Homepage  / Cinema / Vedete străine

Cillian Murphy va juca în filmul „Blood Runs Coal”, dar are și alte proiecte. Ce știm despre ele

Cillian Murphy va juca în filmul „Blood Runs Coal”, dar are și alte proiecte. Ce știm despre ele
6

de Andreea Hentea,

Recent premiat cu toate trofeele cinematografice importante pentru rolul titular din „Oppenheimer”, Cillian Murphy s-a implicat, deja, în mai multe proiecte, printre care ecranizarea amplă a unei cărți despre mineritul din America și crimele care l-au marcat. Ce va conține povestea și unde îl vom mai vedea pe Cillian Murphy.

Viitoarea dramă biografică „Blood Runs Coal”, care va fi realizată de studiourile Universal, va avea un scenariu scris de Jez Butterworth („Spectre”, „Marea provocare: Le Mans ’66”) împreună cu John-Henry Butterworth („Nouă străini”, „Indiana Jones și cadranul destinului”). Cei doi frați vor adapta pentru ecran cartea „Blood Runs Coal: The Yablonski Murders and the Battle for the United Mine Workers of America”, scrisă de Mark A. Bradley, relatează deadline.com.

Un rol-mănușă pentru Murphy

Aceasta urmărește povestea amplă a teribilelor crime petrecute în rândul minerilor care lucrau la minele de cărbune din Pennsylvania la sfârșitul anilor ’60. După ce tatăl său a fost ucis în explozia unei mine, Jock Yablonski a devenit, și el, miner, dar și activist în sindicatul minerilor, United Mine Workers. Acesta a luptat pentru siguranță, condiții de lucru mai bune și beneficii pentru sănătate, după ce mulți mineri fuseseră doborâți de boli respiratorii, iar accidentele din mină erau frecvente, deși ar fi putut fi prevenite. Yablonski s-a asigurat, de asemenea, că le oferă educație copiilor săi, pentru a-și putea găsi altceva de lucru decât mineritul.

Cillian MurphyIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Destoinicul Jock l-a înfruntat deseori pe Tony Boyle, președintele corupt al sindicatului, care venea la compania minieră cu elicopterul după accidente grave și le spunea muncitorilor că mineritul este o afacere periculoasă. În plus, fura din fondurile sindicatului. Yablonski a candidat împotriva lui Boyle, pe care l-a acuzat că a cheltuit fondurile sindicale pentru propria sa campanie electorală, dar acesta a fost reales în urma manevrării voturilor. Boyle a fost atât de furios că cineva a îndrăznit să-l provoace, încât a ordonat uciderea adversarului său. După trei încercări de asasinat, Yablonski a fost ucis, împreună cu fiica și soția lui, în timp ce se pregăteau să serbeze Anul Nou.

În acel moment, Chip, fiul lui Yablonski, avocat specializat în conflicte de muncă, era plecat de acasă. După oribilele crime, Chip Yablonski a avut un singur scop: să le facă dreptate tatălui său și întregii familii. El a cerut Departamentului Muncii să investigheze crimele și a intentat o acțiune de anulare a alegerilor, împreună cu fratele lui, Kenneth. După ce doi ucigași condamnați l-au denunțat pe Boyle drept cel care a folosit fonduri ale sindicatului pentru a-i plăti pe asasinii lui Yablonski, ai soției și ai fiicei sale, Boyle a fost judecat pentru cele trei crime și condamnat, în 1974, la trei pedepse, cumulate, cu închisoarea pe viață. A murit în spatele gratiilor, în 1985.

Cillian Murphy va juca în film rolul lui Chip Yablonski, care pare conceput pentru el. Actorul a strălucit pe marele ecran, în filme ca „Oppenheimer” sau „Dunkirk”, regizate de Christopher Nolan, dar și în „Mângâierea vântului” / „The Wind That Shakes the Barley”, al lui Ken Loach, recompensat cu Palme d’Or în 2006. Cillian Murphy a excelat și în producții pentru televiziune precum serialul „Peaky Blinders”, lansat de BBC Two, apoi preluat de Netflix și devenit un mare succes.

Cillian Murphy revine la succese mai vechi

De altfel, Steven Knight, creatorul serialului „Peaky Blinders”, a confirmat recent că Cillian Murphy își va relua îndrăgitul rol, al redutabilului Tommy Shelby, în viitoarea versiune cinematografică a serialului britanic. Filmările pentru lungmetrajul „Peaky Blinders” vor începe în luna septembrie, la studiourile Digbeth din Birmingham.

Se estimează, de asemenea, că Cillian Murphy se va implica, cel puțin ca producător executiv, în producția horror „28 Years Later”, regizată de Danny Boyle și scrisă de acesta împreună cu Alex Garland. Acesta ar fi al treilea film din trilogia zombie lansată de Boyle și Garland în 2002, cu filmul „După 28 de zile”, în care Cillian Murphy a jucat rolul principal, al lui Jim. Acesta a fost, de altfel, rolul care i-a atras atenția lui Christopher Nolan asupra lui Cillian Murphy, pe care l-a distribuit apoi în trilogia „Batman”, în „Inception”, „Dunkirk” și în multipremiatul „Oppenheimer”.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton