Cum alegi piesa potrivită
Motivele pentru care maşinile ajung în parcurile de dezmembrări sunt dintre cele mai diverse. În funcţie de vechimea şi numărul de kilometri parcurşi, acestea pot fi abandonate şi scoase din uz sau despăgubite integral de companiile de asigurări. În momentul în care costurile estimate ale reparaţiei în urma unui accident de circulaţie depăşesc valoarea de piaţă a maşinii, evenimentul este declarat daună totală, iar proprietarul este despăgubit cu o anumită sumă. Pe lângă banii pe care îi primeşte, acesta rămâne şi cu epava, pe care o poate valorifica la fier vechi sau o poate vinde pe bucăţi. Conceptul de daună totală nu înseamnă însă că maşina este complet distrusă. Este suficient să aibă afectate o serie de piese foarte costisitoare sau sistemele ce ţin de siguranţă, a căror reparaţie ar prezenta anumite riscuri în trafic. Pe lângă acestea însă există o mulţime de elemente de mecanică sau caroserie ce pot fi valorificate. Aşadar, înainte de a te îndrepta către oferta magazinelor de piese auto, sondează parcurile de dezmembrări dacă au disponibile modele similare maşinii pe care o conduci.
Raportul dintre preţ şi calitate
Dacă nu dispui de un buget generos pentru achiziţia de piese originale pentru maşina ta înseamnă că eşti în căutarea celei mai bune oferte din piaţă. Când vine vorba de componente noi, oferta este diversificată, coborând de la produse originale scumpe până la piese ieftine dar de calitate îndoielnică. Undeva la jumătate se află piesele aftermarket, al căror preţ este într-adevăr mai mic decât al variantei de origine, însă nici rezistenţa nu poate fi aceeaşi. La acelaşi nivel financiar poţi găsi piese originale pe o maşină dezmembrată.
Garanţia potrivirii
În momentul în care ai în faţă acelaşi model de maşină pe care o conduci şi pentru care cauţi piese de schimb, este aproape imposibil să nu se potrivească. Procedura este dintre cele mai simple: dezechipezi componenta de pe maşina donatoare şi o montezi pe maşina ta. Dacă proprietarul celeilalte maşini nu a înlocuit-o niciodată, o găseşti chiar în variantă originală, la preţ de chilipir. Nu acelaşi lucru se poate spune despre piesele auto noi de nivel aftermarket. Uneori, este suficientă o diferenţă de milimetri ca să nu se potrivească.
Varianta online
Dacă până în urmă cu câţiva ani parcurile de dezmembrări erau localizate doar fizic şi necesitau parcurgerea unui drum pentru a procura piesele, în prezent poţi găsi componenta potrivită cu un simplu clic. Întrucât cererea este atât de mare, au apărut site-uri dedicate, cu motoare de căutare amănunţite, în funcţie de producător, model, motorizare şi chiar cod OEM. Cele mai multe anunţuri sunt însoţite de fotografii care te ajută să-ţi faci o idee cu privire la maşina donatoare. Spre exemplu, dacă eşti în căutarea unei piese de caroserie din partea frontală a unei maşini, este suficient să cauţi oferte cu acele modele lovite în spate sau în lateral, sau cu probleme de mecanică, dar care au partea care te interesează intactă. Dacă găseşti şi aceeaşi culoare, mai faci o economie în contul operaţiunii de vopsire de care eşti scutit.
Alegerea pieselor auto second-hand poate fi cea mai inspirată decizie în anumite condiţii. Atunci când eşti în căutarea unor componente pentru reparaţia sau îmbunătăţirea maşinii tale, consultă oferta din parcurile de dezmembrări sau de pe portalurile dedicate pentru a alege produse originale la preţuri avantajoase.
Sursa foto: pexels.com