Homepage  / Vedete străine

Christopher Nolan, despre retragerea lui Quentin Tarantino. „Nu există niciun motiv să nu-l credem”

Christopher Nolan, despre retragerea lui Quentin Tarantino. „Nu există niciun motiv să nu-l credem”

de Andreea Hentea,

Christopher Nolan, al cărui nou film, „Oppenheimer”, strânge noi elogii, spune că motivul anunțatei retrageri a lui Quentin Tarantino după al zecelea film pe care îl va regiza „este punctul de vedere al unui cinefil care prețuiește istoria filmului”.

Regizorul Christopher Nolan a declarat recent pentru podcast-ul ReelBlend că înțelege hotărârea lui Quentin Tarantino de a se retrage din regia de lungmetraj după cel de-al zecelea film din carieră, intitulat „The Movie Critic”. Quentin Tarantino vorbește de ani de zile despre planul său de retragere, spunând că vrea să lase în urmă un volum de muncă solid și bine organizat.

„Nu există niciun motiv să nu-l credem pe Tarantino în acest moment”, scrie variety.com. De fiecare dată când a discutat despre următorul său film, „The Movie Critic”, Quentin Tarantino (care a împlinit 60 de ani în martie) le-a reamintit fanilor că acesta va fi ultimul său lungmetraj pe care îl va regiza, subliniind și că retragerea din regie nu înseamnă că nu va putea în viitor să scrie cărți, să regizeze piese de teatru, seriale de televiziune și multe altele de acest gen.

Retragerea lui Tarantino la această vârstă este în contrast cu activitatea unui regizor precum Martin Scorsese. Acesta își lansează la toamnă (pe 20 octombrie – n.r.) noul film, „Killers of the Flower Moon”, la vârsta de 80 de ani.

Tarantino sau Scorsese?

Întrebat de gazdele podcastului dacă crede în această retragere și dacă ar vrea să urmeze calea lui Tarantino sau pe cea a lui Scorsese, regizorul Christoper Nolan a spus: „Adevărul este că înțeleg ambele puncte de vedere. Este captivant să spui povești în cinema. Este muncă multă și grea, dar e foarte distractiv. Este ceva ce te simți îndemnat să faci. Așa că e cam greu să-ți imaginezi că îi pui capăt în mod voluntar”.

Nolan a continuat: „Dar înțeleg, de asemenea, ce vrea să spună Quentin. El se uită la unele dintre filmele realizate de autorii lor spre finalul vieții și simte că, dacă nu se poate ridica până la nivelul perioadei sale de glorie, ar fi mai bine să renunțe. Și cred că acesta este un punct de vedere purist. Este punctul de vedere al unui cinefil care prețuiește mult istoria filmului”.

Totuși, deși înțelege foarte bine punctul de vedere al lui Tarantino, Christopher Nolan nu este în totalitate de acord cu el. „La urma urmei, există cel puțin unul sau câteva lucruri lăudabile chiar într-un film inegal al unui mare regizor”.

„Nu sunt sigur că m-aș putea pronunța cu privire la dreptul la existență al unui film. Ca și Quentin, sunt un mare fan al filmelor care poate că nu realizează pe deplin ceea ce încearcă, dar au ceva valoros, o interpretare, un detaliu structural sau o scenă, ceea ce este minunat”, le-a mai spus Nolan gazdelor de la ReelBlend.

Părerea lui Christopher Nolan asupra retragerii lui Tarantino diferă mult de cea a prietenului și colegului lor, regizorul Paul Thomas Anderson. Acesta a spus în 2018: „Știu că lui Quentin îi place să declare: «Fac zece filme și apoi renunț». Dar eu n-aș putea face asta niciodată. Nu știu cum ar putea spune cineva așa ceva la modul serios. Eu asta vreau să fac atâta timp cât voi putea. Cred că lucrurile pot deveni ciudate atunci când regizorii nu se comportă conform vârstei lor. Când încearcă să țină pasul cu puștii sau să fie la modă. Așa ceva nu dă niciodată bine”.

„Oppenheimer” impresionează tot mai mult

Cel mai nou film al lui Christopher Nolan, „Oppenheimer” (2023) este cel de-al doisprezecelea lungmetraj al regizorului. Multe voci au spus deja că este „filmul anului”. Paul Schrader, scenaristul celebrului „Taxi Driver”, l-a numit chiar „cel mai bun” și „cel mai important film al acestui secol”.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton