; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Cinematp

„CinemaTePeca” aduce „Setea”, filmul care a impus replici în viața reală

08 February 2019

Sâmbătă, 9 februarie, „CinemaTePeca' prezintă „Setea' (1961), în regia lui Mircea Drăgan, după romanul omonim de Titus Popovici. „Setea', povestea omului simplu care este transformat de dorința de putere, este filmul de weekend la Digi 24.

„De ce să mai vedem un film cu țărani în 2019? Pentru că povestea a rămas, deși lumea pe care o vedem în acest film a dispărut demult, nu mai există nimic din ea. Rămân chipuri, replici, emoții. Titus Popovici are geniul replicii. Este unul dintre puținii scenariști români, dintre foarte puținii, care au reușit să impună în viață replici din film', explică Cristian Tudor Popescu.

Personajul central din „Setea', Mitru Moț, este eroul pozitiv al poveștii, însă are o sete de putere care iese la iveală atunci când se auto-intitulează primar. Tras la răspundere de Ardeleanu, un activist de partid comunist, Mitru răspunde cu o sintagmă care a rămas foarte populară în epoca comunistă: „Știți, eu sunt membru de partid cu sufletul'.

„Setea' lui Mircea Drăgan aduce o nouă perspectivă asupra țăranului român, până atunci înfățisat într-o lumină idilică, înduioșătoare. Mitru Moț, personajul lui Titus Popovici, nu are modestia dată de conștientizarea propriilor limite cu care ne obișnuiserăm. Dimpotrivă, mânat de lăcomie, de visul înavuțirii, devine arogant – numele său nu e ales la întâmplare.

Din distribuția filmului fac parte Ilarion Ciobanu (Mitru Moț), Colea Răutu (Ardeleanu) și George Calboreanu (Gavrilă Ursu). Pelicula lui Mircea Drăgan a fost distinsă cu argint la cea de-a doua ediție a Festivalului de Film de la Moscova, în 1961.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare