; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Films in frame colectiv

Premiile Oscar 2021. „Colectiv”, prima producție românească nominalizată la Oscar

15 March 2021

Lungmetrajul „Colectiv' scrie istorie. Documentarul regizat de Alexander Nanau devine prima producție românescă nominalizată la premiile Oscar.

„Colectiv' a fost anunțat luni la două categorii ale premiilor Oscar 2021: pentru „Cel mai bun film străin' și „Cel mai bun documentar'. 

Nominalizările la premiile Academiei Americane de Film au fost anunțate luni, 15 martie, în cadrul unei ceremonii online prezentată de actriţa Priyanka Chopra Jonas (“The White Tiger') şi de cântăreţul Nick Jonas.

Premiile Oscar vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie.

Filmul „Colectiv’ (disponibil pe HBO Go și produs de HBO Europe, Alexander Nanau Production, CNC și alți participanți) pornește de la tragedia din 2015, când un incendiu declanșat la clubul Colectiv din București a ucis zeci de persoane și a rănit sute. La scurt timp, mai multe victime cu arsuri au murit în spitale de la răni care nu erau letale. Documentarul urmărește povestea unora dintre victime, dar și investigația declanșată de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor în legătură cu situația din spitale, precum și numirea unui nou ministru al sănătății, care a oferit acces fără precedent la eforturile depuse pentru a reforma sistemul corupt, dar și la obstacolele cu care se confruntă.

Filmul „Colectiv’ a fost unul dintre filmele preferate ale președintelui american Barack Obama în anul 2020. „Colectiv’ a avut premiera mondială în 2019, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, a fost premiat de Academia Europeană de Film în 2020 la categoria Cel mai bun documentar, a fost prezentat la Festivalul de Film de la Sundance, ediția 2021 (desfășurată între 28 ianuarie și 3 februarie), în secțiunea Spotlight, a fost prezentat anul trecut la TIFF, în secțiunea „Zilele Filmului Românesc’, și a obținut până acum numeroase premii și nominalizări la festivaluri prestigioase din lume. 

Regizorul Alexander Nanau este autorul altor cunoscute documentare care au primit numeroase premii și aprecieri, precum „Lumea văzută de Ion B.’ (2009) și „Toto și surorile lui’ (2014). 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare