Din 6 februarie, Netflix ne propune așteptatul serial SF „Cassandra”, despre o familie care se mută într-o casă „inteligentă” unde este întâmpinată de o amabilă și zâmbitoare asistentă virtuală pe nume Cassandra, gata să-i ajute în toate muncile casnice. Curând, ea începe însă să se considere un membru al familiei.
Bizara poveste începe cu cea mai veche casă „inteligentă” din Germania. Rămasă nelocuită timp de peste 50 de ani, după moartea suspectă a proprietarilor săi, casa prinde din nou viață, o dată cu mutarea noilor locatari. Samira (Mina Tander) se mută aici împreună cu familia ei, iar asistenta virtuală Cassandra (Lavinia Wilson) revine la „viață” după decenii de amorțeală. Creată în anii ’70 pentru a se ocupa de o familie și scoasă din funcțiune după decesul foștilor ocupanți ai casei, Cassandra întrezărește acum o a doua șansă. Problema este că ea se consideră mai degrabă ca o zână bună care menține totul în ordine.
Inamicul din propria casă
În scurt timp, Cassandra începe să se simtă un membru egal al familiei și face tot ce îi stă în putere ca să nu fie părăsită din nou, apelând la toate mijloacele pe care le are la dispoziție. Mai mult, această asistentă virtuală programată să fie doar un eficient robot casnic ajunge să își anunțe, amenințător, proprietarii: „Cassandra vede totul, Cassandra aude totul, Cassandra este peste tot”.
Toți membrii familiei realizează, îngroziți, că „robotul” Cassandra are idei foarte clare despre cum ar trebui să meargă lucrurile și că nu va tolera niciun derapaj de la planul său. Acest mecanism diabolic și autonom combină o viziune învechită asupra lumii cu intenții întunecate, iar familia începe să se simtă, foarte curând, ostatică în propria casă.
Dacă, la început, Cassandra se manifestă doar ca un simplu robot casnic, abilitățile ei se dovedesc din ce în ce mai complicate pe măsură ce povestea înaintează. Producția ne poartă înapoi în timp, prin flash-back-uri din care aflăm despre câteva evenimente tragice din trecut. S-a spus că Benjamin Gutsche combină aici „elementele clasice ale unui thriller SF cu o dramă profundă, realizând, de asemenea, un tablou social pertinent”.
Evenimentele din trecut sunt parțial reflectate în prezent, iar serialul prezintă asemănări și diferențe sugestive între destinele foștilor și actualilor proprietari, introducând și câteva ramificații ale poveștii principale.
Un subiect mereu captivant
Programat, inițial, să se lanseze în septembrie 2023, serialul scris și regizat de Benjamin Gutsche („Arthurs Gesetz”, „All You Need”) aduce în prim plan o idee care i-a preocupat, de altfel, pe mulți realizatori de producții SF precum „Casa robot” / „Smart House” (1999), cu Katey Sagal, „Ea” / „Her” (2013), cu Scarlett Johansson sau „Ex Machina” (2015), cu Alicia Vikander.
Serialul „Cassandra” a fost considerat de critici și „o variație a poveștii lui Frankenstein, care include elemente precum disperarea și nebunia și care reprezintă, în plan simbolic, inclusiv încercarea de a fenta moartea” și că regizorul său a proiectat aici „amintirile unei copilării petrecute în anii ’70 în fața televizorului și la spectacolele programate la matineu”.
După proiecția, în premieră, a serialului la Fantasy Filmfest White Nights 2025, s-a spus că acesta „merită cu siguranță vizionat”. Unul dintre cele mai lăudate aspecte ale serialului a fost impactul vizual, începând cu designul retro, propriu anilor ’70, imprimat acestei casei inteligente, despre care s-a apreciat că „transportă telespectatorul în starea de spirit a epocii, în loc să fie folosite elementele futuriste obișnuite”. O reușită este considerată mai ales protagonista, „Cassandra”, pe care actrița Lavinia Wilson („Legal Affairs”) o investește cu „stranietatea și artificialitatea perfecte pentru rol”.
Conform site-ului about.netflix.com, pentru filmări a fost creat un robot special, dar s-a folosit, în premieră în Germania, și o tehnologie care a făcut posibilă transmiterea, în timp real, a interpretării Laviniei Wilson pe monitoarele smart-home, astfel încât fiecare gest și reacție a ei să fie surprinse de camera de filmat. Actorii au reușit, astfel, să interacționeze direct între ei, fără ecrane verzi, chiar dacă actrița se afla, fizic, într-o altă cameră.
Alături de Lavinia Wilson, în distribuția acestei povești creatoare de suspans și fiori reci îi mai vedem pe Mina Tander („Berlin Station”) în rolul Samirei, stăpâna neobișnuitei case și pe Michael Klammer („The Teacher’s Lounge”) în rolul soțului ei, David. Copiii lor, Flynn și Juno, sunt interpretați de Joshua Kantara și Mary Tölle.
O: Cassandra, Germania, 2024 R: Benjamin Gutsche D: Mina Tander, Lavinia Wilson, Mark Lewis, Filip Schnack, Joshua Kantara, Franz Hartwig, Michael Klammer.