Spre deosebire de ediția din 2020, la care filmele și vedetele hollywoodiene au lipsit, iar pandemia a schimbat regulile jocului, ediția din acest an a festivalului va fi strălucitoare și consistentă, beneficiind de regizori de calibru, aglomerație de vedete și premiere de film la care fanii tânjesc demult.
Printre acestea se află multașteptatul SF „Dune” (2021), al lui Denis Villeneuve, care va avea premiera internațională pe 3 septembrie la Veneția, în afara competiției (și se va lansa în România pe 15 octombrie). Filmul va aduce în Palatul Festivalului de la Lido vedete ca Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård sau Zendaya.
„Ultimul duel” / „The Last Duel”, cel mai nou film al lui Ridley Scott, cu Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver și Jodie Comer, va fi, de asemenea, prezentat la Veneția, tot în afara competiției (filmul va intra pe ecranele din România tot pe 15 octombrie).
„Există o revenire puternică a americanilor anul acesta”, a spus directorul festivalului, Alberto Barbera, care a adăugat că „pandemia pare să fi impulsionat creativitatea tuturor” și că au fost multe titluri valoroase care nu au putut fi selecționate.
Cine cu cine va concura
Competiția venețiană va conține titluri ale unor regizori importanți, cu distribuții impresionante.
Cel mai recent film al lui Paolo Sorrentino, „Mâna lui Dumnezeu” / „The Hand of God” (2021), pe care îl vom vedea anul acesta pe Netflix, a fost selectat în cadrul competiției la Veneția.
Excelentul scenarist și regizor italian, autorul unor producții precum „Il Divo”, „Marea frumusețe” / „La grande bellezza” (care a primit Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2014), „Tinerețe” / „Youth” sau „Tânărul papă” / „The Young Pope”, ne propune acum povestea unui băiat, Fabietto Schisa (Filippo Scotti), în tumultuosul Napoli al anilor ’80.
„Mâna lui Dumnezeu” are bucurii neașteptate, precum sosirea legendei fotbalului Diego Maradona, dar și întâmplări tragice. Cu acest film, Paolo Sorrentino s-a întors în orașul natal pentru a spune cea mai personală poveste a sa, despre destin și familie, sport și cinema, iubire și pierdere.
Tot din secțiunea Competiție face parte filmul lui Pedro Almodóvar „Parallel Mothers” (2021), cu Penélope Cruz, Rossy de Palma și Aitana Sánchez-Gijon, care va rula în deschiderea festivalului.
Pentru Leul de Aur vor mai concura, de asemenea, filmul „The Lost Daughter”, cu Olivia Colman, Dakota Johnson și Ed Harris, cu care actrița Maggie Gyllenhaal debutează în regie, filmul lui Paul Schrader „The Card Counter”, cu Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan și Willem Dafoe și noul film al lui Jane Campion, „The Power of the Dog”, cu Benedict Cumberbatch și Kirsten Dunst.
Români la Veneția
Printre numeroasele filme de valoare prezentate la Festivalul de la Veneția se află și două prezențe românești. „Miracol”, cel mai nou lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri („Periferic”, „Neidentificat”) va avea premiera în secțiunea competitivă Orizzonti, dedicată filmelor care reprezintă cele mai noi și expresive tendințe din cinematografia internațională.
Filmul, care va avea premiera în România la începutul anului 2022, o urmărește pe tânăra călugăriță novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) în timp ce se strecoară afară dintr-o mănăstire izolată, pentru a merge la spitalul din orașul vecin.
Nereușind să-și rezolve problemele și să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, pe drumul de întoarcere întâlnește o soartă neașteptată. A doua parte a filmului îl are în centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de poliție plecat pe urmele ei. Alături de Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu, în film joacă Cezar Antal, Ovidiu Crișan, Valeriu Andriuță, Ana Ularu, Valentin Popescu, Marian Râlea, Nora Covali, Olimpia Mălai, Vasile Muraru. Imaginea filmului este semnată de Oleg Mutu.
A doua prezență românească este scurt-metrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, care va fi prezentat în afara competiției. Filmul, al cărui scenariu este scris tot de Radu Jude, este inspirat de „Morala jucăriei”, de Charles Baudelaire, „Viața în întrebări și exclamații”, de A.P. Cehov, și „Dicționar de idei primite de-a gata”, de Gustave Flaubert. Imaginea este semnată de Marius Panduru este director de imagine, iar montajul de Cătălin Cristuțiu.
Încă o versiune a prințesei Diana
După ce a intepretat-o pe nefericita Jean Seberg în filmul biografic omonim din 2019, Kristen Stewart ni se prezintă acum în rolul prințesei Diana din „Spencer”, regizat de celebrul regizor chilian Pablo Larraín, selectat, de asemenea, în competiție.
Filmul surprinde momentul sărbătorilor de Crăciun petrecute de familia regală britanică la Sandringham, în care prințesa Diana hotărăște să renunțe la căsnicia cu prințul Charles. Covorul roșu al prestigiosului festival va fi în acest an doldora de vedete, prezente chiar în mai multe filme simultan. Penélope Cruz va fi văzută în „Parallel Mothers”, filmul lui Almodóvar din competiție, dar și în „Competencia oficial”, în care joacă alături de Antonio Banderas.
Oscar Isaac va fi prezent în festival cu trei titluri: „Dune”, „The Card Counter”, dar și cu miniseria HBO de cinci episoade „Scenes From a Marriage” (remake după „Scene dintr-o căsnicie”, celebrul film al lui Ingmar Bergman din 1973), în care o are ca parteneră pe Jessica Chastain. Anya Taylor-Joy, Thomasin Harcourt McKenzie, Matt Smith, Terrence Stamp vor fi văzuți în sofisticatul thriller britanic „Last Night in Soho”, regizat de Edgar Wright, în care o vom vedea și pe regretata Diana Rigg în ultimul său rol.
Festivalul de la Veneția este, de altfel, un excelent barometru pentru titlurile importante ale anului. În ultimii ani, la Veneția au fost lansate „S-a născut o stea” / „A Star Is Born”, „Poveste despre căsnicie” / „Marriage Story, „Forma apei” / „The Shape of Water”, „Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri”, „Favorita” / „The Favorite”, „Roma”, „La La Land”, „Joker”, „Primul contact” / „Arrival” și „Nomadland” (care a avut premiera anul trecut, pe 11 septembrie).
Nume mari și în juriul festivalului
Juriul internațional al secțiunii Competiție, al cărui președinte va fi regizorul sud-coreean Bong Joon Ho, va fi format din regizorii Alexander Nanau, Saverio Costanzo și Chloé Zhao și din actrițele Virginie Efira, Cynthia Erivo și Sarah Gadon.
Juriul va acorda trofeul Leul de Aur pentru cel mai bun film, Leul de Argint – Marele premiu al juriului, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, Cupa Volpi pentru cea mai bună actriță, respectiv cel mai bun actor, Premiul special al juriului, Premiul pentru scenariu și premiul „Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun debut actoricesc.
Premii speciale
În cadrul acestei a 78-a ediții, Roberto Benigni va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră. Extrem de emoționat, exuberantul regizor, actor și scenaristul italian a declarat la auzul știrii că va primi prestigiosul trofeu:
„Inima mea este plină de bucurie și de recunoștință. Este o imensă onoare să primesc o recunoaștere atât de importantă a muncii mele din partea Festivalului Internațional de Film de la Veneția”.
Celebra actriță americană Jamie Lee Curtis va primi, de asemenea, Leul de Aur pentru întreaga carieră, recunoaștere care a făcut-o să declare:
„Sunt incredibil de mișcată că voi fi onorată în acest fel de Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Mi se pare neverosimil că sunt în această industrie de suficient timp încât să primesc un premiu pentru întreaga activitate, mai ales acum, când va avea premiera «Halloween Kills», care este deosebit de important pentru mine. Primesc acest premiu în numele tuturor eroinelor curajoase ale lumii, care refuză să cedeze în fața obstacolelor aparent insurmontabile”.
Veneția, cu măsuri de distanțare și Green Pass
Festivalul de la Veneția se desfășoară și în acest an cu măsuri de distanțare și controale anti-Covid 19 similare cu ediția din 2020.
Distanțarea socială va acționa în interiorul cinematografelor, iar intrarea la proiecțiile de film va fi posibilă doar după prezentarea unui Green Pass corespunzător, care confirmă statutul de vaccinat sau un test negativ recent al posesorului. Se așteaptă ca alte controale să fie elaborate pe măsură ce evenimentul se apropie.