; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Lionel Messi a luat primul “Balon de Aur FIFA”

10 January 2011

Argentinianul Lionel Messi a câştigat ediţia inaugurală a Balonului de Aur FIFA, în dauna colegilor de club de la FC Barcelona, Iniesta şi Xavi. Jose Mourinho a fost cel mai bun antrenor al anului trecut, iar echipa lui 2010 a fost formată din: Iker Casillas, Maicon, Lucio, Gerard Piqué, Carles Puyol, Xavi, Wesley Sneijder, Andres Iniesta, Lionel Messi, David Villa şi Cristiano Ronaldo.

După contopirea celor mai prestigioase două distincţii individuale din fotbalul mondial – Balonul de Aur' al France Football şi Jucătorul anului FIFA' – pe 10 ianuarie am aflat primul câştigător al noului trofeu, într-o ceremonie difuzată de Eurosport şi TVR 2.
.
Cei trei finalişti sunt colegi de echipă la FC Barcelona, fapt ce a suscitat şi mai mult interes în ediţia inaugurală a trofeului: spaniolii Andres Iniesta şi Xavi au câştigat Cupa Mondială în vară (primul marcând unicul gol al finalei cu Olanda), iar argentinianul Lionel Messi e câştigătorul ultimei ediţii a celor două distincţii care s-au unit pentru Balonul de Aur FIFA'.
.
Jose Mourinho, cel mai bun antrenor al anului

La festivitatea din oraşul elveţian Zürich au fost prezenţi câţiva dintre cei mai cunoscuţi oameni de fotbal ai lumii, printre care şi antrenorii Jose Mourinho (Real Madrid) – care a şi fost premiat – , Pep Guardiola (FC Barcelona) şi Vicente del Bosque (naţionala Spaniei), care erau în cursă pentru trofeul decernat celui mai valoros tehnician din 2010.

La capitolul cel mai frumos gol al anului, onorat cu FIFA Puskas Award', după numele fostului mare internaţional maghiar, s-au bătut atât fotbalişti cunoscuţi, adică Messi, Giovanni van Bronkhorst şi Hamit Altintop, cât şi unii cu nume mai mici, dar cu reuşite la fel de impresionante, cum ar fi Kumi Yokohama sau Linus Hallenius.

Câştigătorul primului Balon de Aur FIFA' a fost urmărit de o serie de celebri fotbalişti care au primit cele două distincţii în trecut; în public au mai fost, printre alţii, Michel Platini şi Marco van Basten, care au câte trei Baloane de Aur', la fel ca Johan Cruyff.

La istoricul eveniment au mai participat sportivi ca Roger Milla, Gunter Netzer, Ali Daei, Didier Deschamps, Abedi Pele şi Christian Karembeu. De asemenea, preşedintele FIFA Joseph Blatter şi lidera Amaury Group (editorul France Football), Marie-Odile Amaury, care au dezvăluit planurile pentru contopirea premiilor, în vară, vor fi de faţă la ceremonie.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare