; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

13 Reasons Why

„Cele treisprezece motive”, sezonul 2: Cine ești tu, Hannah Baker?

16 May 2018

De vineri, 18 mai, Netflix pune la dispoziția abonaților săi cel de-al doilea sezon al serialului „Cele treisprezece motive' / „13 Reasons Why'. Prin amabilitatea platformei de streaming, am văzut primele 9 episoade din cele 13 ale sezonului și abia așteptăm restul. Vă spunem mai jos de ce.

Dacă nu ați văzut încă primul sezon, trebuie să știți că este vorba despre o adolescentă, Hannah Baker (interpretată de actrița Katherine Langford, care-a fost nominalizată la Globul de Aur pentru performanța sa), la un liceu obișnuit, care nu mai rezistă în fața bullying-ului la care este supusă la școală și-și pune capăt zilelor. În cele 13 episoade ale primului sezon aflăm cele 13 motive ale sale.

Ar fi putut fi o poveste destul de clară și completă. (De altfel, primul sezon este adaptarea cărții omonime scrise de Jay Asher și apărută și la noi, în 2017, la Editura Corint.) Eroina a murit, știm și de ce și știm și cum i-a afectat pe ceilalți dispariția sa. Dar, nu, Netflix a produs sezonul al doilea. Acum, cel puțin din partea noastră, așteptările au fost destul de cumințele: ne gândeam că o să-i vedem pe cei buni încercând să-și vindece rănile, în timp ce răii ar fi suportat consecințele. Departe, foarte departe, de ce am văzut…

 

 

Și mai complicat

Nu vă vom spune, evident!, ce se întâmplă. Dar vă putem spune că povestea din primul sezon se complică în cel de-al doilea. Dacă vă amintiți de „Rashomon'-ul lui Akira Kurosawa sau varianta sa americană, „Ultrajul', cu Paul Newman, cam pe-acolo se-nvârte povestea. Cum procesul mamei lui Hannah Baker împotriva Liceului Liberty High e în plină desfășurare, foștii colegi ai adolescentei ajung în fața juraților pentru a depune mărturie. Moment în care tot ceea ce credeam că știm despre Hannah Baker pare să se volatilizeze cu fiecare mărturie în parte! Personajul se îmbogățește, capătă noi dimensiuni și ajungi să te întrebi pe bună dreptate „Cine ești tu, Hannah Baker?'.

 

Ce ne-a surprins

În primul rând, așa cum am zis, continuarea poveștii. Nici celelalte personaje, și copii și adulți, nu au vreun drum liniar, niciunul nu se îndreaptă spre o evoluție care părea plauzibilă în primul sezon.

Apoi, după tot ce s-a întâmplat, este totuși incredibilă lipsa de comunicare între copii și părinți. Și nu vorbim aici de familii dezorganizate, dimpotrivă, cei mai atenți părinți sunt la sute de kilometri distanță de viețile copiilor lor, absentând absolut nemotivat de la evenimente importante.

La fel de absenți sunt în continuare și profesorii. Ai crede că după moartea unei eleve, aceștia ar trebui să fie mai atenți cu ceea ce se întâmplă pe holurile liceului. Nici vorbă! Bullying-ul e mai înfloritor ca oricând, iar cei afectați continuă să nu spună nimănui ce se întâmplă.

 

Avertisment!

Faptul că serialul „Cele treisprezece motive' este cu adolescenți nu înseamnă absolut deloc că este o producție pentru aceștia sau numai pentru aceștia. Ideea de bază a show-ului este că bullying-ul este o problemă care afectează pe toată lumea și, poate în primul rând, o problemă de care suntem vinovați cu toții. Nu putem arăta cu degetul spre agresor pentru că și el are nevoie de ajutor. Nu am văzut încă depoziția lui Bryce Walker, violatorul interpretat de Justin Prentice, dar abia o așteptăm!

 

Aveți aici trailer-ul oficial al sezonului al doilea din „Cele treisprezece motive':

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare