Homepage  / Advertorial

Ce sunt antrenamentele cerebrale și care sunt beneficiile acestora?

Ce sunt antrenamentele cerebrale și care sunt beneficiile acestora?

de Redactia Tvmania

Este un lucru pe care îl putem recunoaște cu toții: viața pe care o trăim este tot mai agitată și mai solicitantă. În acest context, antrenamentele cerebrale au reușit să câștige popularitate, fiind recunoscute drept una dintre metodele eficiente prin care pot fi îmbunătățite funcțiile cognitive. Bazate adesea pe principiile neurofeeback-ului, acestea pot ajuta oamenii în mod eficient să își optimizeze performanțele mentale, așa cum vei descoperi și din acest articol.

Antrenamente cerebrale: definirea conceptului 

Auzind despre antrenamentele cerebrale, te-ai întrebat, probabil, la ce se referă acestea. Este vorba despre programe sau exerciții care sunt concepute în mod special pentru a stimula diferite funcții ale creierului, cum ar fi memoria, atenția, viteza de procesare, abilități de rezolvare a problemelor. În desfășurarea acestor antrenamente cerebrale pot fi folosite jocuri de logică, puzzle-uri, tehnici de meditație și relaxare, dar și sesiuni de neurofeedback. 

Neurofeedback-ul, o metodă de antrenament cerebral avansată 

Da, metoda de antrenament cerebral care folosește feedback-ul din activitatea creierului în timp real pentru a ajuta la autoreglarea funcțiilor cerebrale poartă această denumire, neurofeedback. În timpul unei astfel de sesiuni, pe scalp sunt plasați electrozi care au scopul de a monitoriza activitatea electrică a creierului. Informațiile obținute sunt afișate sub forma unor grafice sau animații, pacientul fiind ghidat să modifice aceste semnale pentru a obține un echilibru optim al undelor cerebrale.

De ce sunt antrenamentele cerebrale benefice?

Îmbunătățirea memoriei și a concentrării, îmbunătățirea performanțelor academice sau profesionale, gestionarea unor tulburări cognitive sau prevenirea declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă sunt doar câteva dintre cele mai importante beneficii oferite de antrenamentele cerebrale. 

Acestea pot crește capacitatea de memorare și concentrare prin exerciții specifice care le stimulează, așa cum sunt jocurile de memorie și tehnicile de mindfulness folosite pentru a îmbunătăți aceste abilități.

În același timp, neurofeedback-ul s-a dovedit a fi eficient în reducerea stresului și a anxietății prin reglarea activității undelor cerebrale. Starea de relaxare poate fi indusă mai ușor, iar emoțiile pot fi gestionate în mod mai eficient. 

Studenții și profesioniștii pot beneficia de antrenamente cerebrale pentru a-și îmbunătăți atenția, capacitatea de rezolvare a problemelor și abilitățile de gestionare a timpului, iar în cazul celor care suferă de ADHD, depresie sau tulburări de spectru autist se va putea observa o ameliorare a simptomelor și o îmbunătățire a calității vieții. 

Prin îmbunătățirea funcțiilor cognitive, reducerea stresului și îmbunătățirea somnului, antrenamentele cerebrale contribuie la bunăstarea generală și la un stil de viață mai sănătos. Prin neurofeedback, acestea chiar oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mintală și performanțele cognitive. 

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton