Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema

Cine a triumfat la Cannes 2024. Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii”, pe lista premianților

de Andreea Hentea,

Sâmbătă, pe 25 mai, s-a încheiat Festivalul internațional de film de la Cannes (deschis, anul acesta, pe 14 mai). Vă prezentăm mai jos câștigătorii unei ediții considerate extrem de competitive, cu filme originale, militanți pentru diverse cauze, cineaști veterani foarte îndrăgiți și cu un juriu care nu și-a ascuns emoțiile și entuziasmul.

Despre Palme d’Or și emoții copleșitoare

După cele unsprezece zile ale celei de-a 77-a ediții a Festivalului de la Cannes, caracterizată drept „excepțională” pe site-ul oficial al evenimentului, juriul competiției principale și ale tuturor celorlalte secțiuni și-au desemnat câștigătorii.

Regizoarea, scenarista și actrița Greta Gerwig a fost președinta juriului Competiției, format din regizorul japonez Hirokazu Kore-eda, regizoarea și scenarista libaneză Nadine Labaki, scenarista, actrița și fotografa turcă Ebru Ceylan, regizorul și scenaristul spaniol Juan Antonio Bayona, actrița americană Lily Gladstone, actorul italian Pierfrancesco Favino, actrița franceză Eva Green și actorul francez Omar Sy.

O ediție cu emoție nedisimulată

Cineasta Greta Gerwig s-a declarat onorată și emoționată să participe, în această calitate, la prestigiosul Festival de la Cannes, pe care l-a numit visul oricărui cinefil și despre care a povestit, la conferința de presă de sâmbătă seara, care a marcat încheierea festivalului, că „i-a influențat decisiv modul în care va regiza filmele”.

„Ne-am lăsat ghidați cu adevărat de inimile noastre la toate filmele pe care le-am urmărit”, a declarat Greta Gerwig despre ceea ce a fost un an „extrem de competitiv”, a scris variety.com. Anul acesta, Festivalul de la Cannes a inclus un film cu accente horror și mesaj feminist asumat și puternic, „The Substance”, cu Demi Moore și Margaret Qualley, un film muzical revoluționar, vorbit în spaniolă, „Emilia Perez”, a cărui distribuție a impresionat profund juriul, dar și ambițiosul proiect de 120 de milioane de dolari „Megalopolis”, la care cineastul veteran Francis Ford Coppola visa de zeci de ani.

Râvnitul Palme d’Or i-a revenit filmului „Anora”, regizat de cineastul american Sean Baker, o combinație de comedie romantică și film noir care a cucerit inimile celor din juriu. Filmul are în centru povestea unei stripteuze care se îndrăgostește de fiul unui oligarh rus. Acesta se însoară cu ea, ceea ce provoacă furia familiei lui și un întreg lanț de evenimente haotice. Greta Gerwig a declarat despre motivația juriului: „Filmul ne-a amintit de titluri clasice, precum cele ale lui Ernst Lubitsch și Howard Hawks, dar a avut și multe elemente autentice și surprinzătoare”. Ea a spus despre protagoniștii Mikey Madison și Mark Eydelshteyn că le-au transmis foarte mult prin interpretările lor, în fiecare moment: „Am fost invitați într-o călătorie, iar alegerea a fost foarte interesantă”.

„Anora” este cel de-al treilea film al lui Sean Baker (aflat pentru întâia oară la Cannes) după „Proiectul Florida” (2017), cu Willem Dafoe, și „Red Rocket” (2021). Regizorul a subliniat importanța „realizării de filme destinate sălilor de cinema”. „Trebuie să reamintim lumii că vizionarea unui film acasă, în timp ce derulezi mesajele de pe telefon și verifici e-mailurile, acordându-i atenție doar pe jumătate, nu este cea mai bună soluție, deși unele companii ar dori să gândim așa. Vizionarea unui film într-un cinematograf, împreună cu toți ceilalți spectatori, este una dintre cele mai importante experiențe împărtășite de oameni. Împărtășim râsete, tristețe, mânie, frică și sperăm că avem o trăire comună cu prietenii și necunoscuții din jur. Așa că viitorul cinematografiei este în locul din care a început: într-o sală de cinema”.

Prezențe feminine cuceritoare

Juriul a hotărât să extindă categoria Premiul pentru cea mai bună actriță și să recompenseze întreaga distribuție feminină a filmului „Emilia Pérez”, regizat de Jacques Audiard (premiat la Cannes, în anii trecuți, pentru „Un erou foarte discret”, „Un profet” și „Dheepan”), din care fac parte Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña, Selena Gomez și Adriana Paz. Greta Gerwig a explicat despre premiu: „Femeile împreună – este ceea ce am vrut să onorăm când am acordat acest premiu. Fiecare dintre ele este remarcabilă, dar împreună reușesc o experiență transcendentă”.

Drama muzicală a lui Audiard (recompensată și cu Premiul juriului) este plasată în Mexic și are în centru un șef de cartel de droguri care se transformă în femeie pentru a-și pierde urma. Premiul pentru cel mai bun scenariu i-a revenit filmului „The Substance”, regizat de Coralie Fargeat, o poveste cu accente horror „îndrăzneață și de o frumusețe nebunească” despre imperativele chirurgiei estetice de la Hollywood, cu Demi Moore și Margaret Qualley în rolurile principale.

Un nou premiu pentru filmul românesc

Premiul Queer Palm a fost obținut de drama Trei kilometri până la capătul lumii”, regizată de Emanuel Pârvu. De mult timp un spațiu familiar („devenit ca o a doua casă” pentru cineaștii români, după cum a scris variety.com), prestigiosul festival a selecționat drama românească în competiția pentru Palme d’Or. Al treilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu îl urmărește pe Adi (Ciprian Chiujdea), un adolescent de 17 ani care își petrece vara în orașul natal din Delta Dunării, pregătindu-se pentru examenele de absolvire și pentru facultate. Într-o seară, Adi este atacat cu brutalitate pe stradă. Brusc, viața aparent liniștită a satului este tulburată, iar Adi intră în conflict cu obiceiurile comunității sale.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5

Filmul a fost reprezentat cu eleganță pe covorul roșu și la conferința de presă a festivalului de regizorul Emanuel Pârvu, de co-scenarista și producătoarea Miruna Berescu și de actorii Bogdan Dumitrache, Ingrid Berescu, Ciprian Chiujdea și Valeriu Andriuță, sosiți la Cannes împreună cu alți membri ai echipei.

Premianți și veterani

În prima zi a festivalului, Meryl Streep a primit trofeul Palme d’Or onorific, pentru întreaga carieră, în cadrul unui moment de neuitat, în care premiul i-a fost înmânat de o Juliette Binoche la fel de emoționată.

Miticul studio de animație Ghibli, fondat de ilustrul cineast Hayao Miyazaki (despre care marele critic de film american Roger Ebert afirma, în 2002, că „ar putea fi cel mai bun regizor de animație din istorie”), a primit, de asemenea, un Palme d’Or onorific, fiind reprezentat la Cannes de fiul acestuia, Gorô Miyazaki.

În ultima zi a festivalului, în cadrul ceremoniei de închidere, legendarul George Lucas (care și-a sărbătorit recent cea de-a 80-a aniversare) a primit, de asemenea, trofeul Palme d’Or onorific, înmânat de un alt regizor ilustru – și prietenul său de o viață, Francis Ford Coppola.

Palmaresul celei de-a 77-a ediții a Festivalului de la Cannes:

Secțiunea Competiție:

Palme d’Or: Anora” – Regia: Sean Baker

Marele premiu al juriului: All We Imagine as Light” – Regia: Payal Kapadia

Cel mai bun regizor: „Grand Tour” – Regia: Miguel Gomes

Cea mai bună interpretare masculină: Jesse Plemons, pentru rolul din „Kinds of Kindness” – Regia: Yorgos Lanthimos

Cea mai bună interpretare feminină: Emilia Pérez” – Regia: Jacques Audiard

Premiul juriului: „Emilia Pérez” – Regia: Jacques Audiard

Premiul special al juriului: The Seed of the Sacred Fig” – Regia: Mohammad Rasoulof

Cel mai bun scenariu: The Substance” – Regia: Coralie Fargeat

Alte premii:

Camera d’Or: „Armand” – Regia: Halfdan Ullman Tondel

Camera d’Or – Mențiune specială: Mongrel” – Regia: Chiang Wei Liang și You Qiao Yin

Queer Palm:Trei kilometri până la capătul lumii” – Regia: Emanuel Pârvu

Palme d’Or pentru scurtmetraj: „The Man Who Could Not Remain Silent” – Regia: Nebojša Slijepčević

Scurtmetraj – Mențiune specială: Bad for a Moment” – Regia: Daniel Soares

Premiul pentru documentar Golden Eye: „Ernest Cole: Lost and Found” și „The Brink of Dreams”

Palme Dog a fost câștigat de câinele Kodi din comedia franco-elvețiană „Le procès du chien”

Premiul FIPRESCI (Secțiunea Competiție): „The Seed of the Sacred Fig” – Regia: Mohammad Rasoulof

Secțiunea Un Certain Regard:

Premiul Un Certain Regard: „Black Dog” – Regia: Guan Hu

Premiul FIPRESCI (Secțiunea Un Certain Regard): The Story of Souleymane” – Regia: Boris Lojkine

Premiul Juriului: The Story of Souleymane” – Regia: Boris Lojkine

Cel mai bun regizor: (ex aequo): „The Damned” – Regia: Roberto Minervini și „On Becoming a Guinea Fowl” – Regia: Rungano Nyoni

 
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te