Miniseria „Vălul secretelor”, proaspăt lansată de Disney+, are câteva atuuri certe, de la scenariul consistent la ritmul alert, distribuția de clasă și decorurile spectaculoase în care se petrece acțiunea, care au făcut ca trailerul său să aibă nu mai puțin de șase milioane de vizionări. Ce știm despre captivanta producție.
Creată de Steven Knight („Peaky Blinders”, „Eroi și ticăloși”) miniseria cu șase episoade „Vălul secretelor” / „The Veil” (2024) este un thriller internațional de spionaj, care urmărește relația surprinzătoare și încordată dintre două femei care joacă un joc mortal al adevărurilor și minciunilor, ajungând de la Istanbul la Paris și la Londra.
O lume înțesată de pericole
Imogen Salter (Elisabeth Moss) este un agent britanic MI6 care își va urma instinctele până la limită pentru a-și îndeplini misiunea, iar Adilah El Idrissi (Yumna Marwan) se află într-un moment vulnerabil, în care este vital pentru ea să depisteze adevărul în țesătura de intrigi care o împresoară. Una dintre cele două femei are un secret, iar cealaltă trebuie să-l descopere pentru a salva mii de vieți. În culisele acestor acțiuni de amploare se află și liderii unor misiuni din cadrul CIA și al agenției franceze DGSE, care trebuie să lase deoparte divergențele și să colaboreze pentru a evita o potențială catastrofă. Dali Benssalah îl joacă pe Amar Malik, un agent francez algerian DGSE care nu se va opri la nimic pentru a-și proteja atât țara, cât și pe Imogen, iar Josh Charles are rolul lui Max Peterson, aflat în fruntea CIA. Acesta conduce grupul operativ cu sarcina de a preveni un incident major pe teritoriul Statelor Unite. În distribuție îl descoperim cu plăcere și pe bine cunoscutul actor de origine română Alec Secăreanu, în rolul enigmaticului Emir.
Demontând clișeele
Lansat pe 21 martie, trailerul oficial al miniseriei „Vălul secretelor” a avut peste șase milioane de vizionări, atrăgând fanii prin intriga minuțios construită, prin decorurile variate și impresionante în care se desfășoară, dar și prin talentele din distribuție, scrie collider.com.
Steven Knight se adaptează perfect genului de spionaj, creând o poveste atașantă și seducătoare, după ce a excelat în producții ca „Peaky Blinders” sau „Eroi și ticăloși”. Collider.com a apreciat că „Vălul secretelor” „aduce în mod delicios cu anumite accente din «Obsesia Evei»” și că „te fixează pe marginea scaunului, refuzând să te lase să pleci”. La rândul său, site-ul rogerebert.com a caracterizat miniseria ca având o scriitură „precisă și rafinată” și a remarcat că „scenariul lui Steven Knight aruncă în scenă un ansamblu extins de personaje memorabile, care reprezintă diferite interese naționale. Proveniența diferită a jucătorilor importanți implicați în această acțiune internațională nu este deloc o coincidență, fiecare dintre ei având obiective foarte diferite”. Britanica Imogen și siriana Adilah sunt contracarate de prezența unui francez algerian, apoi în joc intervine și un american agresiv, Max.
Distribuția excelează
Aceeași cronică laudă interpretările vedetelor din distribuție, apreciind că despre Elisabeth Moss („Mad Man”, „Povestea slujitoarei”, „Pătratul”) „știm deja că poate face orice, atât în cinema, cât și în televiziune”. Actrița își investește eroina cu multe nuanțe surprinzătoare, speculându-i inclusiv accentele de femeie fatală. Despre puternica Yumna Marwan („Little Birds”, „The Strangers’ Case”) s-a afirmat că o egalează, uneori chiar depășind-o, pe Moss în subtilitate, reușind să construiască un personaj tridimensional și pasionant. Despre excelentul Josh Charles („Soția perfectă”, „Cea mai puternică voce”, „Orașul ne aparține”) s-a spus că este „amuzant, fermecător și captivant”, talentul lui remarcabil fiind un atu în mâinile inspiratului Steven Knight.
Toți cei trei protagoniști reușesc, de altfel, să evite sistematic orice clișee în care ar putea aluneca personajele lor, susținându-și inteligent replicile abile, dar reușind să transmită foarte mult și prin ceea ce rămâne nerostit. Thibault de Montalembert („Nimic nou pe frontul de vest”), Alec Secăreanu („Tărâmul binecuvântat”, „Ruxx”, „Spy/Master”) și James Purefoy („Sex Education”, „Marie Antoinette”) completează un ansamblu actoricesc care își păstrează puterea de convingere pe tot parcursul poveștii, reprezentând „una dintre cele mai reușite distribuții ale anului”.
Provocări multiple
Elisabeth Moss a spus într-un interviu recent despre rolul de aici, care o conduce în subteranele unui complot întunecat, că „ar putea fi cel mai complicat de până acum”. Actrița a afirmat: „A fost mult mai provocator decât orice am experimentat înainte, având în vedere abilitățile diferite și lucrurile variate pe care le aveam de făcut – de la replicile în dialect și în câteva limbi diferite la cascadorii, antrenamente de luptă și la călătoriile în jurul lumii. Am avut certitudinea că – dacă așa ceva este posibil – am găsit ceva și mai provocator decât «Povestea slujitoarei»”.
Elisabeth Moss a mai povestit: „În ceea ce privește accentul, la el am lucrat, probabil, mai mult decât la orice – pentru că uneori tind să nu muncesc prea mult înainte de un rol. De data asta am făcut-o, timp de aproximativ șase luni – am început să lucrez în septembrie, iar filmările au demarat în februarie. Există o presiune destul de mare când vine vorba de așa ceva, iar eu am vrut să-i dau rolului substanța pe care o merita”.