Homepage  / Seriale / Seriale americane

Ce știm despre miniseria „Un bărbat adevărat”, lansată recent de Netflix. Poveste, distribuție

Ce știm despre miniseria „Un bărbat adevărat”, lansată recent de Netflix. Poveste, distribuție
3

de Andreea Hentea,

Aflată, în acest moment, pe primul loc în clasamentul vizionărilor Netflix, miniseria „Un bărbat adevărat” înfățișează declinul și lupta pentru revenire a controversatului Charlie Croker (Jeff Daniels), un magnat al afacerilor imobiliare din Atlanta care stârnește dușmănii puternice și pe care mulți vor să-l vadă înfrânt definitiv.

Ce știm despre miniseria „Un bărbat adevărat”, lansată recent de Netflix

Miniseria cu șase episoade „Un bărbat adevărat” / „A Man in Full”, creată de David E. Kelley, care a adaptat pentru ecran romanul omonim al lui Tom Wolfe (autorul celebrului „Rugul deșertăciunilor”), îl are ca erou pe Charlie Croker (Jeff Daniels), cândva o vedetă a fotbalului universitar, devenit magnatul afacerilor imobiliare din Atlanta.

un-barbat-adevarat-2Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 3

Confruntat brusc cu falimentul și cu insubordonarea celor care până mai ieri îi erau devotați, Charlie face eforturi substanțiale să se întoarcă în vârf. După ce își vede imperiul în declin, el trebuie să se lupte cu cei care vor să profite de prăbușirea sa și să anticipeze toate interesele politice și de afaceri care îi pot sta în cale, dar trebuie să-și învingă, în primul rând, ambițiile expansioniste și ego-ul imens.

Noii vanitoși de azi

Apreciat deopotrivă pentru filme ca „Trandafirul roșu din Cairo”, „Părinți și copii” sau „Arahnofobia” și pentru seriale ca „Redacția” și „Fără Dumnezeu”, care i-au adus două premii Emmy, Jeff Daniels construiește aici un personaj conflictual, detestat și temut. Croker are două avioane Boeing personale, o nouă nevastă tânără și decorativă, Serena (Sarah Jones), iar Shania Twain îi cântă la petrecerea de 60 de ani. Când totul i se năruie brusc în jur, apetitul lui nestăvilit pentru putere și control izbucnește. Neputând suporta umilința și gustul înfrângerii, Croker e hotărât să-i distrugă pe toți cei care îi stau în cale.

Alături de Jeff Daniels, distribuția include vedete ca Diane Lane, care este eleganta Martha Croker, prima soție a lui Charlie, și Lucy Liu, care o joacă pe Joyce Newman, o celebritate prietenă cu Martha. Bill Camp („Joker”, „Gambitul damei”), care a jucat cu Daniels în serialul „American Rust”, îl interpretează pe neînduplecatul bancher Harry Zale, inamicul nr. 1 al lui Croker, care revendică urgent restituirea împrumutului de 800 de milioane de dolari pe care i l-a acordat. Ciocnirea tensionată dintre ei, într-o sală de ședințe glacială, devine ca o înfruntare de western, cu pistoalele încărcate și gata de tragere.

O lume puternică și abuzivă

Despre primul roman al lui Tom Wolfe (care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca jurnalist înainte de a trece la ficțiune), marele succes „Rugul deșertăciunilor” (publicat în 1987), o satiră socială a New York-ului anilor ’80, s-a spus că „a contribuit la definirea impactului boom-ului de pe Wall Street asupra culturii”. Următorul roman, „A Man in Full” (publicat în 1998), ecranizat în miniseria de față, „a păstrat lentila antropologică a experimentatului reporter, dar a îndreptat-o spre sud, descriind ascensiunea bogatului Charlie Croker pe fundalul inegalităților rasiale, cinismului și manevrelor politice”, scrie variety.com. Povestea intensă de aici a fost asemănată, prin bogăția detaliilor sale, cu „Shōgun”, al lui James Clavell, excelent adaptat în somptuosul serial lansat recent de Disney+.

Miniseria regizată de Regina King („Doctorul cel bun”, „One Night in Miami”) și Thomas Schlamme (care a regizat nouăzeci de episoade din „Viața la Casa Albă”), un studiu de caractere concentrat pe tema avidității de putere, aduce acțiunea romanului lui Wolfe în contemporaneitate, concentrându-se inclusiv pe alegerea noului primar și pe sistemul de justiție penală.

Avocatul lui Croker, talentatul și abilul Roger White (Aml Ameen), se ocupă de toate, dându-i sfaturi primarului în funcție Wes Jordan (William Jackson Harper) în campania împotriva unui contestatar trumpist și reprezentându-l pe Conrad Hensley (Jon Michael Hill), soțul asistentei însărcinate a lui Charlie, când este acuzat că a agresat un politist. Un alt personaj, Raymond Peepgrass (Tom Pelphrey), este dat în judecată de un model finlandez pe motiv de abuz sexual.

Cum se echilibrează Jeff Daniels

În 2014, după ce a terminat filmările la „Mai tăntălău, mai gogoman”, Jeff Daniels era gata să părăsească lumea spectacolului, scrie indiewire.com. „Am încheiat cu asta”, i-a spus el atunci lui Jim Carrey, partenerul său din film, care i-a ripostat: „Nu poți să te oprești, omule! Ești creativ, trebuie să continui să creezi. Cu asta ne ocupăm!”. Așa că în această perioadă (în care Jim Carrey s-a retras, între timp, în Hawaii, să picteze), Jeff Daniels își petrece timpul în care nu joacă scriind cântece și piese de teatru, pe care le montează la compania teatrală Purple Rose din orașul său natal din Michigan.

„Este ceea ce mă ține în priză”, a declarat Daniels într-un interviu. „Asta m-a ajutat între telefoanele cu solicitări pentru roluri. Poți înnebuni holbându-te la telefon, dar te sună când au nevoie de tine. Așa că m-am luptat, mereu, cu orice depresie sau teamă de a nu mai lucra niciodată făcând lucruri fără legătură cu Hollywoodul”, a povestit el.

Jeff Daniels a spus despre miniseria „Un bărbat adevărat”: „Este o poveste relevantă, cu siguranță. Charlie Croker nu este singurul care încearcă să convingă oamenii că este foarte valoros, când, de fapt, nu e așa. David E. Kelley a făcut o treabă bună aducându-l în ziua de azi, astfel încât să putem observa această relevanță, fie că este vorba de Trump sau de o mulțime de alți tipi care s-au umflat prea mult în pene și își închipuie că fiecare întâlnire va aduce doar o nouă refinanțare și apoi un prânz”.

O: A Man in Full, SUA, 2024 R: Regina King, Thomas Schlamme D: Jeff Daniels, Diane Lane, Lucy Liu, Sarah Jones, Aml Ameen, Josh Pais, Bill Camp, Andrea Frankle, April Billingsley.

Sursă foto: Netflix

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton