Colin Farrell, dezvăluiri dureroase despre boala de care suferă fiul său, James
Actorul, în vârstă de 48 de ani, i-a primit pentru prima dată pe jurnaliștii de la People în casa sa din Los Angeles. A dorit să vorbească despre sindromul Angelman, boală de care suferă fiul său de 20 de ani, James. James nu poate vorbi, având mereu nevoie de un îngrijitor și comunicând doar prin gesturi și priviri.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7
„Vreau ca lumea să fie blândă cu James. Vreau ca lumea să-l trateze cu bunătate și respect”, a declarat Colin Farrell, vizibil emoționat. În plus, actorul a subliniat că fundația pe care a înființat-o va oferi sprijin persoanelor suferă de boli neurologice și au dificultăți de învățare.
James va împlini 21 de ani în septembrie, fiind fiul modelului Kim Bordenave. Colin Farrell a dorit să creeze o organizație care să-i poarte numele fiului său, menită să sprijine persoanele care suferă de această afecțiune sau altele similare și care, după vârsta de 21 de ani, nu mai beneficiază de îngrijire din partea sistemului.
„Este pentru prima dată când vorbesc despre asta. În mod evident, singurul lucru pentru care o fac este pentru că nu-l pot întreba pe James dacă ar vrea el să o facă. De fapt, pot. Vorbesc cu el de parcă are 20 de ani și vorbește perfect fluent engleza și are abilitățile cognitive ale vârstei sale. Dar nu pot discerne un răspuns din partea lui, dacă este confortabil cu toată această situație sau nu, așa că trebuie să iau o decizie în funcție de cum îl știu eu pe James și știind ce fel de tânăr este și ce bunătate poartă în inima lui. A muncit din greu toată viața lui, din greu. Repetiții peste repetiții, echilibru. Când s-a hrănit singur pentru prima dată, fața lui arăta la final ca un tablou de Jackson Pollock. Dar reușește să se hrănească singur. În fiecare zi sunt mândru de el. Cred că este magic”, a declarat Colin Farrell.
Ce este sindromul Angelman, boala de care suferă fiul lui Colin Farrell
Sindromul Angelman este o afecțiune genetică rară, caracterizată prin întârzieri severe în dezvoltare, probleme de vorbire, tulburări de echilibru și coordonare, și un comportament deosebit de vesel, marcat de râs frecvent și zâmbete. Această afecțiune este cauzată de o mutație sau de absența unei părți a cromozomului 15, provenit de la mamă.
Persoanele cu sindromul Angelman prezintă adesea:
- Întârziere severă în dezvoltare: Copiii cu acest sindrom încep să stea în picioare, să meargă și să vorbească mult mai târziu decât alți copii.
- Lipsa sau absența vorbirii: Majoritatea pacienților nu pot vorbi, comunicând în schimb prin gesturi, sunete și mimică facială.
- Tulburări de echilibru și coordonare: Mersul este adesea instabil și apare o coordonare deficitară.
- Comportament specific: Persoanele cu sindromul Angelman sunt de obicei foarte fericite, zâmbitoare și râd frecvent, uneori fără un motiv aparent.
- Convulsii: Multe persoane cu sindromul Angelman au crize epileptice, care apar de obicei înaintea vârstei de 3 ani.
- Tulburări de somn: Probleme de somn sunt frecvente, cu dificultăți în adormire și treziri frecvente pe parcursul nopții.
Deși sindromul Angelman este o afecțiune gravă, multe persoane cu această boală au o speranță de viață normală, însă necesită îngrijire și sprijin pe tot parcursul vieții.
Sursă foto: Hepta – Profimedia
Citește și: