; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Shonda rhimes

Ce trebuie să ştiţi despre Shonda Rhimes, mama serialelor „Anatomia lui Grey” şi „Scandal”

06 November 2016

shonda-rhimes

Shonda Rhimes, creatoarea serialelor „Grey’s Anatomy'/„Anatomia lui Grey', „Scandal' şi „How to Get Away with Murder'/„Cum să scapi nepedepsit', este un nume cu greutate la Hollywood şi a ajuns acolo pornind din cămara mamei ei, unde îşi lăsa imaginaţia să zburde liber.

de Monica Popescu

 

Am cunoscut-o pe Shonda Rhimes (46 de ani) în 2013, când am vizitat platourile de filmare ale serialului „Scandal' din Los Angeles (Scena 4 din Studiourile Sunset Gower a.k.a. Casa Albă, în producţia tv difuzată la noi de defunctul Universal Channel). De pe canapeaua pe care trona, înconjurată de jurnalişti, Rhimes ne-a spus pe un ton autoritar să nu dăm spoilere despre episodul vizionat la faţa locului (le urăşte!).

Născută într-o familie cu 6 copii, Shonda a fost pasionată de poveşti de mică, a fost voluntar la spital (de unde şi interesul pentru poveştile cu medici), a studiat engleza şi cinematografia la Colegiul Dartmouth şi scenaristica la Universitatea Californiei de Sud, a lucrat pe te miri unde şi s-a apucat de scris scenarii, în Los Angeles.

A scris lăudatul film HBO „V-o prezentăm pe Dorothy Dandrige!' (1999), criticatul film cu Britney Spears „Prietenii sunt pentru totdeauna' (2001) şi „Prinţesa îndărătnică 2 – Nunta' (2004), înainte de a da lovitura cu „Anatomia lui Grey' (2005).

De atunci, a urcat vertiginos în rândul producătorilor hollywoodieni, devenind un brand (universul creat de ea este botezat de presă „Shondaland', care este şi numele companiei ei de producţie).

ABC, cu care s-a înfrăţit atât de solid de peste 10 ani, îi difuzează toate serialele (acum doi ani, joi seara erau numai serialele ei pe post): „Anatomia…' (2005 – prezent), „Medici în Santa Monica' (2007 – 2013), „Scandal' (2012 – prezent) şi „Cum să scapi nepedepsit' (2014 – prezent). Toate un succes; a dat chix o singură dată, în 2011, când „Off the Map' (o poveste cu medici în jungla sud-americană) i-a fost anulat după un singur sezon.

Proiecte viitoare

În martie 2016, a lansat un nou serial pe ABC: The Catch', povestea unui detectiv particular din Los Angeles (Mireille Enos, „The Killing') care este înşelată de logodnicul ei (Peter Krause, din „Numai tată să nu fii!'). Acesta fuge cu toţi banii ei, iar femeia face tot posibilul pentru a-l găsi. Serialul e o schimbare de direcţie pentru Enos, după 4 sezoane ploioase în „The Killing'.

Trailer „The Catch':

Şi să nu credeţi că 4 producţii tv o ţin atât de ocupată pe Shonda încât nu visează decât la o vacanţă lungă, pe o plajă liniştită… Nu, nu, anul trecut se auzea că doamna Rhimes mai are 3 idei pentru postul american:

1. un serial amplasat într-o mănăstire din Bronx (unde măicuţele luptă pentru a împiedica închiderea stabilimentului religios şi trebuie să facă faţă unor novice care li se alătură);

2. un sitcom despre divorţ („Splitsville');

3. un nou serial cu medici (amplasat într-o bază militară americană din Bagdad, în 2004).

Dincolo de luminile rampei

Pe plan personal, Rhimes are trei fete – primele două adoptate (în 2002, respectiv 2012), ultima născută via mamă-surogat (în 2013), pe care le creşte ajutată de o bonă minunată – şi este o persoană introvertită, timidă, care refuza să meargă la nenumăratele petreceri hollywoodiene şi să ţină discursuri pompoase la evenimente.

Asta până când sora ei, Delorse, i-a reproşat că nu spune niciodată „Da!' şi Shonda s-a decis să facă fix asta, timp de 12 luni:

„Mi-am promis să fac asta timp de doar un an, pentru că m-am gândit că nu voi supravieţui. M-am gândit că o să mor de ruşine şi de teamă', a povestit ea în toamna care a trecut, când a fost invitată la „Super Soul Sunday', seria de emisiuni a lui Oprah Winfrey.

Nu doar că a supravieţuit, dar aşa a ajuns ca, în 2015, să treacă printr-o transformare radicală: a slăbit 57 kg intrând la dietă şi făcând sport, a acceptat orice invitaţie, a ignorat vocile negativiste din mintea ei, şi-a înfruntat temerile, şi-a făcut mai mult timp pentru ea şi a scris o carte despre asta („Year of Yes: How to Dance It Out, Stand In the Sun and Be Your Own Person', publicată în noiembrie 2015 la americani).

shonda-rhimes-book

În volum, fanii serialelor marca Shondaland au descoperit şi câteva informaţii de culise interesante.

  • Olivia Pope (Kerry Washington) e atât de pasionată de vinul roşu pentru că Rhimes e la fel (povesteşte că era complet nefericită în ciuda succesului avut cu „Anatomia…' şi „Scandal' şi, la finalul fiecărei zile, „ca o recompensă, îmi turnam un pahar de vin roşu. Vinul roşu era singura bucurie din Shondaland').
  • Cristina Yang (Sandra Oh) din „Anatomia lui Grey' este idealul ei feminin: „Compar-o pe Cristina cu orice om real şi nu ai nicio şansă de câştig. Nimeni nu are nicio şansă. Şi tocmai de asta am creat-o', scrie Rhimes, care a insistat ca Oh să primească rolul, deşi ABC îşi dorea altă actriţă.
  • Este mare fan „Urzeala tronurilor', iar în copilărie prefera să se joace în cămară, singură, ore întregi:

„Lumea pe care o cream, în dulapul plin de conserve şi cutii de cereale, era serioasă; astăzi aş descrie-o drept vine-iarna-unde-îmi-sunt-dragonii, dar nu eram într-un serial HBO. Eram în suburbii, în anii 70… Aveam 3 ani şi imaginaţia mea îşi construia o lume proprie. Din când în când, mama deschidea uşa, inundându-mi lumea de lumină. Îmi spunea politicoasă că are nevoie de legume pentru cină. Tribunalul conservelor condamna o cutie de porumb la moarte, pentru trădare, şi eu livram vinovatul în mâinile călăului', povesteşte ea în volumul „Year of Yes: How to Dance It Out, Stand In the Sun and Be Your Own Person'.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Te-ar putea interesa și:

Shonda Rhimes („Anatomia lui Grey') mai face un serial medical la ABC

Shonda Rhimes („Anatomia lui Grey') lucrează la un nou serial, al cincilea

FOTO. Camilla Luddington („Anatomia lui Grey') este însărcinată

Bat clopote de nuntă în „Anatomia lui Grey'

Patrick Dempsey: „Trebuia să fi plecat mai repede din «Anatomia lui Grey»'

Caterina Scorsone („Anatomia lui Grey') este însărcinată a doua oară

De ce nu a plecat Ellen Pompeo din „Anatomia lui Grey'?

Sara Ramirez a plecat din „Anatomia lui Grey'

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare