Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema / Vedete străine

Cele mai nebunești lucruri care s-au întâmplat în timpul filmărilor la Predator

de Andreea Hentea,

Lansată acum 36 de ani, creatura extraterestră feroce cu care Dutch (Arnold Schwarzenegger), un luptător de comando, se războia în junglă, a avut o carieră nesperată pe ecrane. Filmul „Predator” (1987), regizat de John McTiernan (care a avut parte de un spectacol palpitant și la filmările din jungla mexicană), a avut numeroase continuări, unele contestate, dar fanii au așteptat mereu noi povești din serie.

Monstrul care îl întâmpina în jungla din Guatemala pe Dutch Schaefer avea să apară și în „Predator 2” (1990), în care oamenii polițistului Danny Glover din Los Angeles ajungeau victimele unui atacator extraterestru, apoi în „Alien vs. Predator” (2004), al lui Paul W.S. Anderson, în „Alien vs. Predator – Requiem” (2007) și, în final, în „The Predator” (2018), regizat de Shane Black.

Criticii l-au primit cu destulă căldură, iar publicul s-a îndrăgostit pe loc de el, așa că „Predator” a devenit un clasic al filmelor de acțiune din anii ’80-’90. „Predator” a început cu dreptul, fiind regizat de un cineast care avea să fie considerat un as al filmelor de acțiune – John McTiernan, având în rolul principal un campion de culturism – Arnold Schwarzenegger, iar monstrul însuși având un design furnizat de celebrele studiouri ale lui Stan Winston, omul care, împreună cu echipa sa de artiști, a creat un personaj legendar după altul, de la Alien la Predator, Terminator, T-Rex, Iron Men și Avatar. Stan Winston a primit patru Oscaruri din zece nominalizări, două premii Emmy, trei BAFTA și o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Antrenamente în junglă

Filmările producției care a deschis seria „Predator” au avut parte de peripeții extraordinare, inventariate recent de site-ul alltherightmovies.com. Masivului Sonny Landham (interpretul lui Billy, expertul în citirea urmelor) îi sărea țandăra atât de ușor, încât a trebuit angajat un bodyguard și mai solid, care să-l urmărească peste tot și să-l împiedice să ia la bătaie pe cineva din echipă.

O parte din distribuție avea deja experiență militară din viața reală. Richard Chaves, interpretul lui Poncho, fusese pe front în Vietnam. Jesse „The Body” Ventura, care l-a jucat pe Blain Cooper, mitraliorul trupei, a fost luptător profesionist de wrestling și a făcut parte din Navy SEAL înainte de a juca în film. El a fost intervievat pentru rol chiar de Schwarzenegger, care i l-a recomandat astfel regizorului McTiernan: „Este uriaș, are o voce profundă și este foarte masculin”.

PREDATOR

Acest lucru nu l-a împiedicat însă să fie în competiție cu Ventura. După ce a aflat de la departamentul Costume că Ventura are brațe mai groase cu un centimetru decât ale lui, orgoliosul Schwarzenegger le-a cerut celor de acolo să declare că el e mai vânjos și a câștigat sticla de șampanie pusă în joc în concursul dintre ei.

Întreaga distribuție a trecut printr-o pregătire fizică riguroasă, după ce McTiernan a adus un consilier militar, căruia i-a spus: „Băieții ăștia arată ca niște balerine. Fă-i mai viguroși!”. Acesta i-a pus să meargă câte 30 de kilometri prin jungla mexicană și le-a cerut să facă numeroase exerciții pentru întărirea brațelor.

În mijlocul unui antrenament, Richard Chaves s-a întins în junglă pentru o pauză. Când s-a ridicat, acoperit de sute de furnici care au început să-l muște, a intrat în șoc și a început să alerge prin junglă smulgându-și hainele.

Unele dintre cele mai reușite efecte din „Predator” au fost imaginile captate din punctul de vedere al creaturii extraterestre, care vedea prin intermediul senzorilor de temperatură, așa cum se pare că își văd șerpii prada în realitate.

Pentru a reuși efectul, s-a lucrat inițial cu camere reale cu senzori termici, dar acestea aveau cablul prea scurt și ajungeau doar lângă dubă. În plus, temperatura din Mexic era de 32 de grade, iar actorii aveau o temperatură apropiată de fundal și nu puteau fi văzuți de cameră. După ce s-a încercat stropirea copacilor cu apă de la gheață, iar actorii au fost puși să stea lângă foc, a fost clar că metoda nu funcționa.

În final s-au utilizat mai multor tipuri de aparate foto simultan și efecte digitale extrem de costisitoare. Cum banii nu erau prevăzuți în buget, regizorul John McTiernan a trebuit să se roage de producătorul Joel Silver să suplimenteze bugetul.

„Un regizor cu capul în mâini”

John McTiernan a întâmpinat o mulțime de probleme de-a lungul filmărilor în junglă. În scena cu insurgenții din sat ținuți ostatici există atât de multe explozii, încât echipei i-a luat două săptămâni pentru a amenaja jungla cu explozibili.

Nu a fost însă nimic distrus, fiindcă zona respectivă fusese deja arsă într-un incendiu cu câțiva ani înainte, așa că echipa a petrecut mai mult timp vopsind cioturile pomilor în negru. Când au început filmările, au apărut însă 300 de figuranți mexicani în loc de 100, câți erau necesari, iar McTiernan a trebuit să-i plătească pe toți și să trimită 200 dintre ei acasă.

Aproape toți membrii distribuției și ai echipei s-au îmbolnăvit din cauza căldurii extreme și a apei de băut de la hotel, care nu era filtrată corespunzător, așa că s-au ales cu diaree și febră. McTiernan nu a putut suporta mâncarea locală și a slăbit cu 25 de kilograme în timpul filmărilor, la fel pățind și Arnold Schwarzenegger, care și-a schimbat vizibil înfățișarea în timpul filmărilor.

McTiernan a căzut dintr-un copac și și-a rupt încheietura mâinii. Pentru că nu s-a documentat suficient, designerul de producție John Vallone habar nu avea că toți copacii își vor pierde frunzele și a fost nevoie să se pulverizeze tone de frunze false pentru a face ca frunzișul să pară mai dens.

Actorul Carl Weathers (care l-a jucat pe Dillon) a povestit la un moment dat: „Una dintre amintirile mele dominante despre «Predator» este imaginea lui John McTiernan ținându-și capul în mâini”.

Cum s-a simțit Arnold

Arnold Schwarzenegger s-a căsătorit cu Maria Shriver în mijlocul filmărilor, așa că toată echipa a zburat la nuntă vineri, Arnold s-a căsătorit sâmbătă, a avut o lună de miere de două zile și s-a întors pe platourile de filmare miercuri. Proaspătul mire a avut însă, și el, o mulțime de probleme pe platouri. El s-a plâns de terenul junglei mexicane, spunând: „Am fost mereu pe un deal, cu un picior în sus și unul în jos, a fost teribil”.

În timpul secvenței din final, în care Arnold era uns peste tot cu noroi – care era, în realitate, lut pentru ceramică -, temperatura corpului i-a scăzut cu câteva grade. Cei din echipă au încercat să-l încălzească dându-i o băutură spirtoasă austriacă, dar Arnold a povestit că ea a reușit doar să-l îmbete și mai tare, fără să-l încălzească.

Arnold este și cel care l-a învățat pe colegul lui de platou, să fumeze trabuc. Tot Carl Weathers, care s-a distrat de minune, a spus: „Am avut momente grozave. Eram un grup grozav de tipi nebuni în junglă, fumam trabuc și beam cele mai bune băuturi”.

Cu ce a greșit Van Damme

Costumul legendarului Predator a fost cât pe ce să fie îmbrăcat de Jean-Claude Van Damme, ales inițial pentru rol. El a fost concediat însă, din motive controversate. Unii spun că s-a văitat excesiv din cauza condițiilor de filmare, că nu voia să renunțe la figurile de kickboxing, deși i s-a spus că Predator nu are cum să le facă, iar alții că nu a suportat căldura, că a leșinat de două ori de deshidratare în costumul supraîncălzit și că a izbit de podea masca lui Predator fiindcă nu-i plăcea, ceea ce a provocat o pagubă de 20.000 de dolari. Cum avea doar 1,78 metri, a fost înlocuit cu Kevin Peter Hall, care s-a dovedit perfect pentru rol la impresionanta înălțime de 2,19 metri.

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te