Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete româneşti

Cinci ani de la moartea Tamarei Buciuceanu-Botez. Cum era „profesoara Isoscel” în spatele cortinei: „Ne simțeam ca puii după cloșcă”

de Cristina Țapu,

Tamara Buciuceanu-Botez a murit în urmă cu cinci ani, însă fanii seriei „Liceenii” și-o aduc aminte cu drag și în ziua de astăzi. Recent, s-au împlinit cinci ani de la moartea îndrăgitei actrițe, iar cei care au iubit-o au organizat un parastas restrâns în aminitirea sa.

S-au împlinit cinci ani de la moartea Tamarei Buciuceanu-Botez

Tamara Buciuceanu-Botez a scris file de istorie în cinematografia din România și a rămas în amintirea multora datorită rolului profesoarei de mate exigente pe care l-a interpretat în „Liceenii”.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a stins din viață pe 15 octombrie 2019, la vârsta de 90 de ani. Recent, nepotul ei, actorul Mihai Constantin, a organizat un parastas în memoria mătușii sale. Mihai Constantin, nepotul regretatei actrițe și al lui George Constantin, a moștenit de la aceștia pasiunea pentru teatru și scenă.

„Astăzi am săvârșit slujba Parastasului (5 ani) pentru inegalabila actriță Tamara Buciuceanu Botez, în prezența familiei și a nepotului regretatei artiste, actorul și prietenul nostru Mihai Constantin”, scria preotul Emil Nedelea Caramizaru, pe rețelele de socializare în urmă cu șase zile.

Deși în „Liceenii” interpreta rolul unei profesoare dure, în viața reală, Tamara îi trata cu căldură și răbdare pe actorii aflați la început de drum și avea întotdeauna răbdarea de a le da sfaturi neprețuite. Dan Cociș, cunoscut din filmul Liceenii, își amintește cu afecțiune de Tamara Buciuceanu. El povestește că Tamara se comporta ca o mamă față de tinerii actori, învățându-i cum să depășească emoțiile de pe scenă.

„Tamara, era, de fapt, în realitate, mătușa actorului Mihai Constantin, Ionică din film. Așa că nu-l îndrăgea numai pe el, ci pe noi toți, era foarte grijulie, ne era ca o mamă, ne simțeam ca puii după cloșcă. Pentru că nu eram pricepuți la filmări, ne lua, ne explica, ne învăța cum să trecem peste emoții”, povestea actorul.

Tamara Buciuceanu-Botez, carieră remarcabilă în teatru și cinematografie

Născută pe 10 august 1929 în Basarabia, Tamara Buciuceanu a arătat încă din copilărie o înclinație naturală către actorie. După terminarea studiilor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, și-a început cariera pe scena teatrului, unde a fost imediat remarcată pentru energia sa, expresivitatea deosebită și capacitatea de a capta atenția publicului.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 9

Primii ani ai carierei sale au fost dedicați teatrului, unde a jucat în numeroase spectacole, colaborând cu teatre de renume precum Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București. Tamara a impresionat publicul prin versatilitatea sa, fiind capabilă să interpreteze atât personaje pline de umor, cât și roluri dramatice de mare profunzime emoțională.

Adevărata sa popularitate a explodat odată cu aparițiile sale în filme. Publicul larg o asociază în special cu rolul emblematic al „profesoarei Isoscel” din seria de filme Liceenii, unde a oferit o interpretare memorabilă, plină de umor și căldură. Acest personaj a devenit rapid un reper cultural, iar Tamara Buciuceanu a devenit cunoscută și iubită de o generație întreagă de tineri.

Filmele în care a jucat au contribuit la consolidarea reputației sale, iar actrița a reușit să facă trecerea fără efort între roluri comice și cele dramatice. Printre alte filme notabile se numără Cuibul de viespi (1987), Declarație de dragoste (1985), Nunta mută (2008), dar și numeroase producții de televiziune, unde a încântat publicul cu energia și farmecul său inconfundabil.

De-a lungul carierei sale, Tamara Buciuceanu a primit numeroase distincții și premii care au recunoscut contribuția sa majoră la arta românească. În 2014, a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție oferită de statul român pentru merite culturale. În 2008, a fost premiată pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo, iar în 2011 a fost distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Iași.

Sursă foto: Arhivă TV Mania

Citește și:

 
PE ACELAȘI SUBIECT
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te