Deși foarte mulți fotbaliști celebri din întreaga lume și-au primit dreptul la propria biografie ecranizată, fiecare dintre ele fiind mai mult decât apreciate la nivel internațional, am decis că este momentul să luăm în considerare opinia criticilor. De data aceasta avem pentru tine topul filmelor care au primit toată aprecierea criticilor din toată lumea.
Am realizat topul cu ajutorul datelor și informațiilor extrase de pe platforma Rotten Tomatoes. După ce am fost chiar noi martori la impactul pe care aceste filme l-au avut asupra audiențelor atât pasionate de fotbal, cât și asupra necunoscătorilor, am înțeles că mesajul transmis este mai mult decât potrivit pentru un astfel de top.
OFFSIDE – 94% Media Criticilor
Offside este un film realizat sub îndrumarea lui Jafar Panahi, din anul 2007. Ecranizarea are un farmec aparte chiar de la început doar pentru că în toate cele 93 de minute, personajele vorbesc exclusiv în Persană sau Farsi.
Deși acțiunea este bazată în jurul unui context nepotrivnic în care femeilor le este interzis să participe la meciuri de fotbal, conceptele cheie abordate în peliculă sunt de o profunzime mult mai mare.
Offside abordează în mod direct fenomenul inegalității de gen din Iran unde prin prisma normelor religioase și culturale, femeile nu pot lua parte la meciuri de fotbal. Cu toate că mesajul este transmis într-un mod violent și le pune pe fete în ipostaza unui act de rebeliune, acestea vor doar să ia parte la eveniment pentru a-și susține echipa națională.
Pe scurt, un grup de femei tinere se deghizează în bărbați încercând să se furișeze pe stadionul Tehran Azadi pentru a vedea meciul dintre Iran și Bahrain. Unele sunt prinse de soldați și forțele de pază, apar conflicte, în cele din urmă unul dintre ei fiind cel care va da detalii despre ce se întâmplă în meci.
Simbolismul filmului: Poate fi văzut ca o metaforă pentru opresiune, dar și o reprezentare unică a patriarhiei.
The Damned United – 92% Media Criticilor
Această operă biografică dramatică din 2009 în care Tom Hooper a făcut echipă cu Ben Smithard și Peter Morgan spune povestea grandioasă a unuia dintre cele mai controversate mandate de antrenor al echipei Leeds United.
Cunoscătorii dintre voi care s-au gândit la Brian Clough au și perfectă dreptate. Obsesia și egocentrismul lui Clough și dorința arzătoare de a-și dovedi calitățile, dar și comparația continuă cu Don Revie, predecesorul său ajung în cele din urmă să îl distrugă.
Pentru cei pasionați de istorie fotbalistică, acțiunea are loc în perioada anilor 70, în Anglia, o perioadă de criză și tranziție când industria se lovește de dificultăți, meciurile sunt brutale, iar tendințele media iau naștere împreună cu specialiștii din domeniu.
Audiența nu a apreciat foarte mult faptul că intensitatea meciurilor nu este capturată destul de bine pe ecran, scenariul fiind orientat mai mult spre contextul politic și drama din afara terenului. Astfel, cei care se așteptau să afle informații din trecutul celor de la Leeds, vor găsi câteva informații. Cu toate acestea, fiind un film ușor istoric, recomandarea mea ar fi ca informațiile tehnice să fie preluate de pe BetBrain. Sunt suficienți experți acolo care sunt pregătiți să ofere câteva ponturi valoroase.
Simbolismul filmului: Deși Brian este cunoscut pentru aroganța de care dă dovadă și superioritate, este ecranizat în momente foarte sumbre, triste și unde mintea îi este izolată de propriile percepții.
Diego Maradona – 90% Media Criticilor
Regizat de Asif Kapadia, documentarul biografic al lui Diego Maradona este cu siguranță demn de unul dintre locurile topului nostru. A fost lansat în 2019, deci dacă nu ai reușit să îl vezi încă, unii îl mai numesc “recent”.
Principala temă abordată în documentar este dualitatea de care dădea dovadă celebrul fotbalist. Fiind unul dintre puținii fotbaliști care a rămas în istorie drept un trișor, dar și un geniu al jocului, conflictul s-a purtat pe mai multe planuri.
De unde această discrepanță dintre imaginea de erou și personaj negativ? Din pricina celor două goluri marcate în Cupa Mondială din 1986 împotriva Angliei, când Diego a marcat celebru gol cu mâna, poreclit și Hand of God, dar și o adevărată capodoperă fotbalistică care contrazice clar intenția de a trișa.
Documentarul îl trece pe Diego Maradona și prin era sa rebelă în care s-a afundat în cluburi de noapte, droguri și chiar anumite circumstanțe și anturaje cu iz criminal.
Simbolismul filmului: Se încadrează perfect în categoria filmelor despre fotbal, dar fanii și cei care au vizionat filmul îl pot foarte ușor plasa în categoria filmelor despre faimă, putere și natura distructivă a celebrității.
Shaolin Soccer – 89% Media Criticilor
Ne întoarcem în 2001 când Stephen Chow a regizat, dar a și jucat în această comedie de acțiune cu arte marțiale, care după lansarea din 2001 în Hong Kong, a avut nevoie de încă trei ani ca să fie lansată și în Statele Unite în 2004.
Ar putea părea cel puțin nepotrivit la prima vedere, dar Shaolin Socces combină artele marțiale cu fotbalul într-o rețetă care chiar a dat rezultate de excepție. Filmul este o adevărată mascaradă exagerată în care acțiunea îi pune în același teren pe jucătorii profesioniști de fotbal și pe o echipă de călugări formată din călugări care nu mai sunt în activitate.
Evident, combinația dintre călugări și cinematografie a dus la nașterea abilităților de a pluti peste gazon, de a lansa mingi de foc spre poartă și la a face mișcări care sfidează legile fizicii în orice mod posibil. Unii spectatori au catalogat filmul drept fiind o parodie a filmelor despre Kung Fu sau sporturi în general.
Simbolismul filmului: Nu este un film la care să afirmi că a fost o operă de artă, dar cu siguranță și-a câștigat locul printre acele ecranizări amuzante, savuroase. L-ai putea numi un desenat animat real despre Kung Fu.
Ți-am Depășit Așteptările?
Te așteptai la un asemenea top de filme care abordează fotbalul din unghiuri atât de variate și intrigante? Niciunul dintre titlurile listate mai sus nu te va dezamăgi, așa că acordă-le cu încredere o șansă!