; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Cele mai bune filme româneşti premiate internaţional

26 November 2010
Premiat recent la Festivalul de la New York cu preniul Emmy, documentarul “Lumea văzută de Ion B.”, de Alexander Nanău, este o nouă dovadă a valorii filmului românesc.

Nostalgia pentru comunism, umorul negru şi lentoarea narativă tipice filmului românesc au pus o amprentă puternică pe festivalurile străine.

Iată 10 dintre cele mai bune filme româneşti, care îşi merită premiile şi spectatorii.

.

1. Moartea domnului Lăzărescu

Amuzant, pasional şi tulburător de trist, filmul lui Cristi Puiu, despre umilinţa unui bătrân în spitalele româneşti, a readus în atenţia Cannes-ului filmul românesc. În 2005 pelicula obţine popularitatea festivalurilor şi patru premii la Cannes, Chicago şi la Festivalul de la Namur.

2. 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile

Povestea tabu despre ilegalitatea de a face avort în timpul comunismului a fost primul lungmetraj românesc laureat cu cel mai mare premiu la Cannes, Palme D`or, şi a fost, totodată, cel mai premiat film al anului 2007.

Regizorul Cristian Mungiu obţine cu “4,3,2” nu mai puţin de cinci trofee la Cannes, la European Film Awards şi la San Sebastián.

3. Morgen

Un film emoţionant despre prietenia dintre un imigrant şi un pescar, Morgen, prmul lungmetraj realizat de Marian Crişan, a făcut furori anul acesta la Locarno, de unde s-a întors cu patru premii importante.

4. Medalia de onoare

O tragi-comedie politică extraordinară, premiată la Torino, Salonic, Miami şi la Festivalul “Transilvania”, “Medalia de onoare” este, în esenţă, o poveste extrem de emoţionantă, în regia lui Călin Netzer.

5. Portretul luptătorului la tinereţe

Pimul episod din trilogia “Aproape linişte”, semnată de regizorul Constantin Popescu, este cel mai remarcabil film dintre cele recente, premiat la Bratislava pentru “arta de a ilustra lupta pentru libertate într-o ţară asuprită”

6. California Dreamin’

O aşezare românească, un război în Iugoslavia, un tren al NATO şi nişte soldaţi americani compun tabloul “California Dreamin'”, în viziunea şi ideea lui Cristian Nemescu, premiate în în 2007 cu Un Certain Regard' la Cannes.

7. Amintiri din Epoca de Aur

Prezent în peste 20 de festivaluri din lume, dar fără noroc la premii, versiunea amuzantă despre “Epoca de Aur” a lui Cristian Mungiu este fără îndoială unul din filmele-cult din “epoca de aur” a cinematografiei româneşti.

8. Hârtia va fi albastră

Premiat în 2006 la Festivalul Internaţional de Film Eurasia din Antalya, filmul lui Radu Muntean te face să (re)trăieşti emoţia şi confuzia terifiantă a Revoluţiei din ’89, resimţită de echipajul unui transportor blindat.

9. A fost sau n-a fost?

La mai bine de 20 de ani de la evenimentele din ’89, un grup de persoane aparent senile încă mai caută un răspuns la această întrebare. O comedie excepţională plină de dramatism în regia lui Corneliu Porumboiu şi recompensată în 2006 cu Caméra dor.

10. Aurora

Cristi Puiu dovedeşte că filmul românesc este competitiv şi în registrul crimelor, Aurora fiind un excepţional “crime – thriller”, o poveste sinistră despre o “frumoasă nebunie”.

Sursa: Cele mai bune filme româneşti premiate internaţional : Timp Liber : Unica

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare