; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Clovnul revolutionar

11 February 2008

“Niciodata nu s-a vorbit despre Venezuela atat de mult ca in ultimii ani”, se lauda Hugo Chavez. Din pacate pentru venezueleni si pentru America de Sud, are dreptate.

Nici nu stiti ce ati pierdut daca nu l-ati vazut vreodata pe Hugo Chavez tinand un discurs. Cu pumnul ridicat amenintator si pe un ton martial, presedintele Venezuelei foloseste un arsenal retoric colorat si pe alocuri ridicol: dusmanii lui sunt “serpi” sau “sobolani”, presedintele american este insusi “diavolul”, iar deviza sub care lupta pentru propasirea poporului sau este “Patria, socialismul sau moartea!”.
Din 1998, cand a fost ales pentru prima data in functie, fostul militar cu apetente pentru lovituri de stat (a fost condamnat pentru o astfel de tentativa esuata in 1992, fiind gratiat doi ani mai tarziu) a coborat dramatic nivelul de democratie din Venezuela. La numai cateva luni de la preluarea mandatului, el a profitat de valul inevitabil de popularitate de dupa castigarea alegerilor pentru a schimba Constitutia, extinzandu-si prerogativele, precum si durata mandatului prezidential. In 2002, a reusit la randul lui sa impiedice o lovitura de stat, ocazie cu care si-a formulat pentru prima data tezele cu privire la complotul american impotriva “revolutiei bolivariane” pe care o conduce. Dupa numai doi ani, peste 3 milioane de cetateni au semnat o petitie pentru revocarea lui din functie, insa Chavez a castigat si referendumul care a urmat, ceea ce i-a dat un sentiment de invincibilitate si noi forte in lupta cu dusmanii reali sau inventati.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare