Homepage  / Vedete româneşti

Cine a fost Rona Hartner și cum a devenit celebră. Totul despre viața tumultoasă a artistei

Cine a fost Rona Hartner și cum a devenit celebră. Totul despre viața tumultoasă a artistei
20

de Roxana Mirea,

Actrița și cântăreața Rona Hartner a murit în cursul zilei de joi, 23 noiembrie, la doar 50 de ani. Artista a devenit cunoscută la nivel internațional datorită interpretării din filmul „Gadjo Dilo” („Străinul nebun”, 1997). Acest rol i-a adus mai multe premii, la festivaluri importante, precum „Leopardul de bronz” (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, precum şi o nominalizare la premiile Cesar, la categoria „Cea mai tânără speranță feminină”.

În România, numele ei a devenit cunoscut publicului larg în urma unui scandal provocat de Corneliu Vadim Tudor, scandal care, a mărturisit ea nu demult, la emisiunea lui Denise Rifai de la Kanal D, i-a provocat multă suferință.

Cine a fost Rona Hartner 

Rona Hartner, în vârstă de 50 de ani, a murit în cursul zilei de joi, 23 noiembrie. Artista se lupta cu un cancer agresiv, iar medicii descoperiseră mai multe metastaze la creier.  

Artista a fost fiica unui inginer proiectant și a unei economiste. Din 1979 până în 1991 a învățat la școala germană din București. Rona Hartner este de origine germană pe linie paternă, și română pe linie maternă. Ea a început să studieze la Școala de Muzică Titu Maiorescu în 1991, iar în anul următor, a început studiul la Academia de Teatru și Film din București. 

Rona Hartner și filmul Gadjo Dilo 

Peste patru ani, regizorul francez Tony Gatlif i-a oferit un rol în filmul Gadjo Dilo – Străinul nebun, care s-a filmat în România. Pentru această prestație, Rona a primit Leopardul de aur (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internațional de Film de la Locarno. În anul 1997, Rona a plecat în Franța și a jucat în thrillerul „Nekro”, iar în 1998, ea s-a întors în România pentru a juca în filmul „Dublu extaz”. 

Rona Hartner a captivat prin interpretarea sa remarcabilă din filmul „Gadjo Dilo” și și-a câștigat reputația de cântăreață talentată, cu spectacole impresionante ce au avut loc în Paris și care s-au bucurat de succes. Presa internațională o numește „frumoasa tornadă brună”.  

În România, a devenit brusc cunoscută în 1999, după un scandal de proporții cu Vadim Tudor, care a ținut prima pagină a ziarelor, la acea vreme.  

Rona Hartner, prima copertă în România la TVmania și scandalul cu Vadim Tudor 

În România, Rona Hartner a apărut pentru prima dată pe coperta unei reviste la TVmania, în anul 1999.

Rona Hartner, pe coperta Revistei TVmania

Tot în 1999, popularitatea Ronei Hartner creștea în România, dar nu datorită filmelor sale, ci din cauza scandalului cu Vadim Tudor, care a acuzat-o pe artistă că era amanta lui Emil Constantinescu, președintele României de la acea vreme. Scandalul a fost atât de puternic, încât a ajuns chiar și în presa internațională.  

După acuzațiile grave, jurnalistul Marius Tucă a invitat-o în emisiunea lui de la Antena 1 pentru o confruntare față în față cu Corneliu Vadim Tudor. 

Corneliu Vadim Tudor susținea că deține jurnalul intim al actriței, în care era descrisă presupusă aventură cu Emil Constantinescu. De asemenea, a existat și o fotografie în care Rona Hartner și Emil Constantinescu apăreau unul în brațele celuilalt.  

Acea fotografie a fost făcută în prezența a cel puțin 1000 de oameni, la discoteca Casablanca, lângă sala Polivalentă, unde era prima mea întâlnire cu domnul Emil Constantinescu și Cristian Pațurcă mi-a spus să îl iau la dans”, a explicat Rona, în emisiunea lui Marius Tucă. 

La un moment dat, Rona s-a ridicat si a plecat din emisiune pentru că nu a mai suportat modul în care era tratată de Vadim Tudor. 

În anul 2010, Rona Hartner a declarat că scandalul a fost o înscenare, care a apărut chiar la inițiativa secretarului lui Corneliu Vadim Tudor. 

Rona Hartner, din ce în ce mai cunoscută, în România

Tocmai avusesem mare succes cu un film în Franța și secretarul lui Corneliu Vadim Tudor mi-a propus să mă facă vedetă în România (…) Iar pe 8 ianuarie 1999, am aflat de la televizor că scrisesem un jurnal intim, în care spuneam că sunt amanta președintelui. Bineînțeles, jurnalul era inventat”, a spus Rona Hartner, în Revista The One, la acea vreme.  

Rona Hartner, prima copertă în România la TVmania și scandalul cu Vadim Tudor  (1)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 20

În ce filme a jucat Rona Hartner 

Scandalul a trecut, iar Rona a rămas cunoscută pentru cariera sa în industria filmului și a muzicii, atât în țara natală, cât și în Franța. Rona Hartner a captivat prin interpretarea sa remarcabilă din filmul „Gadjo Dilo”.

Rona Hartner a jucat în numeroase filme românești, iar unele dintre cele mai cunoscute producții în care a apărut includ „Fură-mă, te rog!” (1998), „București NonStop” (2015) și „The Man Who Cried” (2000), regizat de Sally Potter. 

rona-hartner-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  5 / 20

Cu cine a fost căsătorită Rona Hartner 

După scandalul politic, Rona Hartner s-a stabilit la Paris. Ulterior, ea s-a căsătorit cu actorul argentinian Rocco Sedano cu care are o fată. În anul 2008 au divorțat. 

Apoi, în anul 2021, a trecut printr-un divorț dureros. Aceasta a avut o căsnicie de scurtă durată cu Herve Camilleri. Rona Hartner și Herve Camilleri au divorțat la puțin timp după ce au decis să își unească destinele. La un an de la divorț, vedeta a făcut noi declarații neașteptate despre căsnicia ei cu fostul soț.  

„Uneori, persoana care vrea să te câștige stă foarte mult cu tine. Te face foarte fericit pe tine și vrea să distrugă tot ce e în jurul tău, să te izoleze. De aceea, vezi dacă persoana cu adevărat te iubește privind cât de mult îți iubește anturajul din jurul tău și lumea din jurul tău”, a spus Rona Hartner în emisiunea Vorbește lumea 

În aceeași idee, Rona Hartner a spus că fostul ei soț a încercat să o țină departe de toți cei pe care îi iubea, chiar și de fiica ei. În plus, ea ajunsese să prioritizeze proiectele lui Herve și să și le pună pe ale ei pe locul doi. 

M-a îndepărtat de toată lumea, inclusiv de fata mea. Proiectul lui, el, tot ceea ce era, devenise prioritar. Eu am trecut pe planul doi și chiar mult mai departe”, a dezvăluit Rona Hartner, la un de an de la divorț. 

Cine-este-de-fapt-Herve-Camilleri.-Rona-Hartner-divorteaza-de-el-la-1-an-si-jumatate-de-la-nunta-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  13 / 20

De ce boală a suferit Rona Hartner 

Miercuri, pe 22 noiembrie, Rinda, sora cântăreței, a postat un mesaj surprinzător pe pagina de Facebook a actriței, stârnind o reacție neașteptată din partea publicului. Femeia a comunicat că Rona Hartner are nevoie de rugăciuni, deoarece traversează momente extrem de dificile. Din păcate, la nici 24 de ore de la mesajul surorii artistei, a fost confirmat faptul că Rona a murit. 

Cu aproximativ o lună în urmă, Rona Hartner anunța că a învins cancerul pentru a doua oară. Însă, în ciuda acestei victorii, problemele de sănătate au revenit. În urma ultimului control medical, artista a primit vestea că una dintre metastaze, cea de pe creier, a înregistrat o creștere. 

În 2019, Rona Hartner a fost diagnosticată cu cancer la colon și la ficat. Vedeta a învins boala un an mai târziu, însă, în cursul acestui an, ea s-a confruntat cu o recidivă, fiind diagnosticată cu cancer la plămâni și metastaze pe creier. 

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton