; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

ARMY OF THE DEAD

Cel mai nou film al lui Zack Snyder, „Armata celor morți”, intră pe Netflix, mâine, 21 mai

20 May 2021

Filmul de acțiune, „Armata celor morți', în original „Army of the Dead' (2021), scris și regizat de Zack Snyder (cunoscut pentru „300 – Eroii de la Termopile', „Wonder Woman' sau „Man of Steel: Eroul') va fi disponibil pentru abonații Netflix din toată lumea, din 21 mai 2021.

După ce s-a jucat de-a istoria și de-a supereroii, americanul Zack Snyder revine la tema zombilor, pe care a mai atacat-o și cu 17 ani în urmă, în „Dimineața morții', în original „Dawn of the Dead' (2004). Dar de această dată, scenariul și ideea îi aparțin.

 

Ce s-a întâmplat

Situația nu e deloc roză, în ciuda afișului cu mult roz. În urma unui accident, Las Vegas a căzut pradă unei invazii de zombi. Din orașul înfloritor din mijlocul deșertului nu au mai rămas decât ruinele după un război destul de dur între oameni și morți care s-a finalizat fără a fi înregistrată vreo victorie de-o parte sau de alta a beligeranților. Singurul lucru câștigat a fost ridicarea unui zid în jurul gloriei de-odinioară a Las Vegasului, care reprezintă acum o stavilă fragilă în fața unei eventuale expansiuni a armatei de zombi. Oamenii s-au retras din orașul pe care au pus stăpânire morții-vii, dar sunt în continuare în apropiere și autoritățile încearcă să găsească o soluție pentru a stârpi o dată pentru totdeauna amenințarea care a îngrozit toată lumea.

 

Ce urmează să se întâmple

Printre ratații care sunt în continuare în preajma periculosului Las Vegas, se află și Scott Ward (Dave Bautista), erou falit al războiului cu zombi, în care și-a pierdut soția (pe care a fost nevoit să o omoare după ce a fost infectată), și tată înstrăinat față de fiica sa, independenta Kate (Ella Purnell). Dar dubiosul afacerist Bly Tanaka (Hiroyuki Sanada) are o propunere pentru el: într-unul dintre cazinourile din orașul pe care l-au ocupat zombii se află un seif plin cu bani. Tanaka îi poate da planurile clădirii, iar Scott Ward, dacă își strânge o echipă cu care să treacă de zombi și să scoată banii din Las Vegas, poate fi mai bogat cu câteva milioane de dolari. Cei doi bat palma și Scott Ward pune la cale jaful secolului.

 

Minusuri și plusuri

Să începem cu veștile proaste. Scenaristul Zack Snyder s-a lăbărțat mult cu personajele, care sunt mult prea multe. Chiar gașca mercenarilor porniți printre zombi după bani e prea mare, pe unii nici nu îi identifici foarte bine și ajungi să te întrebi chiar de la început dacă încap toți în elicopterul care-ar fi trebuit să-i scoată din orașul infectat. Dar e întotdeauna și o parte plină a paharului. Câțiva actori reușesc să-și facă personajele memorabile, cum ar fi: deliciosul spărgător de seifuri Dieter, interpretat de Matthias Schweighöfer, exuberantul YouTuber Mikey Guzman, jucat de Raúl Castillo, sau cinicul pilot Marianne Peters, căruia îi dă viață actrița Tig Notaro. Dar restul personajelor feminine sunt un pic schematice, iar Dave Bautista, cu toată iubirea noastră pentru el, e un tip impunător, dar scenele dramatice nu fac casă bună cu el.

Acțiunea în sine nu vă va ridica de pe canapea, deși este corect construită și cu toate elementele bifate: neînțelegerile dintre oameni, încercarea de a scăpa unii de alții pe drum pentru a fi mai puțini la final, la împărțirea banilor, tone de suspans în luptele cu zombi activi sau adormiți. Dar răsturnările de situație sunt mult prea previzibile. Finalul însă lasă un locușor destul de mare pentru nașterea unei frumoase francize.

În schimb, decorurile sunt chiar de-acolo, Las Vegas-ul în ruine arată foarte bine. Printre grămezi de cadavre și moloz, încă se mai bănuiește fosta strălucire a orașului. Chiar și tabăra oamenilor din apropiere e reconstituită corect și meticulos. Ca întotdeauna în filmele cu temă postapocaliptică nu se înțelege de unde oamenii aceea sunt îmbrăcați atât de bine, niciunul n-ar purta vreodată un tricou care să nu-i vină perfect pe bicepși, dar e totuși un film, nu un documentar.

Și s-ajungem, în final, la problema zombilor. Sunt mulți, mai bine zis din ce în ce mai mulți, zdrențuiți, destul de iuți și tot timpul înfometați, așa cum îi știam din toată mitologia care le este dedicată. Este foarte spectaculoasă realizarea animalelor-zombi, tigrul mort care-și apără încă fostul teritoriu este poate singurul element cu adevărat horror al filmului, sau cel puțin cel mai aproape de genul horror. Dar ceea ce e cu adevărat revoluționar este faptul că Zack Snyder alege să modifice această veche mitologie și să creeze un nou tip de zombi. Nu o să vă servim pe tavă niciun spoiler, dar  fiți foarte atenți la tipul mare care respiră greu. Poate o să-l mai vedem!

Foto: Netflix

 

Cel
 Vezi galeria foto >
Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare