Publicația New York Times a realizat cu ajutorul unor critici de film, actori și regizori un clasament al filmelor care peste timp ar putea face parte din filmele clasice ale acestui secol.
Publicația New York Times a realizat cu ajutorul unor critici de film, actori și regizori un clasament al filmelor care peste timp ar putea face parte din filmele clasice ale acestui secol.
În topul acestui clasament se află și un film românesc.
Lansat în anul 2008, filmul relatează o poveste de proporții epice despre familie, credință, putere și petrol. Acțiunea se derulează la frontiera necruțătoare a Californiei de început de secol, în contextul boom-ului explorărilor petroliere.
Povestea urmărește ascensiunea lui Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis), evoluând dintr-un miner amărât, care își crește singur fiul, într-un mare magnat al țițeiului. Filmul a câștigat 2 premii Oscar.
„Moartea domnului Lăzărescu” este un film românesc regizat de Cristi Puiu, în 2005. Bazat pe un caz real, filmul prezintă povestea unui pensionar (Ioan Fiscuteanu) care are ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp. Este inspirat din cazul real al unui pacient din Dolj, Florin Nica, care în 2001 a fost refuzat de trei ori la internare și care a murit.
Filmul a fost premiat multiplu, cea mai importantă distincție fiind Premiul „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes (2006).
Filmul de dramă american din 2004 spune povestea unui antrenor de box subapreciat, a greșelilor din trecut care îl bântuie și încercarea de a și le răscumpăra ajutând o pugilistă amatoare să-și îndeplinească visul de a lupta la profesioniști. Filmul a câștigat 4 premii Oscar.
„Moonlight” s-a bucurat de un succes senzațional în rândul criticilor, fiind considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2016. La cea de-a 74-a ediție a Globurilor de Aur, pelicula a câștigat premiul pentru cel mai bun film – dramă, fiind nominalizată la alte cinci categorii. De asemenea, filmul a primit impresionantul număr de opt nominalizări la Premiile Oscar.
Urmărit de un trecut turbulent, Mad Max prefera să călătorească de unul singur și să nu își facă prieteni. În ciuda convingerilor sale, se alătură unui grup de supraviețuitori ai deșertului, conduși de implacabila luptătoare Imperator Furiosa. Aceștia sunt urmăriți permanent și atacați de tiranul Immortan Joe, care îi suspectează că i-au furat cea mai de preț posesie. Filmul a fost lansat în anul 2015.
În filmul său revoluționar, Linklater se concentrează asupra lui Mason, de la primele zile din școala primară în Austin până la plecarea la colegiu. Mason are destule pe cap din cauza surorii sale enervante și a celor doi părinți divorțați. Tatăl său poate că se va maturiza într-un târziu, în timp ce mama lui are tendința de a se îndrăgosti de bărbați nepotriviți. În mijlocul lor, comentariile lui Mason devin mai inteligente pe an ce trece.
Drama a fost lansată în anul 2014 și a fost filmată de-a lungul a 12 ani, cu aceiași actori, regizorul urmărindu-le evoluția fizică și emoțională.
Lansat în anul 2005, filmul relatează povestea lui Andy Stitzer un bărbat la 40 de ani care însă nu a avut prea mult curaj în dragoste. Prietenii lui încep să facă tot posibilul pentru a-l face pe Andy să renunțe la castitate. Planul e ca și reușit mai ales când el ajunge să se îndrăgostească de Trish, o frumoasă femeie care are 40 de ani și trei copii.
Lansat în 2007, filmul urmărește destinele a șase personaje, personificări a șase etape din viața și cariera lui Bob Dylan. De la primele zile pe scenă până la renumele de important cântăreț de folk, de la controversata reorientare către rock până la accidentul de motocicletă și turneul Never Ending Tour, toate sunt tratate prin prisma a șase alter ego-uri ale legendei rock, interpretate de actori diferiți.
Nominalizat la Oscar 2015 pentru cel mai bun film străin al anului şi câştigător a 7 premii César Awards şi 2 premii în cadrul festivalului de la Cannes 2014, Timbuktu prezintă realitatea unui loc din regiunea Africii, în cea mai pură formă.
Bruno (Jérémie Renier) are 20 de ani și nicio lețcaie în buzunar; el locuiește cu iubita lui, Sonia (Déborah François) în vârstă de 18 ani, în Seraing, un oraș sărăcăcios din estul Belgiei. Ei trăiesc din ajutorul de șomaj al Soniei și din învârtelile și găinăriile pe care le comit Bruno și gașca lui. Viețile lor se schimbă pentru totdeauna atunci când Sonia dă naștere copilului lor, Jimmy.
Lansat în anul 2005, filmul a câștigat 2 premii la Cannes.