Modifica setarile cookie
Homepage  / Televiziune

Cine sunt finaliștii Selecției Naționale Eurovision 2023

de Redactia Tvmania

Televiziunea Română i-a anunţat pe cei 12 concurenţi calificaţi în finala Selecţiei Naţionale Eurovision Song Contest 2023. Semifinalele Eurovision Song Contest 2023 sunt programate pentru zilele de 9 şi 11 mai, iar finala, pe 13 mai 2023.

Concurenții din finala Selecției Naționale Eurovision 2023

Deiona, „Call on me”

Andrea-Ioana Stoica (Deiona) are doar 17 ani și, chiar dacă a intrat relativ recent în lumina reflectoarelor, își tratează meseria de artist cu seriozitate, iar motto-ul după ea care se ghidează este „De aici doar în sus!”. A câștigat în 2018 Trofeul Festivalului Național “All for music” și, tot în 2018, Marele Trofeu la Festivalul „Lumini Sonore” by Ozana Barabancea. Este artist interpret la Shark Records începând din 2022, sub numele de scenă DEIONA.

Andrada Popa, „No time for me”

Andrada Popa este o cantautoare și actriță, încă de la o varstă foarte fragedă. Ea a reprezentat România la Eurovision Junior în 2008, în Cipru și a câștigat, de-a lungul anilor, pâna la vârsta de 25 de ani, peste 30 de premii și trofee la festivaluri muzicale naționale și internaționale. După 4 sezoane de participare în serialul Pariu cu Viața și 3 turnee naționale alături de La La Band, Andrada s-a mutat în Londra pentru a studia la Musical Theatre la London College of Music. Tot acolo, ea și-a început colaborarea cu Universal și Sony Music UK, pentru care a compus și interpretat melodii.

Ocean Drive, „Take you home”

Trupa, alcătuită patru tineri originari din Baia Mare – Condor Andrei-Glad, Dunca Alin-Mihai, Dragoș David-Andrei și Czol Laszlo, își face debutul chiar în finala Selecției Naționale Eurovision, “Take You Home” fiind prima piesă produsă de ei. Chiar dacă fiecare membru are peste 12 ani de activitate muzicală, sunt împreună sub numele de Ocean Drive din data de 17 Septembrie 2022.

Amia, „Puppet”

Maria-Alexia Troacă (Amia), la numai 19 ani, are în palmares câteva diplome importante, dintre care enumerăm Premiul I la Festivalul Național “Florentin Delmar” Focșani 2021, Grand Prix 2020 la Concursul Internațional “Good Vibes” by Adina Sim. Este artist Shark Records, sub numele de scenă AMIA, începând cu anul 2022.

Andrei Duțu, „Statues”

Tânărul artist este născut în București  în urmă cu 28 de ani și a trăit o perioadă la Londra, unde a studiat muzica și a format o trupă, Unknown Chapters, cu debut în 2020. Are obținută diploma First Class Honours – Creative Musicianship – Vocals – Performance la University of West London, Londra (2016 – 2019) și diploma de merit Double grade Distinction Merit BTEC Level 3 – Music Diploma la Wigan and Leigh College (2014 – 2016), Awarded Student of the Year (2016). A fost finalist (runner-up/locul 2) X Factor România, ediția a zecea, din 2021.

Theodor Andrei, „D.G.T. (Off and on)”

Theodor Andrei are 19 ani și este solist vocal, compozitor, textier, orchestrator și actor. Acesta a
obținut peste 200 de premii în festivaluri naționale și internaționale de muzică, cu peste 100 de melodii compuse. În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa “Artist” (muzica și versuri Theodor Andrei) de pe albumul “FRAGIL”. De asemenea, deține Marele Trofeu al Festivalului “Mihaela Runceanu” 2022 și Marele Trofeu al Festivalului “Alexandria Pop Fest” 2022. Este semifinalist al primului sezon Vocea României Junior (2017) și concurent până la faza bootcamp la X Factor România (2020).

Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros,”Lele”

Roșu Stefan Alexandru (Steven Roho) este un fost sportiv fascinat de muzică și care, în urmă cu câțiva ani, a făcut tranziția către aceasta. A devenit interpret, compozitor și producător, iar din anul 2012 este component al formației Albatros. În anul 2018 a participat la X Factor România, unde a ajuns până în etapa de bootcamp.

Gabriela Lazăr (Gabriella) a început să cânte din copilărie, însa abia la varsta de 16 ani și-a facut debutul pe scenă, în cadrul unui festival de teatru în limba franceză, la Douai. A fost concurentă la X Factor în anul 2015, unde a ajuns și ea, tot până în etapa de bootcamp. A participat la turnee prin toată țara și în străinătate și a cântat în deschidere pentru Rihanna, la Festivalul Neversea.

Formația Albatros a fost înființată în 1990 de Lapadat Ștefan Cristian, un pasionat al muzicii underground și care, dintotdeauna a simțit nevoia să se exprime artistic prin zecile de melodii pe care le compunea sau le interpreta. Alături de Melcescu Marian, instrumentist în Formația Albatros, au avut împreună o activitate susținută în domeniul muzical.

Aledaida, „Bla Bla Bla”

Adela Purcel (Aledaida) este din Cluj și are 24 de ani. A urmat cursurile Școlii Populare de Arte, specialitatea Canto Muzică Ușoară și a participat la câteva concursuri la care a primit premiul I.
Pe parcursul liceului a cochetat și cu teatrul. În urmă cu un an de zile, a lansat prima ei melodie, aceasta depășind 700 000 de vizualizări.

Adriana Moraru, „Faralaes”

Adriana Moraru este româncă prin naștere, însă este plecată de 21 de ani în Spania, unde locuiește în prezent. De la vârsta de 6 ani a început să studieze solfegiul, vioara, pianul, canto clasic și multe altele. A participat la emisiunea Ploaia de stele, a câștigat distincții la mai multe festivaluri muzicale și la un Concurs de karaoke național, la numai 14 ani. A avut colaborări cu DJ și producători cunoscuți de la casele de discuri Blanco y Nero și Kurtuva Music.

Maryliss, „Hai vino”

Maria-Eliza Avramescu (Maryliss) a studiat canto și a absolvit Școala Populară de Arte la o vârstă foarte fragedă. Ea are o trupă, împreună cu care a participat la foarte multe evenimente culturale. În anul 2020, a concurat la Bega Music Festival, un festival organizat în Timisoara, la secțiunea de creație, unde piesa ei s-a calificat pe locul al doilea și în 2016 a participat la Vocea României, experiență care a dus-o până în etapa knockout-urilor.

JaxMan „Bad&Cool”

Erin Dăneţ (Jax Man), în vârstă de 24 de ani, s-a apropiat de muzică încă de la vârsta de 6 ani, atunci când a descoperit magia tobelor, apoi a urmat chitara, dar pentru că și vocea îi era deosebită, a început sa cânte într-un cor. Când avea 11 ani s-a mutat împreună cu părinții în Belgia, dar s-a întors singur în România peste numai câțiva ani, pentru a urma Liceul de Muzică din Brașov, orașul său natal. În adolescență, a descoperit pasiunea pentru partea de compoziție și producție muzicală, a reușit să își împlinească visul și să pună bazele propriului studio, Shark Records. 

Andreea D Folclor Orchestra, „Periniţa mea”

Andreea Păduraru (Andreea D) este o interpretă cu o importantă activitate internațională. A colaborat cu Sasha Lopez, ceea ce i-a adus numeroase premii internaționale, incluzând două discuri de aur pentru vânzările din Canada și Japonia și peste 75 de milioane de vizualizări pe YouTube. De asemenea, a lucrat cu Dj Sava pentru două melodii de succes. Din 2011, artista își începe cariera solo, lansând piese care au strâns milioane de vizualizări pe YoTube. În anul 2022, Andreea D alături de compozitorul Silviu Paduraru, au înființat un nou proiect, „Andreea D Folclor Orchestra” pentru a readuce în atenția publicului folclorul și tradițiile românești, dar interpretate într-o manieră modernă.

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te