Homepage  / Știri

Perdanții și surprizele Globurilor de Aur 2024. Pe listă filmul „Barbie”, dar și artista Taylor Swift

Perdanții și surprizele Globurilor de Aur 2024. Pe listă filmul „Barbie”, dar și artista Taylor Swift
17

de Andreea Hentea,

Azi-noapte s-a desfășurat, la Hollywood, cea de-a 81-a ediție a Globurilor de Aur, care inaugurează sezonul marilor premii cinematografice ale anului. Filmul „Barbie”, răsfățatul nominalizărilor și al încasărilor, dar și Taylor Swift, cântăreața cu o uluitoare ascensiune recentă, au plecat acasă fără premiile așteptate.

Surprize și eșecuri la Globurile de Aur 2024

Recenta ceremonie a fost difuzată de CBS, o nouă gazdă pentru gala care fusese difuzată de NBC începând din 1996. După o perioadă tumultuoasă, zguduită de scandaluri, Globurile de Aur s-au străduit să se reinventeze. Asociația presei străine de la Hollywood (Foreign Press Association), fostul organizator al evenimentului, a fost desființată, iar noua organizație a invitat critici din întreaga lume să voteze, scrie variety.com.

Deși s-a apreciat că gala Globurilor de Aur s-a desfășurat aproape în totalitate așa cum fusese prezis, au existat și câteva surprize.

Care au fost marii perdanți ai Globurilor de Aur 2024

„Barbie” a pierdut premiul pentru cel mai bun film la categoria muzical /comedie în favoarea filmului „Sărmane creaturi”

Deși „Barbie” părea perfect pentru categoria muzical/comedie a Globurilor de Aur, a fost preferat non-conformistul „Sărmane creaturi” / „Poor Things” (care va rula și în cinematografele de la noi, din 9 februarie).

Photocall de la 81ème cérémonie des Golden Globes au Beverly Hilton à Los AngelesIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 17

Ecranizare a romanului omonim premiat (tradus și în România) al scriitorului scoțian Alasdair Gray, publicat în 1992, povestea „transformă, s-a spus, mitul livresc al lui Frankenstein”. Cartea lui Alasdair Gray este considerată perfect ilustrativă pentru stilul sarcastic și imaginativ al autorului. Scenariul este scris de Tony McNamara („Ecaterina”, „Cruella”), care a colaborat cu regizorul Yorgos Lanthimos la multipremiatul film „Favorita” (2018), cu Olivia Colman și Emma Stone, premiat cu un Oscar, un Glob de Aur și șapte premii BAFTA.

Același site a comentat că „Sărmane creaturi” este, de asemenea, foarte amuzant și că, în multe privințe, completează povestea din „Barbie” în privința condiției femeii în lumea de azi.

Taylor Swift a pierdut noul Glob de Aur pentru încasări în favoarea lui „Barbie”

2024 Golden Globe – ArrivalsIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  6 / 17

Dintre cele opt filme nominalizate în noua categorie numită „realizări cinematografice și încasări”, „Barbie”, cel mai popular film din 2023, cu încasări de 1,4 miliarde de dolari la nivel global, a reușit să învingă filmul „Taylor Swift: The Eras Tour”, cel mai ambițios documentar și film de concert din toate timpurile, care a obținut 261,6 milioane de dolari în întreaga lume și despre care s-a spus că a redefinit industria muzicală.

„Anatomia unei prăbușiri” a surclasat „Oppenheimer” la scenariu

Atât „Oppenheimer”, filmul lui Christopher Nolan (recompensat cu cinci Globuri de Aur), cu un scenariu scris de Nolan după cartea „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer”, scrisă de Kai Bird și Martin J. Sherwin, cât și „Barbie”, cu un scenariu scris de Greta Gerwig și Noah Baumbach, au fost foarte apreciate pentru poveștile lor îndrăznețe și inventive. Câștigătorul premiului pentru scenariu a fost însă sofisticatul thriller francez „Anatomia unei prăbușiri” / „Anatomie d’une chute” (premiat cu Palme d’Or). Regizoarea Justine Triet și co-scenaristul său, Arthur Harari, au fost foarte impresionați de premiu, la fel și de Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza, câștigat de filmul lor.

Elizabeth Debicki a învins-o pe Meryl Streep

Comentatorii de la variety.com au spus că „Orice s-ar întâmpla ulterior în cariera actriței Elizabeth Debicki, ea poate spune, la fel ca Jennifer Lawrence, «Am învins-o pe Meryl!»”.

Golden Globe Awards 2024: PRESS ROOMIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  12 / 17

Elizabeth Debicki a câștigat Globul de Aur la categoria cea mai bună actriță în rol secundar într-o producție de televiziune pentru rolul prințesei Diana din ultimele două sezoane ale serialului Netflix „The Crown”. Ea a surclasat-o astfel pe Meryl Streep, nominalizată la premiu pentru excelentul rol din sezonul 3 al aclamatului serial „Crime în imobil” / „Only Murders in the Building” (difuzat de Disney+).

Victoria binemeritată a lui Elizabeth Debicki (despre care s-a spus că „s-a născut pentru rolul prințesei Diana”) este considerată o curiozitate, în condițiile în care este a doua oară când o actriță câștigă un Glob de Aur pentru același rol: talentata Emma Corrin a primit același trofeu în 2021, pentru rolul prințesei Diana din sezonul 4 al serialului „The Crown”.

Ricky Gervais a câștigat la noua categorie cea mai bună interpretare de stand-up comedy într-o producție TV

Ricky Gervais, aflat, s-a spus, „în faza carierei sale în care face glume mai ales despre cât de controversat este”, a câștigat acest premiu pentru emisiunea „Ricky Gervais: Armageddon”, difuzată de Netflix, demonstrând încă o dată că este un personaj de succes, în niciun caz anulat. Ricky Gervais l-a învins pe favoritul categoriei, Chris Rock, nominalizat pentru producția „Chris Rock: Selective Outrage”, difuzată tot de Netflix.

Animația „Băiatul și stârcul” a învins „Omul-Păianjen: Prin lumea păianjenului”

Lungmetrajul „Băiatul și stârcul” / „The Boy and the Heron” (încă în cinematografe), al maestrului Hayao Miyazaki, considerat o legendă vie a animației, care a realizat „cel mai personal film al carierei sale”, a surclasat animația campioană la încasări „Omul-Păianjen: Prin lumea păianjenului” / „Spider-Man: Across the Spider-Verse”, unul dintre singurele filme de succes cu supereroi ale anului, la fel de apreciat de critici ca predecesorul său, „Omul-Păianjen: În lumea păianjenului” / „Spider-Man: Into the Spider-Verse” (2018), recompensat cu un Oscar și un Glob de Aur în 2019.

Cu toate că Globurile de Aur din acest an au fost atât de previzibile, ele au recompensat, totuși, două dintre cele mai valoroase filme ale anului trecut, a concluzionat variety.com.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton