Homepage  / Seriale / Seriale americane

Ce ne rezervă serialul „Decameronul”, disponibil pe Netflix. Distribuție, poveste, trailer

Ce ne rezervă serialul „Decameronul”, disponibil pe Netflix. Distribuție, poveste, trailer
7

de Andreea Hentea,

Nonconformistul serial „Decameronul” pornește de la pretextul unei celebre opere literare pentru a observa, de fapt, cum schimbă pandemia comportamentul oamenilor. Câțiva nobili și servitorii lor se adăpostesc de ciumă într-o vilă din afara Florenței, dar acolo dau peste noi pericole.

Ce ne rezervă serialul „Decameronul”, disponibil pe Netflix din 25 iulie

Inspirat, foarte vag, din celebra operă omonimă a lui Giovanni Boccaccio, scrisă în secolul al XIV-lea, serialul american cu opt episoade „Decameronul” / „The Decameron” (2024) a fost conceput de creatoarea sa, scenarista Kathleen Jordan, ca o comedie neagră cu acțiunea plasată în anul 1348, când Ciuma neagră făcea ravagii sau, cum au spus unele voci, ca un fel de „party medieval”. Serialul a fost lansat pe Netflix pe data de 25 iulie.

DecameronIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

Un grup de nobili se refugiază în afara orașului Florența, la Vila Santa, o construcție grandioasă, împreună cu servitorii lor, pentru a se salva de pandemie și a petrece o vacanță excentrică. Nu peste mult timp, totul se transformă într-o petrecere scăldată în vin, în care normele sociale se destramă, pentru ca apoi viața convivilor să fie amenințată.

O sursă literară nobilă

Considerat opera majoră a lui Giovanni Boccaccio, „Decameronul”, scris de marele poet între 1348 și 1353, după ce pandemia de ciumă a devastat Europa, Africa și Asia, a circulat întâi în manuscris, fiind tipărit abia în 1470, la aproape un secol după moartea lui Boccaccio (în 1375). „Decameronul” relata cu umor, ironie și îndrăzneală aventura a zece personaje (șapte femei și trei bărbați) care părăseau Florența pentru a fugi de Ciuma neagră și se refugiau într-o vilă somptuoasă din afara orașului. Acolo, timp de zece zile (de unde și titlul operei), printre conversații, petrecere și dansuri, ei depănau povești insolente despre erotism, violență, beție, invidie, lăcomie, iubire și multe altele, după ce fiecare stabilea o temă.

„Decameronul” a avut o influență decisivă asupra unor mari autori de mai târziu, precum François Rabelais sau Miguel de Cervantes. În cinema, cea mai cunoscută ecranizare a sa îi aparține marelui Pier Paolo Pasolini, care a regizat „Decameronul” / „Il Decameron” în 1971 și a jucat, de asemenea, în film, fiind recompensat cu Ursul de Argint (premiul special al juriului) la Festivalul de la Berlin.

Un grup pestriț

Revenind la proaspătul serial Netflix, acesta pornește de la o întrunire veselă, cu vin, petrecere și erotism, și ajunge, printr-o întorsătură neașteptată, la o luptă disperată pentru supraviețuire, care le îngheață zâmbetul pe buze invitaților la petrecere.

Zosia Mamet („Fetele”, „Însoțitoarea de zbor”) este Pampinea, viitoarea stăpână de la Vila Santa, care ține să fie permanent în centrul atenției, vrea să dețină controlul și face comentarii răutăcioase despre toți ceilalți. Saoirse-Monica Jackson („Fabrica de păpuși”) o joacă pe Misia, servitoarea pretențioasei Pampinea, care își adoră stăpâna și își petrece timpul încercând să-i facă pe plac. Amar Chadha-Patel („Roata timpului”) este Dioneo, un medic încrezut aflat într-o poziție frustrantă, undeva între clasa superioară și cea inferioară.

Leila Farzad („I Hate Suzie”) o joacă pe înțeleapta Stratilia, coloana vertebrală a Vilei Santa, care se străduiește să se țină departe de conflicte și să-și apere secretele. Lou Gala („Julia”) este Neifile, o femeie deopotrivă bigotă și lascivă, pe care timpul petrecut la vilă o schimbă profund. Karan Gill („Pot să te distrug”), este Panfilo, fiul fermecător și viclean al unei familii proeminente din Florența, care devine foarte influent în grup.

Tony Hale („Vicepreședinta”) este Sirisco, administratorul amabil, incompetent și dornic să placă de la Vila Santa. Douggie McMeekin („Cernobîl”) îl joacă pe Tindaro, un burlac profund misogin provenit dintr-o familie bogată. Jessica Plummer („The Girl Before”) o interpretează pe ciudata Filomena, ultimul copil supraviețuitor al unei familii nobile. În fine, Tanya Reynolds („Sex Education”) este devotata Licisca, o servitoare ascultătoare, dar imprevizibilă, sătulă de propriul devotament față de familia pe care a slujit-o.

Între distopie și reality-show

Unele voci au asemănat serialul cu celebra distopie „Împăratul muștelor”, de William Golding, însă creatoarea Kathleen Jordan a spus că s-a gândit la „Decameronul” lui Bocaccio ca la o colecție de „scurte povești excitante”, așa că a luat-o drept cadru al poveștii sale. Ea a declarat că, de fapt, dorința ei a fost să exploreze „inegalitatea și diferențele de clasă manifestate în momentele de criză, când prăpastia dintre cei care au și cei care nu au se lărgește”. „Este ceva ce am observat în ultimii ani, în special în timpul pandemiei de COVID”, a spus Jordan. La rândul ei, Jessica Plummer, interpreta Filomenei, a comparat frivolitățile serialului cu un reality-show. „Gândiți-vă la «Insula iubirii», dar plasată pe vremuri: multă dramă, sex și nebunie”, a spus ea.

Sursă foto: Neflix

Citește și:

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton