Homepage  / Seriale / HBO

Serialul „Ca apa pentru ciocolată”, ecranizarea celebrului roman de Laura Esquivel, se vede la Max. Poveste, trailer

Serialul „Ca apa pentru ciocolată”, ecranizarea celebrului roman de Laura Esquivel, se vede la Max. Poveste, trailer
8

de Andreea Hentea,

Din 3 noiembrie, Max difuzează noul serial „Ca apa pentru ciocolată”, ecranizarea celebrului romande debut al scriitoarei mexicane Laura Esquivel, publicat în 1989, care a devenit un fenomen literar la vremea sa, fiind vândut în milioane de exemplare.

Ce știm despre serialul „Ca apa pentru ciocolată”

Povestea din „Ca apa pentru ciocolată” / „Como agua para chocolate”, plasată în timpul Revoluției mexicane de la începutul secolului XX, prezintă importanța crucială a iubirii și a priceperii culinare în viața tinerei sale protagoniste, Tita, îndrăgostită de tânărul Pedro. Iubirea lor este zădărnicită însă de tradiția mexicană conform căreia fiica cea mică nu are voie să se căsătorească, fiind obligată să-i poarte de grijă mamei vârstnice până la sfârșitul vieții. Mama Titei îi interzice să se mărite cu bărbatul iubit, forțându-l, în schimb, să se însoare cu sora Titei. Pedro acceptă doar pentru a fi mai aproape de iubita lui, care își exprimă suferința în bucatele nemaivăzute pe care le prepară.

Serialul s-a lansat pe Max pe 3 noiembrie 2024.

Nașterea unui roman faimos

Scriitoarea mexicană Laura Beatriz Esquivel Valdés (devenită, între timp, om politic) a fost instructor de ateliere de teatru și literatură pentru copii și a lucrat în anii ’70-’80 inclusiv ca autoare de programe la televiziunea mexicană. Acolo i-a venit ideea de-a scrie scenarii pentru cinema, dar și primul său roman, „Ca apa pentru ciocolată”, publicat în 1989 (și tradus în România la Humanitas, în 2004), care s-a bucurat de un imens succes. Primită inițial cu răceală de criticii din țara ei, cartea a fost reeditată de două ori în primul an de la lansare, a devenit cel mai bine vândut roman din Mexic în 1990 și s-a bucurat de o neașteptată faimă peste hotare, fiind tradusă în peste douăzeci de limbi.

azul-guaita-andres-baida_1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8

Considerat „o combinație de basm, telenovelă si foileton”, romanul este structurat ca un șir de apariții lunare ale unei reviste pentru femei care conține rețete, remedii casnice și povești de dragoste, fiecare capitol dintre cele douăsprezece (intitulate „Ianuarie”, „Februarie” etc.) deschizându-se cu instrucțiunile de preparare ale unor rețete tradiționale mexicane, prezentate în paralel cu un eveniment semnificativ din viața eroinei. Laura Esquivel intercalează momente fantastice printre elementele vieții cotidiene, ceea ce a făcut ca scriitura sa să fie asemănată cu cea a unor Alejo Carpentier, Isabel Allende sau chiar cu a marelui scriitor columbian Gabriel García Márquez.

Povești din istoria familiei

Bucătăria reprezintă „cea mai importantă parte a unei case, o sursă de cunoaștere și de înțelegere care furnizează plăcere”, ba e chiar „centrul universului” pentru autoarea Laura Esquivel, care nu ezită să prezinte în cartea sa ingrediente și rețete savuroase precum „prepelițe în petale de trandafir” sau „curcan cu migdale și susan”, convinsă că „există o legătură strânsă între arta culinară și iubire”.

Însuși titlul cărții face referire la o expresie mexicană folosită pentru o persoană ale cărei emoții sunt pe cale să atingă apogeul, fiindcă apa pregătită pentru prepararea ciocolatei trebuie să atingă punctul de fierbere exact când este adăugată ciocolata. Scriitoarea a povestit că „Ideea romanului i-a venit în timp ce gătea rețetele mamei și bunicii ei” și se pare că a folosit în carte chiar un episod din istoria propriei familii. Laura Esquivel a avut o mătușă îndepărtată pe nume Tita, căreia i s-a interzis să se căsătorească și care și-a petrecut toată viața îngrijindu-și mama. La scurt timp după ce mama ei a murit, a murit și Tita.

Prima ecranizare, un alt mare succes

Înainte ca filme precum „Ciocolată cu dragoste” (2000) sau „Dragoste la foc mic” (2023) să ne încânte cu analogiile lor sofisticate dintre erotism și gastronomie, a existat „Ca apa în ciocolată” / „Como agua para chocolate” (1992), prima ecranizare după cartea Laurei Esquivel. Filmul îi prezintă pe îndrăgostiții Tita (Lumi Cavazos) și Pedro (Marco Leonardi), care își trăiesc iubirea imposibilă. Când Elena (Regina Torné), mama Titei, îi interzice să se mărite cu Pedro, pe care îl obligă să se însoare cu sora Titei, Rosaura (Yareli Arizmendi), Tita își exprimă revolta și suferința transformându-și arta culinară în magie.

Filmul a fost realizat de actorul și regizorul mexican Alfonso Arau („Atât de aproape de cer”, „Magnifica familie Amberson”) concomitent cu traducerea cărții în limba engleză. „Ca apa în ciocolată” a devenit filmul străin cu cele mai mari încasări lansat în Statele Unite la acea vreme, a dominat premiile cinematografice din țara sa și a câștigat numeroase premii internaționale, fiind nominalizat inclusiv la prestigiosul BAFTA. Ecranizarea lui Arau a fost considerată „unul dintre cele mai bune filme ale anului”, iar renumitul critic Roger Ebert a scris că „Filmul își creează propria lume intensă, plină de pasiune și romantism, la care adaugă puțină comedie și multă prepeliță, usturoi, miere, ardei iute, coriandru, petale de trandafir și făină de porumb”.

Ce ne oferă noul serial

Noul serial cu șase episoade „Ca apa pentru ciocolată” / „Como agua para chocolate” (2024), lansat de Max, amplasat, de asemenea, în timpul Revoluției mexicane de la începutul secolului al XX-lea, reia povestea iubirii dintre Tita de la Garza (Azul Guaita) și Pedro Múzquiz (Andrés Baida), împiedicată de neînduplecata mama Elena (Irene Azuela) în numele vechii tradiții a familiei. În timp ce se luptă pentru dragostea ei, Tita navighează printre aromele din bucătăria sa, compunând delicii.

Conform rezumatului oficial al producției, „Protagoniștii navighează într-o lume a realismului magic și a aromelor bogate, în timp ce Tita se zbate între destinul impus de familia ei și lupta ei pentru dragoste. Pe parcursul poveștii, publicul este invitat în cel mai mare refugiu al ei: bucătăria. Pentru Tita, conexiunea cu gătitul devine o rezistență activă împotriva suferinței, permițându-i să-și canalizeze cele mai profunde dorințe și pasiuni în rețetele sale, transformându-i pe cei care le gustă”.

„O bijuterie a Americii Latine”

Salma Hayek, care este unul dintre producătorii executivi ai serialului prin compania sa, Ventanarosa Productions, a declarat recent pentru Variety că, după cei șase ani în care serialul s-a aflat în etapa de dezvoltare, „este foarte mulțumitor să-l vadă, în sfârșit, pe ecran”. Ea a mai spus că povestea „Ca apa pentru ciocolată” este „o adevărată bijuterie a literaturii și filmului latino-american” și că a vrut „să găsească un nou loc și o nouă modalitate de-a spune această poveste, astfel încât o nouă generație să o poată descoperi, iar oamenii care au deja o relație cu povestea să o poată redescoperi într-un nou format”.

Salma Hayek se declară o „mare admiratoare” atât a cărții Laurei Esquivel, cât și a adaptării cinematografice din 1992, spunând că pentru ea a fost o „provocare cu adevărat înfricoșătoare” să preia o poveste de care „atât de mulți oameni s-au îndrăgostit”. Ea speră că noul serial, cu o distribuție stelară, va avea același efect asupra publicului.

Una dintre vedetele serialului este Irene Azuela („Miss Bala”), care joacă rolul Elenei, mama Titei. Actrița în vârstă de 45 de ani a fost surprinsă inițial de distribuirea ei în acest rol, spunând că întâi „a râs în hohote” fiindcă i s-a propus așa ceva, dar apoi s-a gândit : „Ei bine, am ajuns la vârsta aia…”. După ce și-a studiat mai profund personajul, ea a hotărât să se concentreze pe „motivele care au făcut ca Mama Elena să fie o femeie atât de aspră”.

Mai mult decât tacos

„Sper că această poveste va spulbera stereotipurile, concentrându-se pe o familie din nordul Mexicului care arată diferit de modul în care ne imaginăm, de obicei, mexicanii. Sper că le va arăta oamenilor că mâncarea mexicană este mult mai mult decât tacos și că avem multe feluri de mâncare rafinate, despre care oamenii nu au auzit niciodată, dar după care simțurile noastre tânjesc. Sunt încântată că publicul va fi captivat de serial”, a mai declarat ea pentru variety.com.

Noul serial „Ca apa pentru ciocolată” îi mai are în distribuție pe Ana Valeria Becerril în rolul Rosaurei, sora Titei și rivala ei în dragoste, pe Andrea Chaparro în rolul lui Gertrudis, cealaltă soră a ei și pe Ángeles Cruz în rolul bucătăresei Nacha, care este și mentorul Titei.

O: Como Agua para chocolate, SUA/Mexic, 2024 R: D: Irene Azuela, Azul Guaita, Andrés Baida, Lesslie Apodaca, Louis David Horné, Ana Valeria Becerril, Andrea Chaparro, Ángeles Cruz, Ari Brickman.

Sursă foto: HBO Max

Citește și:

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton