Homepage  / Prime Video

Ce vedem în sezonul al doilea al serialului „Vânătorii”, la Prime Video

Ce vedem în sezonul al doilea al serialului „Vânătorii”, la Prime Video

de Andreea Hentea,

Ajuns, în prezent, la sezonul al doilea, serialul „Vânătorii”/ „Hunters”, difuzat de Amazon Prime, cu Al Pacino și Logan Lerman în rolurile principale, pornește de la tragedii inspirate de fapte istorice reale, prezentate în flash-back, cărora le suprapune secvențe de acțiune, strategii militare, istorie contrafactuală, spionaj, urmăriri, experți în deghizare și în armament.

Povestea din primul sezon începea în 1977, la New York. După descoperirea faptului că sute de naziști au reușit să scape și să se ascundă în America, câțiva vânători de naziști constituiau un grup care pornea pe urmele lor punând la cale un amplu plan de răzbunare. Pe parcurs ieșea însă la iveală o conspirație cu rădăcini adânci, iar „Vânătorii”, intrați în criză de timp, se confruntau cu o mulțime de complicații și își vedeau planurile răsturnate.

Serialul „Vânătorii” / „Hunters”, lansat în 2020, este creat de David Weil („Solos”, „Invasion”) și produs de Jordan Peele, celebru pentru filme ca „Fugi!” / „Get Out” (2017), „Noi”/ „Us” (2019) sau „Nu!”/ „Nope” (2022). Despre debutul său, „Fugi!”, care i-a adus un Oscar pentru scenariu și încă trei nominalizări, dar și două nominalizări la Globul de Aur și două la BAFTA, s-a spus că „a schimbat regulile genului horror”, iar următoarele sale filme au stârnit de asemenea interes, fiind apreciate de public și critică.

Istorie contra-factuală, post-Tarantino

Prima asociere pe care o inspiră acest nou serial este cu renumitul „Ticăloși fără glorie” / „Inglourious Basterds”, al lui Quentin Tarantino, însă pe parcurs povestea renunță la parodia de acțiune și capătă profunzime, ilustrând episoade cu adevărat tragice care s-au petrecut în istorie.

Despre „Vânătorii” s-a spus că are, în anumite momente, umor negru, că „poate fi foarte inteligent și distractiv”, dar că poate fi, de asemenea, „agresiv și toxic”, fiindcă nu ocolește nimic din atrocitățile relatate în documentele istorice, ceea ce i-a îndemnat pe critici să contra-recomande vizionarea mai multor episoade consecutiv.

Cu un episod pilot de o oră și jumătate și încă nouă episoade (cu durata de o oră) în primul sezon, plus un sezon doi cu opt episoade, serialul „Vânătorii” suprasolicită publicul, arătându-i în mod repetat scene de oroare pe care, spun criticii, chiar și Tarantino le-ar fi evitat.

Despre serial, criticii au spus că nu este o parabolă SF cu naziști, precum „Man in the High Castle”, ci o poveste care imaginează modul în care cei mai puternici membri ai celui de-al Treilea Reich și-ar fi putut face loc în cultura americană, influențând cursul politicii și chiar evenimente majore, precum aselenizarea.

Serialul a fost apreciat pentru distribuția sa. După prologul terifiant, primul sezon ne făcea cunoștință cu Jonah Heidelman (Logan Lerman), un tânăr a cărui bunică, Ruth (Jeannie Berlin), fusese ucisă de un străin misterios.

Încercând să afle adevărul despre soarta acesteia, tânărul ajungea la un grup de elită de vânători de naziști, condus de Meyer Offerman (Al Pacino). Meyer și echipa lui, plină de personaje extravagante, jucate de Tiffany Boone, Josh Radnor, Saul Rubinek și Carol Kane, urmăreau naziști scăpați din Germania și îi ucideau.

Ce aduce al doilea sezon

Al doilea sezon începe cu o regrupare a „Vânătorilor” după ce un accident le dă peste cap afacerile puse la cale în Europa. Acum, „Vânătorii” au un plan pe cât de ambițios, pe atât de riscant: se reîntâlnesc și se organizează pentru a-l vâna pe nimeni altul decât pe Adolf Hitler, care se ascunde în America de Sud.

Noul sezon ilustrează, de asemenea, prin flashback-uri, secvențe care dezvăluie câteva detalii cheie din trecutul lui Meyer Offerman (Al Pacino). Secretele și adevărata lui identitate ar putea avea urmări de-a dreptul explozive pentru „Vânători”.

În distribuție reîntâlnim numele sonore din primul sezon, de la Al Pacino și Logan Lerman la Lena Olin, care este din nou „Colonelul”, Carol Kane, care reia rolul lui Mindy Markovitz sau Jerrika Hinton, care o joacă iar pe Millie Morris.

O revedem, de asemenea, pe Jeannie Berlin, care reia rolul lui Ruth Hedelbaum – evident, în flash-back-uri. Tuturor li se alătură Jennifer Jason Leigh în rolul Chava Apfelbaum, Udo Kier într-un rol surprinzător și Emily Rudd în rolul Clarei, logodnica lui Jonah.

După ce reușise să-și construiască o viață dublă în Paris, alături de Clara, Jonah o convinge pe Millie să i se alăture pentru a-l vâna pe Hitler și împreună reîntregesc „Vânătorii” pentru o ultimă misiune, cea mai importantă.

După nenumărate ciocniri cu inamici neîndurători, după ce se dovedește că Meyer le-a ascuns lui Ruth și „Vânătorilor” multe aspecte din viața sa, ultimul episod ajunge la un fulminant proces în care este judecat chiar Hitler. Însă aceasta nu este singura răsturnare teribilă pe care o rezervă sezonul doi, una dintre „loviturile” scenaristice fiind asigurată de revelarea identității personajului jucat de Lena Olin.

Oscilând permanent între adevărul istoric și adaosul ficțional, între momente tragice și acțiuni trepidante, serialul „Vânătorii” are un final considerat de unii critici mult prea grăbit să încheie spectaculos, dar nu și credibil, întreaga poveste.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton