Desfășurată la Cluj între 14 și 24 iunie, cea de-a 23-a ediție a TIFF propune publicului unele dintre cele mai așteptate producții ale anului, premiate la Berlin și Veneția, cu povești incitante și vedete de primă mărime, ca Mads Mikkelsen, Sir Anthony Hopkins sau Paul Mescal.
Ca de obicei, Festivalul Internațional de Film Transilvania ne tentează cu o selecție irezistibilă de filme, evenimente și programe care atrag cinefili din România și din toată lumea. Iată câteva titluri selectate din ceea ce reprezintă abia începutul propunerilor TIFF.23:
Printre primele titluri anunțate la TIFF.23 se numără „All of Us Strangers” (regizat de Andrew Haigh), ecranizare a romanului „Străini”, al scriitorului japonez Taichi Yamada, publicat și în România, la editura Humanitas. Filmul are pe afiș câțiva dintre cei mai aclamați actori britanici ai momentului. Andrew Scott („Fleabag”, „Ripley”) joacă rolul unui scenarist din Londra care trăiește izolat, încă bântuit de moartea părinților săi, în copilărie. Apropierea de un vecin (Paul Mescal – „Aftersun”, „Oameni normali”) pe care hotărăște să-l lase în viața lui se dovedește o posibilă cale spre vindecare. Distribuția este completată de Claire Foy („The Crown”) și de Jamie Bell („Billy Elliot”).
„The Promised Land”
Superstarul danez Mads Mikkelsen („Încă un rând”, „Vânătoarea”, „Hannibal”) revine pe marele ecran în „The Promised Land” (regizat de Nikolaj Arcel), o dramă istorică inspirată din evenimente reale, care a avut premiera anul trecut la Festivalul de la Veneția, unde s-a aflat în cursa pentru Leul de Aur. Mikkelsen joacă rolul unui fost ofițer devenit fermier, într-una din cele mai dificile regiuni agricole din Danemarca. O producție complexă, care construiește un univers fascinant prin scenariu, imagine, distribuție și scenografie, „The Promised Land” i-a adus lui Mads Mikelsen premiul pentru cel mai bun actor acordat de Academia europeană de film și a fost propunerea Danemarcei la Oscar 2024. Filmul va fi distribuit în România din 28 iunie.
„One Life”
În „One Life” (regizat de James Hawes – „Oglinda neagră”), Sir Anthony Hopkins joacă rolul lui Sir Nicholas Winton, un bărbat care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat aproape 600 de copii, preponderent evrei, din Cehoslovacia ocupată de naziști, dar care a trăit tot timpul apăsat de povara celor pe care nu i-a putut salva în acei ani negri. Astăzi există aproximativ 6.000 de oameni în lume care își datorează viața lui Nicholas Winton. O emisiune TV din anii ’80 îi va schimba destinul. Scenariul este scris de Lucinda Coxon și Nick Drake, care au pornit de la cartea „If it’s not impossible… The life of Sir Nicholas Winton”, scrisă de fiica protagonistului, Barbara Winton (jucată în film de Ffion Jolly), în 2014. Helena Bonham-Carter o interpretează pe mama lui Nicholas, Babette Winton, iar Lena Olin este soția lui, Grete. Alături de ele îi vom mai vedea pe Jonathan Pryce, Romola Garai și Alex Sharp, dar și pe legendara Marthe Keller.
„Dying”
Câștigător al Ursului de Argint la Berlinale 2024 pentru cel mai bun scenariu, „Dying” (regizat de Matthias Glasner) este o comedie dramatică despre finalul vieții, reflectat prin intermediul mai multor personaje, membri ai aceleiași familii. „Impecabil jucat” (Variety), filmul îl are în fruntea distribuției pe excelentul Lars Eidinger, cunoscut din filme ca „Lecții de persană”, din seriale ca „Babylon Berlin” sau „Toată lumina pe care nu o putem vedea”, dar și din spectacolele de teatru regizate de Thomas Ostermeier, în care l-a jucat pe Hamlet sau pe Richard al III-lea.
„Sons”
Tot din selecția Festivalului de la Berlin vine și drama psihologică daneză „Sons” (regizată de Gustav Möller). O gardiană, Eva (Sidse Babett Knudsen – „Borgen”, „Westworld”, „Club Zero”), trece printr-o dilemă când un deținut pe care îl cunoaște este transferat la închisoarea în care lucrează. Ca să fie mai aproape de el, femeia decide să se mute în secția în care acesta este închis, cea mai periculoasă din instituție. Regizorul Gustav Möller este cunoscut publicului din Cluj, filmul său de debut, „Vinovatul”, fiind selectat în Competiția TIFF 2018, unde a câștigat Premiul publicului. Serialul regizat de el, „Inimă întunecată” / „The Dark Heart”, a fost prezent, în 2022, în secțiunea Va Urma.
„Moromeții 3”
Unul dintre cele mai așteptate titluri ale festivalului este „Moromeții 3”, filmul care încheie povestea celei mai cunoscute familii de țărani din literatura română. Regizat de Stere Gulea, care a semnat și primele două părți ale trilogiei „Moromeții” (realizate în 1987, respectiv în 2018), acest nou film urmărește cariera de scriitor a lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, prins în vâltoarea schimbărilor ideologice din anii ’50. Va alege să fie parte din sistem sau va plăti cu libertatea? În rolul iconic al tatălui Ilie Moromete revine Horațiu Mălăele, iar Niculae este jucat de Alex Călin. Din distribuție mai fac parte Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu și Oana Pellea. Filmul va avea premiera la TIFF.23 și va intra în cinematografe pe 27 septembrie.