișoara, Grupul folcloric Lele de la Orăștie, Ansamblul Floarea Barcăului – Bihor, Ansamblul Plaiurile Dornelor – Suceava și soliștii Lorena Pascu, Liliana Laichici, Ioan Surdu, Ciprian Pop, Dumitru Teleagă și Voichita Suba.

„Din Arhiva TVR”

Pentru că spiritul românesc nu poate exista fără voie bună și cântec de veselie, sărbătorim împreună un Crăciun de poveste, într-o ediţie specială a emisiunii „Din Arhiva TVR”, difuzată pe 25 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 3. Interpreți din toate colțurile țării, păstrători ai melodiilor autentice ne oferă bucuria magică a Crăciunului. Aneta Stan, Viorica Flintașu, Elisabeta Turcu, Valeria Arnăutu, Nicolae Datcu, Constantin Măgureanu, Ioan Chirilă, Petrică Pană şi mulţi alţii poposesc în casele noastre. Tot atunci, elevii Școlii de Artă Bucureşti ne arată că dragostea pentru folclor nu are vârstă. 

„Este o bucurie pentru mine să pot aduce în casele tuturor iubitorilor de folclor un strop din magia sărbătorilor autentice. Căci nu există sărbătoare românească fără folclor şi nici nu ar trebui să existe. Atâta timp cât ne cunoaştem rădăcinile şi suntem mândri de ele”, punctează Irninis Miricioiu, realizatorul emisiunii. 

„Spirit şi credinţă”

A doua zi de Crăciun începe, la ora 7.00, cu o ediţie specială „Spirit şi credinţă”, de la TVR Craiova, ce ne propune să ne aplecăm cu smerenie și credință asupra lucrurilor sfinte și importante pentru viața creștină, să ne rugăm pentru pace, împlinire sufletească şi mântuire. Cu ocazia Sfintelor Sărbători, primim binecuvântarea și cuvintele pline de har din partea acad. dr. ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei.

„Colindăm colinda cu Marius Zgăianu”

Colindele nu se opresc la TVR 3 nici marţi, când, la ora 18.00, „Colindăm colinda cu Marius Zgăianu” şi ale sale cântece bucovinene autentice, de iarnă. Iar de la 19.00, acelaşi studio TVR Iaşi ne oferă un extraordinar „Recital Bogdan Simion şi Lăutarii de mătase”. Ascultăm muzică lăutărească veche, cântece culese din toată ţara şi ne bucurăm de măiestria instrumentiştilor. Bogdan Mihai Simion – cobzar, scriitor, culegător de muzică tradiţională, lăutar, este însoţit de ai săi Lăutari de mătase: Victor Teioanu, Milan de la Bobeşti, Costel Vasilescu, Nelu Răducanu şi Gigel Mihai.

„Cap de afiş”

Ziua de 26 decembrie se încheie tot cu muzică. De la ora 20.00, realizatorii emisiunii „Cap de afiş” de la TVR Târgu Mureş ne propun un „Concert vocal simfonic de Crăciun”. Lucrări clasice și tradiționale de Crăciun, din repertoriul românesc și internațional, sunt prezentate melomanilor într-un concert vocal-simfonic extraordinar. Corul și orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș sunt reunite sub bagheta maestrului Horváth József, dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naționale din Cluj-Napoca. Solişti: Mediana Vlad, soprană; Gabriel Gyarmati, trompetă; Lokodi Lehel, orgă. ​

Sursa foto TVR 3

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton