Homepage  / Recomandări

Cine transmite finala Champions League. Ediția 2023-2024 are loc pe miticul stadion „Wembley”, din Londra, pe 1 iunie

Cine transmite finala Champions League. Ediția 2023-2024 are loc pe miticul stadion „Wembley”, din Londra, pe 1 iunie

de Tavi Cojocaru,

Finala Champions League, ediția 2023-2024, are loc pe miticul stadion „Wembley”, din Londra. Meciul este programat pe 1 iunie, de la ora 22.00.

Partida Borussia Dortmund – Real Madrid, ultimul act al celei mai importante competiții intercluburi, se dispută sâmbătă, 1 iunie, de la ora 22:00, și va fi transmisă în direct de Prima Sport 1, Orange Sport 1 și Digi Sport 1.

Amintirea dureroasă de pe „Wembley”

Borussia joacă pentru a treia oară cu trofeul suprem pe masă. Prima oară s-a petrecut în ediția 1996 – 1997, când finala a fost găzduită de „Olympiastadion” din Munchen. Atunci, Borussia, antrenată de Ottmar Hitzfeld, și cu o echipă în care străluceau Mathias Sammer, Stephane Chapuisat, Karl Heinz Riedle, Andy Moller și Lars Ricken, a învins-o pe Juventus Torino cu 3-1.

A doua oară, în ediția 2012 – 2013, Borussia a fost învinsă cu 2-1 de Bayern Munchen, pe „Wembley”. Din acea generație a „galben-negrilor”, antrenați atunci de Jurgen Klopp, făceau parte Ilkay Gundogan, Robert Lewandowski. Dar și Mats Hummels și Marco Reus, care vor juca și acum! Nemții au o revanșă de luat pe „Wembley”.

Real e definiția succesului

Real Madrid este cea mai titrată echipă din competiția care pare că a fost creată pentru „albi”. 17 finale, dintre care 14 câștigate! Următoarea în clasamentul numărului de trofee este AC Milan, cu doar 7! Dintre cele 14 trofee, madrilenii au obținut două în finale cu echipe din Germania: cu Eintracht Frankfurt (7-3 în finala din 1959 – 1960) și cu Bayer Leverkusen (2-1 în finala din 2001-2002).

În istoria întâlnirilor directe, Real are palmares pozitiv cu Borussia: 6 victorii, 5 remize și doar 3 succese pentru nemți. Și încă un detaliu statistic care ar putea să le dea fiori germanilor: Real a câștigat ultimele opt finale disputate în Champions League.

Atentează la propriile recorduri

Dani Carvajal și Luka Modric și-ar putea trece în palmares al șaselea trofeu de Liga Campionilor. Deocamdată, acest record îi aparține tot unui fost jucător de la Real, Paco Gento! Toni Kroos și Lucas Vasquez ar ajunge și ei la 5 trofee!

Carlo Ancelotti, care pe 10 iunie va împlini 65 de ani, este singurul antrenor care a câștigat de 4 ori Liga Campionilor (de două ori cu Real, de două ori cu AC Milan).

Decizia care i-a scindat pe fanii spaniolilor

Carlo Ancelotti a anunțat că în finala de pe „Wembley” va începe cu portarul belgian Thibaut Courtois. Belgianul a fost accidentat aproape tot sezonul, iar cel care i-a ajutat pe spanioli să ajungă în ultimul act a fost ucraineanul Andriy Lunin. Acesta a apărat senzațional mai ales în „dubla” cu Manchester City. Fanii Realului s-au scindat în dilema legată de portar. Unii ar merge pe mâna lui Courtois, alții spun că Lunin nu merită să rămână rezervă, după ce a apărat aproape tot sezonul.

Starurile

Cine sunt jucătorii care pot decide finala? La Real lista e arhicunoscută: brazilienii Vinicius jr și Rodrygo, englezul Bellingham, susținuți de veteranii Kroos și Modric. La Borussia, atacul dă forța echipei: Adeyemi, Brandt, Sancho, plus vârful Fullkrug. Dar și Emre Can, Sabitzer, Nmecha sunt jucători cu o cotă excelentă.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton